szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Előválasztási etikai kódexet fogadtak el az ellenzéki pártok.

Szerdán újra egyeztettek az ellenzéki pártok elnökei, a megbeszélés végén pedig előválasztási etikai kódexet fogadtak el.

Az a célunk, hogy Magyarország újra egy olyan európai köztársaság legyen, ahol minden körülmények között tiszteletben tartják az alapvető szabadságjogokat, a jogállami normákat és a demokráciát. Meggyőződésünk, hogy Magyarországnak olyan új kormányra van szüksége, amely tiszteletben tartja mások véleményét.”

- fogalmaztak a dokumentum bevezetőjében.

A pártok közleménye szerint az előválasztásban résztvevők vállalják, hogy a közösen elfogadott etikai kódex alapján fognak kampányolni, és az előválasztás eredményét tiszteletben tartva segítik a győztes jelöltek további munkáját a kormányváltás érdekében.

A kódex szerint az előválasztáson induló jelölteknek tiszteletben kell tartaniuk jelölttársaik emberi méltóságát, magánéletük szentségét. Politikus társaik vallása, családi állapota, nemi identitása, szexuális orientációja nem képezheti a kampány részét. A jelöltek a jelölttársaikkal szemben lejáratókampányt nem folytathatnak, a jelölteknek pedig azt is vállalniuk kell, hogy jelölttársaikkal szemben nem lépnek fel etikátlanul.

A dokumentum szerint azzal szemben, aki megsérti az etikai kódex alapelveit, a szövetséges pártok szankciót határozhatnak meg.

A dokumentumot az ellenzéki előválasztásban résztvevő hat párt, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd elnökei írták alá.

Az ellenzéki pártok tavaly decemberben állapodtak meg, hogy a 2022-es országgyűlési választáson mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és közös listával indulnak. Idén januárban már a közös programról szóló dokumentumot is aláírták.

A pártok februárban jelentették be, hogy közös etikai kódexet dolgoznak ki jelöltjeik kampányaihoz. Akkor ezt azzal indokolták, hogy a dokumentummal szeretnék elkerülni az olyan helyzeteket, ami Zuglóban is megtörtént. Mint ismeretes, a Momentum bejelentette, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt indítja az MSZP-s Tóth Csaba ellen a XIV. kerületben, Tóth pedig zokon vette ezt és kommunikációs hadjáratot indított Hadházy ellen.

Jelen állás szerint az előválasztás október 23-ig lezárul.

Nyitóképünk a pártok februári egyeztetésén készült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!