szerző:
Salgó Andrea (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

Kinek hány forintjába kerül ma megházasodni, ha csak polgári esküvőt szeretne és milyen árkülönbségek vannak a különböző egyházi szertartások között? A májustól szeptemberig tartó esküvői szezonban egyre többen keresik erre a választ. Sorozatunk első részében a hvg.hu nemcsak az áraknak, de a lehetőségeknek is utánajárt.

Esküvő a víz alatt
A boldogító igent ma már kívánság szerint bárhol kimondhatja az ifjú pár. A szertartás helyének kiválasztása csupán azon múlik, hogy ki mennyit hajlandó fizetni érte, s hogy van-e hozzá elég mersze.

Kuriózumnak számít a búvár-ruhára húzott mennyasszonyi ruha, s a víz alatt „elmutogatott” igen, mert hát  a "búváresküvőn" jelbeszéddel kommunikál egy-mással a jegyespár és az anyakönyvvezető. 

Egy víz alatti esküvőkre specializálódott utazási iroda honlapja szerint a ceremónia akár az egyiptomi Hurghadán vagy Dahabban zajlik, a menyegzőért nem kell külön fizetni. Az egyedi helyszínekre szervezett esküvők - főként az utazási költségek miatt - extra kiadásokkal járnak. A párnak akár 5-600 ezer forintjába kerülhet, a kísérők pedig fejenként 150 ezer forinttal számolhatnak.
 
Exkluzív szolgáltatások árai
Az egyik legpikánsabb szolgáltatás a csokoládé és pezsgő sajtszósszal, öntetekkel, borral működő szökőkút. Az efféle instrumentum utántölthető és akár húsz liter folyadék forgatására képes. Külön kérésre koktélokkal, bóléval, punccsal és gyümölcslével is működtethető. Bérleti díja a nagyságtól függ, és körülbelül 50 és 150 ezer forint között mozog. Esküvői extraszolgáltatásként rendelhető tűzijáték-bemutató, esetleg színes lángshow. Ráadásul az ifjú pár nevét is képesek "tűzbe vésni". Ezeken a tűzijáték-bemutatókon a látványos effekteknek csupán a pénztárcánk és ízlésünk szabhat határt. Egy beltéri, tízperces műsor körülbelül 150-200 ezer forintért rendelhető meg. A kisebb kültéri tűzijáték-bemutatók 100 ezer, a nagyobbak pedig mintegy 250 ezer forint körüli összegbe kerülnek, áfa nélkül - derül ki a Deluxe Magazinból.

Különleges helyszínnek számít még a hőlégballon, a villamos vagy akár a motorcsónak is. Jármű, különösen repülő esetében az óradíj megállapításakor az is fontos, hogy hány személy és mennyi időre veszi igénybe az "esküvői helyszínt". Aki helikopterrel kíván érkezni, legalább százezer forintot kell fizetnie 20  percnyi repkedésért . Barátibb ára van a lassan már triviálisnak számító lovaskocsiknak, a fővárosban többnyire óránként 15-20 ezer forintos áron vehetők bérbe. Csakúgy, mint mondjuk hatszemélyes Mercedes W210 Limousine, amelynek bérleti díja pedig körülbelül 14-15 ezer forint között van óránként. Minimálisan négy óra a kölcsönzési idő, a kilométerdíj pedig 250-300 forint.

Pénzbe kerül az illetékmentes házasságkötés (Oldaltörés)

Az esküvő szervezése előtt már hónapokkal célszerű utánajárni, hogy ki és mennyiért vállalja az extrém körülmények közötti esketést. Egy kültéri esküvő anyakönyvvezetői díja többnyire 30 és 50 ezer forint között változik. Általában fél évvel a házasságkötés előtt célszerű bejelentkezni annál az anyakönyvi hivatalnál, ahol frigyre szeretnénk lépni.

A vőfély szerepe
A  hagyományos lagzinál a vőfélynek, városiasan  mondva ceremóniamesternek már az esküvő napján fogadnia kell a meghívottakat, s rá vár az a feladat is, hogy összhangot teremtsen a zenészek, a szakács, a csapos és a háziak között. A tarifa vőfélyenként változó: néhányan 1500 forintos órabért kérnek, mások 50 ezer forintot számolnak fel függetlenül az esküvő időtartamától, de átlagosan 20-tól és 120 ezer forint közötti összeggel lehet kalkulálni. Mint Gyömrő Molnár Béla nagyvőfély a hvg.hu-nak elmondta augusztusban dupla annyit kér, mint a téli hónapokban, amikor a honoráriuma messze elmarad az 50 ezer forinttól. A májustól szeptemberig tartó szezonban ugyanis jóval több megkeresés érkezik hozzá, mint például januárban.

