szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csökkenés már a jövő héten esedékes szállítmányokat is érinti.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A termelés átszervezése miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-BioNTech típusú Covid-vakcina jut majd az Európai Unió országaiba – jelentette a Financial Times a norvég közegészségügy (NIPH) tájékoztatására hivatkozva. Az intézkedés már a jövő héten érkező szállítmányokra is hatással lesz, és az Egyesült Királyságot is érinti.

A norvég intézetet az amerikai vakcinagyártó péntek reggel tájékoztatta a dózis csökkenéséről, amely a Pfizer szerint mintegy 18 százalékos mínuszt jelent a várt/ígért oltóanyaghoz képest. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az intézkedésnek kizárólag technikai oka van, a cég ugyanis most készül fel rá, hogy az oltásból a korábbi 1,3 milliárd dózis helyett lényegesen többet,

2 milliárdot állítson elő.

A folyamat azért sem egyszerű, mert a kapacitás növeléséhez újabb szabályozói jóváhagyás szükséges.

A norvég intézet képviselője szerint a dózisszám csökkenése elsősorban január végén, február elején lesz érezhető, utána viszont, február végén, március elején, a termelési feladatok átszervezésének lezárultával, már jóval több vakcina érkezhet.

A Pfizer december 26. óta szállít vakcinákat Magyarországra. Ezzel és a Moderna oltóanyagával együtt péntekig 130 ezer ember oltására elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra, közel 106 ezren már megkapták a védőoltást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kezelési költség nélkül visszaváltják a márciusi helyközi bérleteket

Kezelési költség nélkül visszaváltják a márciusi helyközi bérleteket

"Repülő" hajót fényképeztek Anglia partjainál

"Repülő" hajót fényképeztek Anglia partjainál

Kiküldték a hétvégi AstraZeneca oltásokat lemondó sms-eket

Kiküldték a hétvégi AstraZeneca oltásokat lemondó sms-eket