szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pedagógusok közül sokan alig várták az iskolabezárásról szóló döntést, még azok is, akik már átestek a fertőzésen. A lépés azonban nehéz helyzetbe hoz sok szülőt, főleg azokat, akik kisebb gyerekeket nevelnek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Örömhír!

- kommentálta a hvg.hu-nak a kormány iskolákra vonatkozó szigorítását Éva, egy belvárosi általános iskola tanárnője. Náluk ugyan most nincs tanítás “mert Covid-fészek lett újra az iskola”, de mint mondta, a tanár kollégái már zúgolódtak amiatt, hogy késlekedik ez a döntés. “Nekem is az első az egészségem” –- mondta Éva, aki amiatt is fokozottan aggódik, hogy egyik kollégája, akivel tavaly együtt voltak covidosak, újra elkapta a fertőzést, ő pedig még mindig szenved a hosszútávú tünetektől, mint a szédülés és a szaglási zavarok.

A távoktatással kapcsolatban még várják a részletszabályokat, azt ugyanakkor csalódottan vette tudomásul, hogy az iskolák esetében is március 8-tól vezetik be az intézkedéseket. Így szombaton felvételi szóbeliztetniük kell, amitől tart a fertőzés szempontjából. A távoktatástól viszont nem, mert van már benne tapasztalata.

"Üdvözöljük a döntést, ez volt a szükséges intézkedés, bár pontosan tudjuk, hogy mindenkinek nagyon nehéz lesz" – mondta a hvg.hu-nak Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke. Az elnök szerint a múlt hét óta özönlenek hozzájuk a panaszok a tanárok felől a sorozatos fertőzésekről, február közepétől a végéig például megkétszereződtek az iskolai fertőzések számai. Volt olyan iskola egy Tisza-parti településen, ahol 35 tanárból 33 betegedett meg – mondta.

A PSZ ezért levelet írt korábban az Emminek és az operatív törzsnek, hogy lehetőleg hétfőtől zárják be az iskolákat. Nem csak ezt kérték azonban, hanem azt is javasolták, hogy a kisebb gyerekeket nevelő családokban egy szülő kapjon 100 százalékos táppénzt, hogy otthon tudjon maradni a gyerekkel. Erre szerinte azért lenne szükség, mert az alsóbb tagozatokon nagy teher hárul a szülőkre az online oktatás miatt, és – legalábbis részben – nekik kell ellátnuk az állam kötelező feladatát.

Ilyen döntést viszont nem jelentett be Gulyás Gergely, és erre a tavaszi átálláskor sem volt példa.

„Biztos nagyon súlyos lehet a helyzet, hogy a kormány ezt meglépte, de ez nagyon sok problémát fog jelenteni sok helyen” - kommentálta a döntést Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. A digitális átállásra szerinte 10 perc is elég, de az általános iskolai tanítóknak nagyon nehéz dolguk lesz, és az alig olvasni tudó diákok mellett a szülőknek is ott kell majd lenniük.

Egyértelmű, hogy az általános iskola alsós osztályainál és az óvodásoknál elég nagy teher lesz ez, a tavaly tavaszihoz hasonlóan – mondta az elnök.

A távoktatással kapcsolatos tavalyi tapasztalatok felemásak voltak. Egy tavaly őszi felmérésből például az derült ki, hogy rengeteg munkát ad a pedagógusoknak és az általános iskolás gyerekek szüleinek, és a diákok harmada nem talált benne pozitívumot. Az oktatási szakértő pedig arról beszélt, hogy ott tudott jobban működni az online oktatás, ahol eleve hatékonyabb volt az iskola.

Ahol eleve hatékonyabb az iskola, ott jobban működik a távoktatás is - interjú Csapó Benővel

Eddig optimista hipotézis volt, hogy a pedagógusok tudnának önállóbban, a mindenkori helyi feladatokhoz alkalmazkodva dolgozni, a távoktatás erre kézzelfogható bizonyítékot nyújtott. Széles körben megtapasztaltuk, hogy a hagyományos iskola számos tevékenységi formája felesleges, és kipróbáltunk új dolgokat, amelyek hatékonyabbnak tűnnek - állítja Csapó Benő oktatáskutató, akivel arról is beszélgettünk, miért fontos igazán a PISA-teszt eredménye.

A szülők közül mindenesetre nincs mindenki elragadtatva.

Jöhet az összeroppanás

– mondta most a hvg.hu-nak egy nagyobb, hetedikes, és egy kisebb, első osztályos gyereket egyedül nevelő anyuka. “Ez az intézkedése ellehetetleníti a szülőket, főleg azokat, akik dolgoznak és egyedülállóak.”

A kisebb gyerekeknél, ahol nagy szükség van a közvetlen személyes interakcióra a tanulás során, a távoktatásban különösen oda kell figyelnie a szülőnek. Ennek nehézségeiről, főként egyszülős családok esetében, így írtunk a tavalyi karantén idején:

Éjfél előtt egyszer sem feküdtem le - egyszülős családok a vírus miatti vészhelyzetben

Szakács, tanár, edző, hajcsár - rengeteg szülő kénytelen egy sor új szerepet elsajátítani otthon a koronavírus-járvány miatti helyzetben. A terhelés azonban sokszoros azoknál, akik egyedül nevelik gyerekeiket. Ők a telefonon sírva segítséget kérő, online óra alatt inkább játszó, tanulásban alulmotivált gyerekeikkel küzdenek, de igyekeznek meglátni a helyzet jó oldalát.

Az iskolák bezárását már a múlt pénteken sürgette a miniszterelnöknél a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is a romló járványhelyzet miatt. Mostanáig azonban az operatív törzs külön-külön döntött minden egyes olyan intézményről, ahol valamilyen mértékben megjelent a fertőzés.

Jelenleg majdnem minden harmadik iskolát érint ilyen intézkedés: országszerte 229 óvodában egy-egy csoport (8%) esetében, 153 óvodában (5%) és 79 általános iskolában (3%) pedig az egész intézmény esetében rendelt el rendkívüli szünetet az operatív törzs. További 505 általános iskolában egy-két osztályban (20%) és 141 általános iskolában (5%) a teljes intézményben van érvényben digitális tanrend.

A kormány csütörtökön az iskolabezárások mellett egy sor másik új szigorítást jelentett be az egyre romló járványhelyzet miatt. A részleteket itt találja:

Kormányinfó: bezár az összes iskola, óvoda, a legtöbb üzlet és szolgáltatás

Zár az ország, digitális oktatásra állnak át az iskolák, két hétig az üzletek is lehúzzák a rolót.

Nagyon sok kérdésre azonban továbbra sincs válasz, arról várhatóan holnap tájékoztat a kormány vagy Orbán Viktor miniszterelnök reggel a Kossuth Rádióban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető három film Törőcsik Mari szereplésével

Szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető három film Törőcsik Mari szereplésével

Megjelent a rendelet: este fél 10-ig lehetnek majd nyitva a teraszok, védettségi igazolványt egyelőre nem írtak elő

Megjelent a rendelet: este fél 10-ig lehetnek majd nyitva a teraszok, védettségi igazolványt egyelőre nem írtak elő

Új gomb kerül a Windows 10-be, az újraindításkor lehet hasznos

Új gomb kerül a Windows 10-be, az újraindításkor lehet hasznos