szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A párt politikusai és aktivistái nem akarják, hogy kínai hitelből építsen fel kínai kampuszt a kormány Budapestre.

A Fudan-botrány
Nagy port kavart Magyarországon az Orbán-kormány bejelentése, miszerint Budapesten nyit campust a kínai Fudan Egyetem. Az egyetem - amely okiratában deklarálta a kínai kommunista párt szolgálatát - a tervezett Diákváros területén kapna helyet, de nem csak ez okozott felháborodást, hanem a beruházás több mint 500 milliárd forintos költsége is. A Fudan-ügy fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Vörös csillagos és Orbán-idézetes plakátokat ragasztottak ki a Momentum politikusai és aktivistái több Fidesz-székházra, többek közt a Lendvay utcában található központira is - áll a párt sajtóközleményében. A plakátokon a miniszterelnök klasszikus kommunista-propaganda stílusban megrajzolt arca is szerepel, az idézet tőle pedig úgy szól, “egy nemzetet kétféleképpen lehet leigázni, karddal vagy adóssággal”. Ezt Orbán Viktor 2011-ben mondta.

“Tiltakozunk az ellen, hogy a magyar kormány 540 milliárdnyi adófizetői forintból akarja a kínai kommunista párt elitképző egyetemét Budapestre hozni” - idézi a közlemény a párt alelnökét, Orosz Annát, aki szerint a kormány “előrébb helyezi a kínai kommunista párt érdekeit, mint a magyar diákok, hallgatók, oktatók és egyetemek érdekeit.”

A szegedi Fidesz-iroda
©

Az akcióban szintén részt vett a független Szél Bernadett, aki elmondta, ugyanaz történik a Fudan ügyében, mint a kínai vakcinabeszerzéseknél, és a Budapest-Belgrád vasútvonalnál. “Mi lesz akkor, ha az ország nem tudja ezt a hitelt visszafizetni? Akkor olyan adócsapdába kerülhetünk, aminek következtében adót kell emelni és magyar földek kerülhetnek kínai kézbe. Ezt nem akarhatjuk, úgyhogy mondjunk nemet a Fudan egyetemre” - mondta.

A kormány tavaly jelentette be, hogy a sanghaji központú intézmény 2024-ben Budapesten nyitná meg első önálló európai campusát. Az viszont csak nemrég, a Direkt36 cikke nyomán látott napvilágot, hogy a létesítmények megépítésére Magyarország óriási kínai hitelt tervez felvenni – az ázsiai ország 450 milliárd forintot kölcsönözne, az állam pedig további 100 milliárd forintot biztosítana –, a kivitelezésre pedig a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalat tett ajánlatot.

A kínai egyetem campusának helyszínéről vita zajlik a főváros és a kormány között, úgy tűnik ugyanis, hogy az részben a tervezett, több ezer magyar egyetemi hallgatónak megfizethető szállást biztosító Budapesti Diákváros helyén épülne felKarácsony Gergely főpolgármester korábban jelezte, hogy „egyetlen négyzetmétert sem hagyunk elvenni a Budapesti Diákváros és a Budapesti Nagyerdő területéből”, az érintett IX. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina pedig helyi népszavazást kezdeményez az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!