szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Életmódunk, még ha maszkkal is, de akár már május végével, június végével visszatérhet a normalitáshoz - mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, aki szerint túljutottunk a harmadik hullám csúcsán. A kormány akár napok múlva dönthet a lazítás következő lépéseiről, az viszont már most biztos, hogy futballmeccseket csak védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni. Az április 19-ei nyitás miatt aggódó pedagógusokat arra kérte, legyenek figyelemmel a szülőkre és a diákokra is.

Szokás szerint Gulyás Gergely miniszter kezdte a sajtótájékoztatót, aki elmondta, hogy a szerdai kormányülésen az oltási programot értékelte először a kormány. Eddig 2 millió 608 ezer ember kapott oltást Magyarországon, 1 millió 177 ezren már a második dózist is megkapták - mondta.

Az újraindítás első lépései a két és fél millió oltotthoz kötődtek, de Gulyás szerint ezek nem érdemi enyhítések, hiszen szigorítások is életbe léptek, például az üzletbe belépők korlátozása.

A kormány azt reméli, hogy még ebben a hónapban 4 millió fölé tudják vinni az oltottak számát. Eddig 3 millió 950 ezren regisztráltak, ha ehhez még az egészségügyi dolgozókat is hozzáteszik, az már 4 millió 200 ezer ember.

A pedagógusok oltásával kapcsolatban Gulyás kiemelte, hogy ők Pfizer/BioNTech vakcinát kapnak, ami már az első dózis után 80 százalékos védettséget ad. Azt kérte a tanároktól, hogy legyenek tekintettel a szülőkre és a diákokra is, a személyes jelenlétet semmi nem tudja pótolni az oktatásban.

Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor fog dönteni, amikor elérjük a 3 millió beoltottat, ez 5-6 nap múlva lehetséges.

Az AstraZeneca oltása is szóba került, Gulyás kiemelte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség véleménye szerint a vakcina hatékony és biztonságos, ezért továbbra is arra kérnek mindenkit, hogy "ne üljön fel a sokszor gyógyszergyárak közötti konfliktusból fakadó híreknek", a legbiztosabb, ha mindenki a magyar hatóságokra hallgat.

©

Később az RTL Klub kérdésére a miniszter azt is megerősítette, hogy nem változtatnak a jelenlegi protokollon, továbbra is 12 hét szünetet tartanak az AstraZeneca két dózisának beadása között.  

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy hamarosan a Magyar Falu program keretében elindul egy 25 milliárdos pályázati keret, amit az 5000 fő alatti településen működő, 10 fő alatti válallkozások tudják majd felvenni, 2 és 10 millió forint közötti összegben. Bérekre, képzésekre is fel lehet majd venni és kombinálható a korábbi 10 milliós gyorskölcsönnel. Ennek célja, hogy segítsék a falusi vállalkozások megőrzését.

Következnek a kérdések

A Magyar Nemzet az "ellenzék oltásellenességével kezd" Gulyás Gergely arra kért mindenkit, hogy biztasson oltásra, felülvizsgálva korábbi téves álláspontját, és örülnek, ha az ellenzék a saját felelőtlenségével szembesül. Úgy fogalmazott: szerencsére nem kormányon vannak, ezért a felelőtlenségük hatása lényegesen kisebb.

A védettségi igazolvánnyal járó jogosultságokról még nem döntöttek, erre akkor kerül sor, ha majd több beoltott lesz, de például az egyik ilyen jogosultság lehet, hogy eltörlik a karanténkötelezettséget.

Az ATV kérdésére Gulyás azt válaszolta, hogy

egyértelműen túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán.

Még mindig úgy gondolja, hogy a jelenlegi oltási tempó mellett április végéig teraszokra ki lehet majd ülni.

A sportrendezvényeken csak védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni, így a foci-eb meccsein is. A miniszter szerint ugyanakkor júniusra már mindenkit be fognak oltani, aki regisztrált.

