szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jogvédők várják a felmondani szándékozó egészségügyi dolgozók jelentkezését, hogy – számukra ingyenes jogi képviseletet nyújtva – megtámadhassák a tilalmat elrendelő, álláspontjuk szerint jogellenes szabályozást.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

November óta a veszélyhelyzet fennálltáig – ami valószínűsíthetően jó ideig hosszabbodni fog – jogszabály tiltja az egészségügyi dolgozók felmondását. Ez a dolgozókat korlátozó felmondási tilalom egyedülálló jogintézmény, ilyen tilalomra a magyar jogban a rendszerváltás óta nem volt még példa, és külföldi demokráciákból sem ismerni hasonlót – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A tilalom a TASZ szerint sérti az egészségügyi dolgozók Alaptörvényben és nemzetközi egyezményekben lefektetett alapvető jogait, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Ez az eljárás azonban hosszan elhúzódhat – áll a közleményben –, ezért addig is összeszegyűjtötték a tilalommal kapcsolatos gyakran ismételt kérdésekre a válaszokat. Honlapjukon azt is írják a jogvédők: jogsegélyszolgálatukon szívesen adnak tanácsot az ügyben. Várják a felmondani szándékozó, vagy a tilalmi idő alatt felmondó ügyfelek jelentkezését is, hogy ingyenes jogi képviseletet nyújtva megtámadhassák a tilalmat elrendelő, álláspontjuk szerint jogellenes szabályozást.

Több egészségügyi dolgozó megkapta már az új szerződés tervezetét

Néhány intézményben már megkapták a dolgozók az új jogviszonyukról szóló szerződéstervezetet, de tudomásunk szerint korántsem mindenhol. A törvény március 1-én hatályba lép, az igazán kritikus pont azonban csak később dől el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bihari Ádám Itthon

A külföldön dolgozó magyarokon csattan a potyautas-törvény

Sok külföldön dolgozó magyarnak akár hetekbe telhet adminisztrálni hazatértüket a társadalombiztosítási rendszerben. A szociálisan rászoruló adósok számára kedvezményeket ígért a miniszterelnök. Az éveken át húzódó adósságok viszont ezután sem szűnnek meg.

Ha már törött az autó, legalább az ügyintézés ne fájjon!

Ha már törött az autó, legalább az ügyintézés ne fájjon!

Újabb hétig marad biztosan néma a Klubrádió, a Médiatanács nem vette napirendre az ügyet

Újabb hétig marad biztosan néma a Klubrádió, a Médiatanács nem vette napirendre az ügyet

A számok azt mutatják: most kezd belendülni a harmadik hullám

A számok azt mutatják: most kezd belendülni a harmadik hullám