szerző:
Salgó Andrea (hvg.hu)

A színlelt szerződések moratóriuma június 30-án lejár, s a következő hónaptól nemcsak a munkáltatót, hanem az illegalitásban közreműködő vállalkozót is megbírságolhatják. Amennyiben nem jelenti a hatóságoknak jogszerűtlen foglalkoztatást, kötelezhetik az évek során keletkezett adóhátralék megfizetésére.

Mitől színlelt?

Színlelt munkaszerződésnek hívjuk azokat a jogviszonyokat, amelyekben a munkáltatók munkaszerződés helyett a potenciális munkavállalóval formálisan megbízási vagy vállalkozási szerződést kötnek. Az ilyen jellegű polgári jogi szerződések fő célja, hogy a munkáltató a közterheket a dolgozóra hárítsa.

A 2006. június 30-ig meghirdetett moratórium tehát azt jelenti, hogy a munkáltatók eddig a határidőig szankció nélkül alakíthatják át színlelt szerződéseiket munkaszerződéssé. Határidőn túl a munkaügyi felügyelők minősítik át a szerződést, nem kevés bírságért cserébe.

Az illegalitásért a munkavállaló is csúnyán megfizet, vele szemben ugyanis az APEH jár el, aki a színlelt szerződéssel összefüggésben adóhátralékot tárhat fel.

Ilyenkor ráadásul kötelezheti is az alkalmazottat tartozásai befizetésére. Rosszabb  esetben pedig késedelmi pótlékot is kiszabhat  – válaszolt Viszló László ügyvéd, munkajogi szakértő a hvg.hu olvasóinak kérdéseire.

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) egyik legfontosabb feladatának tartja színlelten szerződők jogkövető magatartásának kikényszerítését – tájékoztat Szárazné Zara Andrea, a Munkaügyi Főosztály vezetője. Ehhez azonban szerinte nem árt ismerniük a munka- és a polgárjogi szerződés alapkritériumait.

Munkaviszony kialakításakor elengedhetetlen az írásos forma, amelyben a felek rögzítik a személyi alapbér nagyságát, munkaköri leírásokat, a munkavégzés helyét és nem utolsósorban a pozíció betöltéséhez szükséges iskolai végzettséget. Egy vállalkozói szerződésnek ezzel szemben nincsenek alapvető tartalmi követelményei, ahogy írásba foglalása sem kötelező – mutat rá a főosztályvezető.

Mindkét jogviszonyba belefér viszont a tartós és rendszeres munkavégzés, illetve díjazás, az időbeli lekötöttség, a meghatározott helyen kifejtendő tevékenység. Nehezen húzható meg tehát a határ a két szerződéstípus között. A vízválasztó ilyen esetekben az lehet, hogy a felsoroltak közül milyen jogok és kötelezettségek szolgálják a szerződés fő célját. Határesetekben a rendelkezésre állási kötelezettség, valamint az ellenőrzési jog megléte vagy hiánya dönt. Amennyiben a szerződés bármelyiket tartalmazza, színleltnek minősíthető.

Ha ön munkáltató és szeretné elkerülni, hogy vállalkozói szerződését munkaviszonnyá minősítsék a következő két lehetőség közül választhat:
 
Megbízottaiból alkalmazottat "varázsol", vagy betartja vállalkozói szerződés jogi feltételeit. A törvényes munkaviszony kialakítása valamivel drágább, de biztos módszer az ellenőrök távoltartására. A vállalkozói szerződések törvényessé alakítása több rizikót rejt magában, de nagy valószínűséggel megéri a kockázatot.

Amennyiben úgy dönt, hogy legalizálja szerződéseit, és mostantól alkalmazottként jelenti be  vállalkozóit, közel 30 százalékos bérköltség-növekedéssel kell számolnia. Ez 200 ezer forintos bruttó bér esetén az alábbi kiadásokat jelenti:

Bruttó bér200000
Nyugdíjjárulék 8,5%17000
Egészségbizt. Jár 4%8000
SZJA48750
MVJ2000
75750
Tb nyjár 18%36000
tb egbizt 11%22000
MAJ6000
EHO1950
Szakképzési hjár3000
68950

Tehát a munkáltatónak havi 268.950 ft-ba kerül a foglalkoztatás. Vállalkozók esetében mindössze az áfa terheli a munkáltatót, így a megbízás teljesítésekor csupán a töredékét kell fizetnie egy munkáért. 