Az iskolanyitással kapcsolatban tárgyaltak a szakmai szervezetekkel, de a kormány még mindig úgy gondolja, hogy az iskolák megnyitása nem jár olyan kockázatokkal, amit ne lehetne a jelen helyzetben vállalni, hiszen az oltás után két héttel már nagy védettség alakul ki. Az érettségiző fiatalok esetleges soron kívüli beoltásáról is szó esik, Gulyás szerint erre azért nincs szükség, mert a szóbeli idejére már meg fogja minden regisztrált kapni a vakcinát.

A 16-18 évesek oltásával kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az országos tiszti főorvos fog döntést hozni.

Felháborító Petry Zsolt kirúgása

A Herthától interjúja miatt menesztett Petry Zsolt ügyéről Gulyás Gergely azt mondta: felháborítónak tartja. Mint mondta, Németországnak kell arra választ adnia, hogy jogállamiságról beszélünk-e ebben a helyzetben, hiszen a szólásszabadság alapvető érték. A miniszter személyesen is egyetért minden szavával Petry Zsoltnak, de ennék fontosabbnak tartja, hogy a véleménynyilvánítás nem szankcionálható egy jogállamban.

Gyűlöletre fel nem hívó vélemények miatt jogállamban nem szoktak büntetni - tette hozzá.

Egyelőre még másodlagosnak tartják, hogy a Fidesz melyik európai pártcsoportba lép majd be a Néppártból való távozása után, bár a bőség zavarával küzdenek, mindenki megkereste már őket. Egy politikai család kibővítésében azonban szeretnének részt venni, ezért is volt fontos Orbán Viktor múlt heti találkozója Matteo Salvinivel és Mateusz Morawieckivel.

©

Hány ember került kórházba azok közül, aki már legalább egy oltást megkapott - kérdezte az RTL Klub. Gulyás szerint konkrét számok nem állnak rendelkezésére, de annyit tud mondani, ezrelékekben mérhető a megbetegedés és a halálozás esélye ahhoz képest, ha valaki nincs beoltva. Minden vakcina jól vizsgázott, óriási a védettség mértéke, ha pedig valaki mégis megbetegszik, akkor a tünetei jó eséllyel sokkal enyhébbek lesznek, ha már beoltották.

Magyarországon a statisztika része volt olyan elhunyt is, aki közlekedési balesetben hunyt el, és utána mutatták ki a szervezetében a koronavírust - magyarázta a miniszter a magas halálozási statisztikákat. Az országok különböző szempontok szerint jelentik a koronavírus-halálozást, Magyarország mindenkit jelent, mások más szempontokat vesznek figyelembe, például nem jelenti azokat, akik daganatos betegségben hunytak el. Gulyás szerint a korábbi évek halálozási adataival kell összevetni a jelenlegi számokat, hazánk pedig így igenis jól vizsgázik.

A Magyar Hírlap kérdésére a politikus megerősítette, hogy nem jár le a Szép-kártyákon felhalmozódott összeg felhasználásának határideje.

A Kresz-módosítás is szóba került, Gulyás ezzel kapcsolatban rögtön sietett leszögezni, hogy 2019 - tehát Karácsony Gergely főpolgármester hivatalba lépése - óta Budapesten több szeméttel, több hajléktalannal és több dugóval lehet találkozni. Most azt látja, hogy a kerékpárosok mindenhol haladhatnak, autóval ehhez képest járhatatan a főváros, "autósüldözést" is emlegetett. A Kresz-módosítást Révész Máriusz kormánybiztos dolgozza ki, és biztos benne, hogy az nem fogja büntetni az autósokat, de a kerékpárosoknak sem lesz kedvezőtlen.

Az Infostart azt kérdezte, várható-e a tesztelési kapacitás bővítése, de Gulyás nem érzi, hogy változtatni kellene a protokollon, hiszen már eddig is 5 millió tesztet végeztek. Arra vonatkozóan nincs adata, hogy hányan fertőződtek újra, de az biztos, hogy az egészségügyi dolgozók között csökkent a fertőzöttek száma, sok helyen kifejezetten radikálisan.

Jelenleg 267 koronavírussal fertőzött egészségügyi dolgozót tartanak nyilván az országban,

 arról nincs adat, hogy közülük hányan kaptak oltást. Kiemelte viszont, hogy még ha valaki el is kapja a vakcina után a vírust, a tünetei a legtöbb esetben sokkal enyhébbek, mintha nem lennének beoltva.

