szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyetemi körökben elemzik az oltóanyagokat, de onnan információ nem szivároghat ki.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Oltást kapott, mégsem mérhető a védettsége. Ágynak esett, mert az oltás ellenére covidos lett. Leginkább a kínai Sinopharm vakcinájával beoltottakról terjednek ilyen információk, azonban nem tudni, mennyi bennük az igazság.

Egyetlen oltás sem százszázalékos, de azt azért a kínai szerről is jó lenne tudni, hogy mennyire hatásos, hiszen a „nyugati” vakcinákról, köztük is leginkább a Pfizer–BioNTech és az AstraZeneca készítményéről már elég sok adat ismert.

Mivel Magyarország százezreket oltanak be a Sinopharm-vakcinával, a hazai hatóságok és kutatók élen járhatnának abban, amit eddig a gyártó is elmulasztott: felmérhetnék a szer hatásosságát.

Ám a kormány inkább a szómágiában hisz, és a választókat hívogatja hogy bemesélje nekik az ellenzék oltásellenességét. Ennél még az is jobb lenne, ha számmisztikával foglalkozna, mert akkor talán észrevenné az adatokat.

A HVG értesülése szerint egyetemi körökben már folynak vizsgálatok a Covid–19 elleni oltások eredményességéről, ám szigorúan zárt ajtók mögött, nyilatkozattételi tilalom alatt.

Így nem csoda, hogy egyre többen élnek a hazai laboratóriumok ajánlataival, és az oltás után teszteltetik magukat. Ez azonban sokszor csak arra jó, hogy a páciens felbosszantsa magát. Magánúton azért is nehéz felmérni a védettséget, mert nem mindegy, melyik antitestet vizsgálják, ráadásul az immunrendszer több módon is védekezik.

Hogy ez pontosan mit jelent, és mire kell odafigyelni, arról a HVG csütörtökön megjelenő számában és a HVG360-on lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!