HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miért van az, hogy míg az egyik önkéntes programon tömegek vesznek részt, a másikat le kell fújni érdeklődés hiányában? A Social Design Cookbook ígérete szerint egy-egy program sikere nemcsak megjósolható, hanem meg is tervezhető.

Élete során az ember időről időre szembetalálja magát a jól ismert életvezetési tanáccsal, miszerint a pénz nem boldogít. Ez bizonyos formában igaz, más formában meg azért annyira mégsem. De abban meg lehet egyezni, hogy vannak olyan dolgok az életben, amik nem a pénzről szólnak, mégis boldoggá és elégedetté teszik az embert.

Kicsit leegyszerűsítve az idén júniusban megjelent Social Design Cookbook is erről szól. Miféle motiváció az, aminek nincs köze a pénzügyi kompenzációhoz, az embereket mégis arra ösztönzi, hogy önként és dalolva időt és energiát áldozzanak a részvételre? A Bujdosó Attila szerkesztésében megjelent kötet ígérete szerint mindez nemcsak megjósolható, hanem meg is tervezhető.

A Social Design Cookbook-sztori

Szerteágazó tevékenységét Bujdosó Attila a találó kulturális brókerkedés elnevezéssel illeti, hiszen karrierje során rengeteg kulturális programban vett részt. Neki köszönhetően lettek Budapesten is PechaKucha prezentációs estek, és a nemzetközi Szubjektív atlasz sorozat magyar verziójának kurátori feladatait is ő látta el. Vagyis nemegyszer lemásolt és a hazai kontextushoz adaptált külföldön sikeres társadalmi kezdeményezéseket.

A Social Design Cookbook receptkönyv jellege ide vezethető vissza. Bujdosó hisz ugyanis abban, hogy ha egy kezdeményezés az eredetitől teljesen más kontextusban is sikeres lehet, az nem a véletlen műve, hanem valamiféle általánosan leírható recept van mögötte. Még a Kitchen Budapest munkatársaként fogott bele a kutatásba, amelynek során ezt a receptet igyekezett felfejteni, és amely végül hosszú tesztelés után Social Design Canvas néven meg is született.

Ez a bárki számára hasznosítható eszköz is szerepel a most megjelent kötetben, 18 esettanulmány (például a Critical Mass, a Múzeumok Éjszakája, a Járókelő vagy a Restaurant Day története) mellett. A közös ezekben a programokban az, hogy egyszerű ötlet köré épülnek, és könnyű csatlakozási lehetőséget kínálnak azoknak, akik a sajátjuknak érzik az adott problémát.

©

Mitől lesz egy kezdeményezés sikeres?

A Social Design Canvas hasonló elven működik, mint az üzleti életből jól ismert Business Model Canvas. Ami azonban nagy különbség, hogy a társadalmi kezdeményezéseknél nem a fenntartható és növekvő üzleti modell kialakítása a cél, hanem a kezdeményezés sikeréhez elengedhetetlen résztvevő csoportok lelkesedésének a fenntartása. Ettől válik igazán összetett feladattá a modellezés: a motivációk ugyanis ezerfélék lehetnek.

Vannak azonban visszatérő elemek, amelyekből a kötet szerkesztői is dolgozni tudtak, és amelyeknek köszönhetően végül összeállt a modell, amely Bujdosó szerint éppúgy működhet tüntetés vagy találkozó megszervezésénél, mint gyerekzsúrnál vagy céges tréningnél.

A nemzetközileg ismert kezdeményezések azt a lélektani erősítést is képesek megadni a szervezőknek, hogy a sikerükből látszik: az ötlet megvalósítható. Innentől kezdve azon áll vagy bukik az átemelés valamelyik helyi kontextusba, hogy az adott projekt szervezője mennyire tudja felmérni az adott közeg erőforrásait, a helyi szereplők motivációit, és mennyire képes ezekhez igazítani a már létező modellt.

A fenti cikk teljes verziója - további példákkal - a HVG Extra Business 2019/3-as számában olvasható el.

Meg lehet-e rajzolni Magyarország portréját egyetlen, közösen fogott ceruzával? Sikerül-e bármennyire is feltérképeznünk ezt az országot minden optimizmusával és pesszimizmusával együtt? A Kitchen Budapest médialabor és Annelys de Vet holland tervező ötven fiatal alkotót hívott össze, hogy hazájukról képet alkossanak. A Magyarország szubjektív atlasza című könyv alkotói személyes történeteket mesélnek el, amelyek a magyar lélekre világítanak rá. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megszüntették az eljárást a Matolcsy Gyöngyi aláírásgyűjtésén kipattant balhé ügyében

Megszüntették az eljárást a Matolcsy Gyöngyi aláírásgyűjtésén kipattant balhé ügyében

Gulyás Gergely: Május végén lehet meg az 5 millió beoltott, jövő héten dönt a kormány a további enyhítésekről

Gulyás Gergely: Május végén lehet meg az 5 millió beoltott, jövő héten dönt a kormány a további enyhítésekről

Ellopta a show-t a lánykérésnél a fotós esése-kelése

Ellopta a show-t a lánykérésnél a fotós esése-kelése