szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fasort, széles járdákat alakítanak ki, könnyebbé teszik a gyalogosok lejutását. Az autóforgalom marad, de csillapított formában.

Döntött a főváros a pesti alsó rakpart gyalogosbarát, az “élhetőbb Duna-part alapelv megvalósítása” jegyében történő megújításáról. Elsőként a Kossuth tér és a Margit híd közötti szakasznak fognak hozzá.

Az 500 méteres útszakaszon kiszélesítik a járdát, eltávolítják az úttest mellől a szalagkorlátot, csillapítják a forgalmat, és 35 talajkapcsolatos fát telepítenek. A végén 4-5 méter széles gyalogos sétányt alakítanak ki, a járműforgalom pedig legfeljebb 30 kilométer per órával haladhat majd.

“A beruházás célja egy egységes, emberközeli, rekreációs helyszínként szolgáló Duna-part kialakítása a pesti oldalon, a Carl Lutz rakparton már kiépült sétány folytatásaként” – olvasható az erről szóló fővárosi Facebook-bejegyzésben.

A munkálatok során átalakítják a Markó utcai lehajtó támfalát, és új gyalogosátkelőket és lejutási lehetőségeket alakítanak ki. A sétány a Margit híd környezetében 5-6 méter széles lesz, a Markó utcai rámpa környezetében 4 méterre szűkül.

A járműveknek irányonként egy-egy sávot hagynak meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!