szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A MOK szerint a transzparencia is a járvány elleni küzdelmet szolgálja.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egy hosszabb közleményt adott ki kedden a Magyar Orvosi Kamara (MOK), melyben több pontban is felsorolják, mit nyerne azzal a lakosság, ha az újságírók objektív módon tudósíthatnának a kórházakban zajló eseményekről. Mint ismert: a múlt héten több független magyar szerkesztőség is azt kérte a kormánytól és a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzstől, hogy engedjék be munkatársaikat az egészségügyi intézményekbe, hogy reális képet mutathassanak a járvány okozta állapotokról. A kérést azonban hamar lesöpörték az asztalról. Erre reagál mostani közleményével az orvoskamara, melyben arra figyelmeztetnek:

közös felelősségünk, hogy legyőzzük a járványt, de ez csak a nehézségeket elismerve, az esetleges hibákat felismerve és kijavítva, azokból tanulva, együttes erőfeszítéssel sikerülhet”.

A MOK közleménye szerint a jelenlegi, harmadik hullám “nagyon súlyos veszteségekkel jár hazánkban, továbbra is napi több százas halálozást, sok ezer új megbetegedést okozva, és így hatalmas kihívás, megpróbáltatás elé állítva már a járvány előtt is megújulásra, komoly átalakításra szoruló egészségügyi rendszerünket”. A szervezet szerint az egészségügyi dolgozók “naponta hatalmas harcot vívnak honfitársaink életéért, erejüket megfeszítve igyekeznek ellátni a folyamatosan érkező újabb és újabb betegeket”. Mint írják, “minden politikai szándéktól mentesen” azt szeretnék, ha a küzdelmük, és annak körülményei láthatóvá, publikussá válnának, arról ők maguk és a média szabadon beszámolhatna, közvetítene. A MOK emellett a következőkkel érvel:

  • úgy vélik, hogy a baj objektív nagyságát, valós képeit látva az egyéni felelősségvállalás, a járványügyi védekezés személyes része – így a távolságtartás, maszkviselés, higiénés szabályok betartása – felerősödnének, ezáltal az új megbetegedések száma és velük az egészségügyre nehezedő hatalmas nyomás csökkennének,
  • illetve a küzdelmet és annak körülményeit látva a járványügyi védekezéssel, az egészségügyi ellátással kapcsolatos irreális elvárások megváltozhatnának.
  • A kórházi felvételekkel szerintük a járványt tagadó, oltásszkeptikus hangok elhalkulnának, az oltást felvenni szándékozók jelenleg még a célhoz képest alacsony száma – nemzetközi példákra alapozva – jelentősen megnőne, lehetővé téve, meggyorsítva így a nyájimmunitás vakcináció általi elérését.
  • A transzparencia azért is fontos szerintük, mert az egészségügyi dolgozók megérdemlik, hogy hősiességük valóban látható legyen,
  • és mert a járvány legyőzése érdekében az összefogás megerősödhetne.

“A helyzet reális megítélése és a hatékony védekezési stratégia, az egyenletesebb terhelésmegosztás érdekében szükség lenne a Covid–19-betegség objektív adatainak, mérőszámainak területi bontás szerinti részletesebb publikálására is” – áll az orvoskamara közleményében. A szervezet hozzáteszi: fontos lenne például a kórházban ápoltak, intenzív osztályon ellátottak és a lélegeztetőgépen lévők adatainál naponta közzétenni az aznap ellátásba kerületek, valamint a gyógyulás és halál miatt az intézményi ellátásból kivontak számát. A publikálandó indikátorok körének meghatározásában a Magyar Orvosi Kamara szakértők bevonásával szívesen működik közre – írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

MOK: Egyes helyeken a lélegeztetett betegek 95 százaléka meghal

A Magyar Orvosi Kamara hosszú listába szedve küldte el Pintér Sándornak a problámákat. A többi között azt javasolták, hogy a háziorvosok sportlétesítményekben, színházakban vagy iskolákban is olthassanak, és ebben vállaljanak szerepet a fogorvosok is.

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

220 milliót nyert valaki a hatos lottón

220 milliót nyert valaki a hatos lottón