A hvg.hu kérdései következnek. Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt, 2,5 millió beoltottnál az összes regisztrált 65 év feletti ember be lehet oltva. Ez teljesült? - kérdeztük. Gulyás szerint a legidősebbek 90, a 65 felettiek 86 százalékát oltották be eddig, de előfordul, hogy valakit a gyermekei regisztrálnak, és mégsem jelenik meg az oltásnál.

Az újranyíló szolgáltatásoknál előírás a 1,5 méteres távolságtartás, illetve az alapterület alapján számolt létszámkorlát megtartása? Alapterületi létszámkorlátról nincs ilyen szabály, de a távolságtartás betartása mindenkire érvényes - szólt a válasz.

A Covishield és a CanSino vakcinák érkezéséről még nincs döntés, az NNK szakértői viszont jártak már az említett gyárakban.

Gulyás a Telex kérdésére viccnek nevezte, hogy a foci-eb miatt kezdődött volna meg a héten az ország újranyitása.

Ne ugrándozzanak kamerákkal

A Magyar Orvosi Kamara is támogatja, hogy az újságírók tudósítsanak a kórházakból, miért akadályozza mégis ezt a kormány? - kérdezi a 444.hu Gulyás szerint a kormány jó viszonyra törekszik a kamarával, ezért ezt nem kívánja kommentálni, de szerinte az orvosok ezzel nem értenek egyet, és ő sem támogatja, hogy a betegek között újságírók "kamerával ugrándozzanak".

Intenzív osztályon jelenleg 1827-en vannak - osztotta meg a pontos adatokat Gulyás. Ez tehát nem a lélegeztetőgépen lévők száma, az operatív törzs napi jelentése szerint ők 1337-en vannak. 

©

A miniszter egy másik fontos adatot is megosztott: bár 2010 óta folyamatosan csökken Magyarországon a befejezett öngyilkosságok száma, a járvány sajnos rontott a számokon. 2020-ban 5 százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma az előző évekhez képest.

Az ingyenes parkolás előnyös a járvány elleni védekezésben, hiszen ha valaki egyedül ül az autóban, nem pedig a tömegközlekedést veszi igénybe, az nem fertőződik meg - védte meg a kormány egyik vitatott intézkedését Gulyás.

Elmondta azt is: reményei szerint

május végével, június elejével visszatérhetünk a normalitáshoz, bár elképzelhető, hogy egyes intézkedéseket, például a kötelező maszkviselést ezután is be kell tartani.

Külön kitérnek a Szabolcs utcai hajléktalankórház helyzetére is, Gulyás itt is támadta a fővárost, melynek vezetése a véleménye szerint 10 hónap alatt semmit sem tett a megoldása érdekében, de „Karácsony Gergely eközben a kormánnyal ezért lelkesen küzd”. Hozzátette: mindenben készek voltak a kompromissumra, és Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli minisztert bízták meg azzal, hogy a fővárossal tárgyaljon.

"A kormánynak nem érdeke, hogy egy hajléktalankórház ügyében folytasson parttalan vitát Budapesttel" - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A focinál egyszerűbb magyarázat is van arra, miért akart Orbán korán nyitni

Orbán Viktor a labdarúgó-Európa-bajnokság miatt kockáztat a nyitással – kapta fel a Jobbik az egyre szélesebb körben terjedő véleményt. Ez az elmélet azonban hibádzik, mert az UEFA nem köti az iskolák nyitásához azt, hogy lehet-e egy város házigazda. Ráadásul két-három olyan tényező is van, ami életszerűbb magyarázatot ad Orbán döntésére.

Várkonyi Andrea: A párom Mészáros Lőrinc, ami eddig sem volt titok, most meg pláne nem az

Várkonyi Andrea: A párom Mészáros Lőrinc, ami eddig sem volt titok, most meg pláne nem az

Top 50-es bűnözőt fogott el a rendőrség

Top 50-es bűnözőt fogott el a rendőrség

Dobrev Klára megint eltalálta a szarva közt a tőgyét? – kérdésekkel provokáltak az újságírók a kormányinfón

Dobrev Klára megint eltalálta a szarva közt a tőgyét? – kérdésekkel provokáltak az újságírók a kormányinfón