szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A járványszkeptikus gyógyszerészt a február 28-i, budapesti tüntetése miatt büntették meg.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Február utolsó napján Vegyük vissza az életünket! címmel demonstrációt szervezett Gődény György járványszkeptikus gyógyszerész a budapesti Hősök terére. Az eseményre egy-kétezer ember látogatott ki, a tudósítások szerint a többségük nem viselt maszkot. Ahogy akkor megírtuk, egy kisebb csoport a tüntetésről átvonult a Vajdahunyad várához és új gyűlésbe kezdett. A rendőrök mindkét helyszínen intézkedtek, arra hivatkozva, hogy veszélyhelyzet idején tilos rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, tartani, annak helyszínén tartózkodni.

A 24.hu most azt írja a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) válaszára hivatkozva, hogy a főszervező

Gődényre a demonstráció megszervezése és megtartása miatt 500-500 ezer forint közigazgatási bírságot szabtak ki.

A hatóság azt is hozzátette, hogy a Vajdahunyad váránál tartott gyűlésre annak megtartása miatt egy másik személy ugyancsak 500 ezer forintos közigazgatási bírságot kapott.

Azt már korábban közölte a BRFK, hogy a rendőrök a két helyszínen összesen 142 esetben tettek szabálysértési feljelentést, valamint 4 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki.

A 24.hu azt is írja Szilágyi Lászlót, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivőjét idézve, hogy Gődény ellen továbbra is folyamatban van a nyomozás, amelynek keretében az elmúlt héten folytatólagosan hallgatta ki a Nemzeti Nyomozó Iroda. „A gyanúsított védekezést terjesztett elő, melyet a nyomozó hatóság részletesen ellenőriz, amihez még időre van szükség” – közölte a csoportvezető ügyész.

Ez a nyomozás – emlékeztetett a lap – rémhírterjesztés miatt indult Gődény ellen még a múlt év végén. Akkor a lakásáról vitték el a gyógyszerészt, mert a gyanú szerint járványtagadó tartalmakat tett közzé a különböző platformjain. Gődény a korábbi kihallgatása során azt állította, hogy nem követett el bűncselekményt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ballai Vince Itthon

A véleménynyilvánítás szabadsága jelenthet kibúvót Gődény György és más vírusszkeptikus hangadók számára

Nem lesz könnyű dolguk a rendőröknek, ha rá akarják bizonyítani a rémhírterjesztés vagy a hatósági rendelkezés elleni uszítás gyanúját azokra – a rendőrségi megfogalmazás szerint – vírusszkeptikus hangadókra, akik lakásán pénteken reggel házkutatást tartottak. Egyiküket – Gődény Görgyöt – előállították kihallgatásra, másikuk, Dr. Tamasi József viszont panaszt tett a házkutatás és a gyanúsítás ellen – tudta meg a hvg.hu. Ha csak kicsit is bizonytalan, hogy tényállításról van-e szó, máris véleményként kell kezelni megszólalásaikat, ami alapján nem büntethetők. A TASZ szerint viszont hosszadalmas büntetőeljárások helyett hitelesebb járványügyi kommunikációval is ki lehetne kifogni a szelet a vitorlájukból.

hvg.hu Itthon

Alapítottak egy pártot, ami Gődény Györgyhöz köthető

A Normális Élet Pártja nem csak a nevében emlékeztet a kamupártos csalás és a járványszekpticizmusa miatt is a hatóságok fókuszába került Gődény György mozgalmára, más módon is összekapcsolható a testépítő gyógyszerésszel.

Dobszay János: Spirit FM, lelketlenül

Dobszay János: Spirit FM, lelketlenül

200 eurós bónusszal csábítja a turistákat Málta

200 eurós bónusszal csábítja a turistákat Málta

Különleges kamera kerülhet a Galaxy S22-be, összeállhat a Samsung és az Olympus

Különleges kamera kerülhet a Galaxy S22-be, összeállhat a Samsung és az Olympus