szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a miniszterelnököt fel is jelentették, a rendőrség indoklása szerint a vallási közösségeket csupán kéri a kormányrendelet a szabályokhoz való igazodásra.

A vallási közösségek szertartása (a házasságkötés és a temetés kivételével) nem számít államilag meghatározott rendezvénynek - áll abban az indoklásban, amiben a Miskolci Rendőr-főkapitányság visszautasította a feljelentést Orbán Viktor ellen, aki január 30-án 200-250 emberre együtt vett részt meghívóval Kriza Ákos, miskolc elhunyt fideszes polgármestere emlékére szervezett templomi búcsúztatáson.

Ez azt jelenti, hogy az adott vallási közösség maga dönt arról, hány embert hívnak el a búcsúztató istentiszteletre, a Miskolcon például nem volt korlátozás, a temetésen pedig már csak a csak a szűk családi-baráti kör vett részt, külön meghívóval (Orbán Viktor itt is jelen volt). A miskolci kapitányság megvizsgálta az itt készült felvételeket is, és a temetőben szerintük már nem lehettek többen ötven főnél - írja a Népszava.

Sándor Frigyes evangélikus esperes szerint a tömeges részvétel nem jelentett fertőzésveszélyt, mivel az 1500 négyzetméteres templomban akár kétszer ennyien is gond nélkül elfértek volna a járványügyi szabályok betartása mellett: “A miniszterelnöki beszédet nem számítva mindenki maszkot viselt, a padsorok között üres helyet hagytunk, a bejáratnál pedig kézfertőtlenítőt helyeztünk ki” - mondta az esperes.

Mint kiderült, a kormányrendelet csupán kéri, de nem kötelezi a vallási közösségeket, hogy “a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az újságírókat védeni kell - jogállami vitát folytattak a tagállamok

Az újságírókat védeni kell - jogállami vitát folytattak a tagállamok

Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

700 kilométeres hatótávval támad az új Audi A6 E-Tron villanyautó

700 kilométeres hatótávval támad az új Audi A6 E-Tron villanyautó