Számlázzon színlelés nélkül (Oldaltörés)

Tippek legális szerződéshez
 A színlelt szerződések legalizálásához Viszló László munkajogász az alábbi tanácsokat adja:
• Iktassa ki a munkaköri leírást a vállalkozói szerződésből, mivel egy megbízó  nem         rendelkezhet széleskörű utasítási joggal.
• Kösse ki az alvállalkozó bevonásának lehetőségét, mert ez gyengíti a személyes           közreműködés kizárólagosságát.
• Ne szabályozza le  a szolgáltatás folyamatát, csak annak tárgyát és            határidejét.
• Részletesen térjen ki a hibás teljesítés esetén történő eljárásra, illetve a           biztosítékokra.
• A szerződésből célszerű kihagyni az indokolási kötelezettséget, mentesítést, illetve végkielégítést.
• A kártérítési felelősség korlátozása sem lehet eleme a vállalkozói szerződésnek a           gondatlan károkozás esetére, mivel ez a Polgári Törvény (Ptk.) szerint nincs           korlátozva szemben a Munka Törvénykönyvével.
Ha  nem szeretné, hogy vállalkozási szerződése munkaviszonyt leplezzen, megteheti, hogy havonta köt megbízási szerződést, folyamatosan változtatva az elvégzendő feladatot, s a bér nagyságát. Több vállalkozóból álló cégcsoportnál pedig megoldás lehet, ha felváltva hol egyik, hol másik cég szerződik a megbízottal különböző projektekre.

Mindkét esetben több adminisztrációs feladattal, s ezáltal a bérköltségek emelkedésével kell számolnia. Arról nem is beszélve, hogy nagy a lebukás veszélye, a törvény ilyen jellegű kiskapui csak a probléma tüneti kezelésére alkalmasak. A hatóságok minden jogesetet egyedien vizsgálnak a moratórium lejárta után.

A harmadik opció az átalánydíjas szerződés, amelynek előnye, hogy a munkavállaló garantáltan minden hónapban a tényleges teljesítés mértékétől függetlenül fix díjazáshoz jut. Hátránya, hogy a leterheltség nem tervezhető, illetve nagyobb a veszélye a munkaszerződésé minősítésnek.

A fentiek tükrében célszerű, ha a vállalkozó saját eszközein és vállalkozása telephelyén végzi feladatait. Ha az általa használt munkaeszköz a megbízó tulajdona, kölcsönveheti azt tartós bérleti vagy lízingszerződéssel.

 

 
Tekintse meg a munkajogász által javasolt szerződésmintákat a csatolt dokumentumok között!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Salgó Andrea (hvg.hu) Válaszol a szakértő

Hatmilliós büntetés is járhat színlelt szerződésért

Gyakran esünk abba a hibába, hogy elhamarkodott döntéseket hozunk a szükséges ismeretek nélkül. Ezáltal vagy plusz költségekkel terheljük vállalkozásunkat, vagy jogos juttatásoktól esünk el. Dr. Viszló László ügyvéd és munkajogi szakértő, állandó tanácsadónk most a színlelt szerződés lehetséges következményeire, a munkaviszony és a minimálbér növekedésének összefüggésére hívja fel a figyelmet.

MTI Vállalkozás

A színlelt szerződések munkaügyi ellenőrzése

A színlelt szerződéssel foglalkoztató ellenőrzött munkaadók háromnegyede inkább kifizette a munkaügyi bírságot, ahelyett, hogy a vállalkozási vagy megbízási szerződést munkaszerződéssé alakította volna - nyilatkozta Szárazné Zara Andrea, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) felügyeleti főosztályának vezetője.

Salgó Andrea (hvg.hu) Munkaviszony

Színlelt szerződések: az APEH is büntet

Július 1-től az adóhivatal is bünteti a színlelt szerződésekkel dolgozó vállalkozásokat. A munkaügyi ellenőr feljelentése alapján az APEH munkatársai bírságot és késedelmi pótlékot szabhatnak ki a korábban meg nem fizetett járulékok után. Az engedetlen vállalkozókat akár 8 év szabadságvesztésre is ítélhetik.

MTI Itthon

Közzétették a színlelt szerződések irányelvét

Közzétették a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes címén a színlelt szerződések minősítésének irányelvét. Az irányelv segítséget ad a munkaügyi és adóellenőrzések során az egyes konkrét esetek minősítéséhez, egyértelművé teszi a munkavégzés alapjául szolgáló szerződések ismérveit.

Pszichológus segíti a győri középiskola diákjait a késelés után

Pszichológus segíti a győri középiskola diákjait a késelés után

Drámai módon változtatja meg az agy szerkezetét a fogamzásgátló tabletta

Drámai módon változtatja meg az agy szerkezetét a fogamzásgátló tabletta

Epilepsziás rohama közben marcangolták szét kutyái a nádasdladányi fodrásznőt

Epilepsziás rohama közben marcangolták szét kutyái a nádasdladányi fodrásznőt

Megszólalt a szakma a Színművészetit ért támadások miatt

Megszólalt a szakma a Színművészetit ért támadások miatt

Batman-fegyvert kapnak a rendőrök Los Angelesben

Batman-fegyvert kapnak a rendőrök Los Angelesben

Telefonokkal forgatott dögös kisfilmet a John Wick rendezője egy hócsatáról (videó)

Telefonokkal forgatott dögös kisfilmet a John Wick rendezője egy hócsatáról (videó)