szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kovács Zoltán szerint a gasztronómia a vadászat társadalmi hasznosságát mutatja meg.

Szombaton megnyílt a 14. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál Pákozdon, az esemény megnyitóján pedig a vadászati világkiállításért felelős kormánybiztos, illetve nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, Kovács Zoltán is felszólalt.

Kovács megjegyezte, hogy három hét múlva nyílik meg a világkiállítás, de felvezetése már egy hete elkezdődött, és ennek szerves része a fesztivál, amelyen előtérbe kerülnek a vadászattal foglalkozók és a természetben élők hétköznapjai. Hozzátette, a gasztronómia fontos szerepet kap majd a vadászati eseményen is, ezért a Bocuse d'Or Akadémián 50 szakácsot képeztek arra, "hogyan kell jól hozzányúlni a vadhúshoz.”

Az eseményre Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes üzenetet küldött: azt írta, az "erdők, mezők jótéteményeivel" felelősen kell gazdálkodni, meg kell őrizni azokat a következő nemzedékek számára.

A megnyitón Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke is felszólalt, aki szerint a vadétel „nemzeti identitásunk részét képezi”, mégsem fogyasztunk belőle eleget. Hozzátette, „egy átlagos magyar háziasszony gulyás- és pörköltalapanyagot lát a vadhúsban, pedig az sokoldalúbb felhasználást tesz lehetővé”.

A 67 milliárd forintot felemésztő vadászati világkiállítást szeptember 25. és október 14. között rendezik meg Budapesten.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!