szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Sinoparm oltóanyagából érkezhet több mint egy millió adag Magyarországra.

A 60 éven felüli krónikus betegek oltásának felgyorsítását várja Orbán Viktor miniszterelnök a Sinopharm kínai vakcinától, amelyből több mint 1 millió érkezhet az országba, azonban a koronavírus.gov.hu-ra felkerült MTI hírben is szerepel, hogy

a Sinopharm oltóanyaga december 30-án kapta meg a feltételes piaci engedélyt Kínában, amely alapján a 18 és 59 év közötti korcsoportba tartozók körében alkalmazzák az országban.

Ennél a Reuters minapi anyaga egyértelműbb, abban az állami médiára hivatkozva azt írták, egyelőre nincs elég klinikai vizsgálati eredmény a 18 éven aluliak és 59 éven felüliek oltására vonatkozóan Kínában.

Azt nem tudni, máshol oltanak-e vele idősebbeket is. Az oltóanyagot több országban, köztük az Egyesült Arab Emírségekben tesztelték szeptember elejétől 31 ezer önkéntessel, a hírek szerint a harmadik klinikai tesztelési fázisban a 18-60 év közötti jelentkezőket oltották be.

Közben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői Pekingben ellenőrizték a Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináinak gyártási folyamatait. Lukács Ferenc, az Intézet Hatósági Ellenőrzési Főosztályának vezetője szombaton az MTI-nek adott telefoninterjúban azt mondta, az OGYÉI szakértői azért látogattak Pekingbe, hogy a gyógyszerkészítmények helyes gyártási körülményeit ellenőrző, úgynevezett GMP (Good Manufacturing Practice - Jó gyártási gyakorlat) inspekciót végezzenek a Sinopharm leányvállalataként működő China National Pharmaceutical Group (CNBG) koronavírus elleni oltóanyagának gyártására kialakított üzemében.

A tavaly májusban átadott gyárban az ellenőrzést végző magyar szakértők végignézhették a teljes gyártási folyamatot, továbbá rendelkezésükre bocsátották a gyártásról szóló, teljes dokumentációt is - számolt be a főosztályvezető, méltatva a CNBG részéről irántuk tanúsított, nyitott hozzáállást.

Amit akartunk, meg tudtuk nézni.

A vakcina szállításával kapcsolatban feltett kérdésre a szakértő úgy válaszolt: a 2 és 8 fok közötti hőmérsékleten tárolható oltóanyag szállítása hőmérsékletkontrollal megoldható, a biztonságos szállítás így könnyen garantálható.

Lukács Ferenc hangsúlyozta: a vakcina gyártása egy modern gyárban, biztonságos körülmények között történik, az ellenőrzés során a magyar szakértőknek csupán olyan, apróságokat érintő észrevételeik voltak, amelyek a készítmény minőségét nem befolyásolják.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, a magyar kormány gyakorlatilag már megállapodott a Sinopharmmal a vakcinabeszerzésről, az első adag szállításának - amely akár egymillió is lehet - az időpontja a magyar gyógyszerészeti hatósági engedélyezés gyorsaságától függ. Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban beszélt arról, a kínai vakcinával lehetne felgyorsítani az oltást, ha a magyar gyógyszerügyi hatóságok engedélyeznék azt. A miniszterelnök a műsorban szó szerint ezt mondta:

(...) Beoltjuk hamarosan az utolsó egészségügyi dolgozót is, aztán most már mindjárt végzünk a szociális otthonokban lakókkal, és akkor az oltási terv szerint haladva tovább a harmadik kategória a hatvan év feletti, krónikus betegségben szenvedő honfitársainknak a csoportja. Itt három nagy betegségcsoport alapján jelölték ki őket, ez egyébként 1 millió 756 ezer embert jelent. Tehát az oltási terv harmadik kategóriájába ennyien tartoznak, ennyi kínai vakcinánk tulajdonképpen lenne is, ha meglenne az engedély, és akkor őket meg tudjuk menteni, vagy ki tudjuk menteni a kockázatból.

Megkerestük az Operatív Törzset és az OGYÉI-t, hogy a 60 év felettiek oltásáról milyen klinikai vizsgálati anyagok állnak rendelkezésre, amint válaszolnak, a cikket frissítjük.

A vakcina amúgy 79,3 százalékos hatékonysággal nyújt védelmet a koronavírus-fertőzéssel szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mihail Gorbacsov már nem magyarázkodik, csak mesél, amiről épp akar

Mihail Gorbacsov már nem magyarázkodik, csak mesél, amiről épp akar

Évente be kell oltanunk magunkat a koronavírus ellen – véli a Pfizer vezetője

Évente be kell oltanunk magunkat a koronavírus ellen – véli a Pfizer vezetője

Karácsony: Még ma vonják vissza az orvostörvényt!

Karácsony: Még ma vonják vissza az orvostörvényt!