Polgári szertartás
Egy hónap várakozási idő ugyanis általánosnak számít. A házasságkötési eljárás államigazgatási szempontból illetékmentes, s van olyan házasságkötő terem, ahol bérleti díjat sem kell fizetni. Budapesten az V. kerületi házasságkötő terem nem ezek közé tartozik. Kibérlése 15 ezer forintba kerül – értesült a hvg.hu. Külön díja van a zenés bevonulásnak (4000 forint) és a versmondónak (5500 Ft). Az ünnepi hangulat fokozására pezsgőt – poharanként 150 forintért - és gyertyagyújtást is rendelhet az ifjú pár. Ez utóbbi 3 gyertya esetén 2000 forintjába kerül a nászpárnak.
 
Számos lehetőség közül választhatnak azok is, akik úgymond földhöz ragadtabbak, s esküvőjüket hagyományos körülmények között képzelik el. A polgáritól, az egyházi szertartásig, a tradicionálistól a modern lakodalomig széles a skála, a lehetőségek árai felekezetenként változóak.

Mennyit kér az egyház? - a szertartás ára (Oldaltörés)

Minden egyházi esküvőt - a zsidó felekezetűek kivételével - meg kell előzzön a polgári szertartás. A katolikus és református ceremóniában közös, hogy a templomért használati díjat, a papnak vagy lelkésznek pedig külön összeget kell fizetni a közreműködésért. A református ceremónia előtt legalább egy hónappal jeleznie kell a lelkésznek a pár házassági szándékát. Az egyház felfogása szerint nem esketésről, hanem házasságkötést megáldó istentiszteletről kell beszélni, hiszen a pár, mint férj és feleség érkezik a templomba és kérik Isten áldását. A hvg.hu úgy tudja: 5-20 ezer forint közötti stólapénzt fizet a jegyespár a gyülekezetnek, de előfordulhat, hogy nem határozzák meg a minimumot. A Nagyvárad téri templomban például 8 ezer forint stólapénzt kérnek és 2 ezer forintba kerül a kántor, a Vajdahunyad Várban található "Jáki templomban" pedig 26 ezer forintba kerül egy esküvő. Ha valaki nem tud fizetni, az nem kizáró oka az esküvőnek.

A római katolikus szertartás szerinti esküvő esetén legalább 3 hónappal előtte kell jelentkezni a jegyespárnak, ilyenkor mindkét féltől - ha római katolikusok – kérik a keresztlevelet. Vagy  egy úgynevezett elbocsátót, amit a lakóhely szerinti plébános ad ki, hogy másutt megeskethessék őket. Ha mind a kettő kereszteletlen, és gyorsan akarják az esketést, az nem fog menni. Ugyanis végig kell járni egy úgynevezett katekumenátust, ami legalább egyéves hittanra járást jelent. A megkeresztelt pároknak is kötelező az esküvő előtti jegyesoktatás, amelynek során a pap felkészíti a párt az esküvőre.

Krisnás szertartás
A krisnások – hivatalosan mondva: vaisnavák esküvői szertartása 3-4 óra hosszáig tart, és egyfajta meditáció. A ceremóniát beavatott Brahmana papok indiai mantrák („áldások”) segítségével hajtják végre. Az elején az apa fogadja a vőlegényt, és neki ajándékoz néhány ruhadarabot, egy virágfüzért, és magát a menyasszonyt. Aztán bejönnek a menyasszonyok, és háromszor körbejárják a vőlegényeket, lekerül a fátyol és virágfüzért cserélnek. Ez lényegében ugyanazt jelenti, mint a gyűrű. A homlokra helyezett piros pöttynek – a bindinek - is hasonló a jelentősége. A leghosszabb része a szertartásnak a tűzceremónia, amikor gabonát áldoznak a lángokban. A menyasszonyi ruha általában vörös színű selyem szári arany hímzéssel. A férfiaké több méteres fehér selyem, nadrágszerűen hajtogatva - ez a dóthi. Ezeket - sok más kellék mellett - hozzánk is Indiából hozzák a hívők számára. Az esküvői ékszereket igen, a menyasszonyi ruhát nem szokták kölcsönözni. Egy szerényebb esküvő 100 ezer forintból már kijöhet, amennyiben az egyház átvállalja a költségek egy részét. Az esküvő előtt, három évig tart a társulási időszak, ami alatt nem lehet összeköltözni. A szexualitás pedig házasság idején is csak gyermeknemzés céljából van megengedve, azon kívül cölibátusban élnek.

A debreceni székesegyházban az úgynevezett püspökkari tarifa 10 ezer forint. Ebben benne van a szőnyeg, a világítás és az alapdíszítés, valamint a kántor, a sekrestyés és a pap díja. Általában ha vidékről jönnek, akkor is ennyit fizetnek - írja a Debreceni Esküvő online magazin.

A hüpe alatt
A zsidó szertartás vagy a zsinagóga udvarán, vagy választott helyszínen, de mindenképp hüpe alatt zajlik. Budapesten és vidéken azonos számú, 19-19 zsinagóga alkalmas zsidó esküvő rendezésére, de Vácon például nincs is erre kereslet, mert a városban nincsenek zsidó vallásúak – magyarázta Frölich Róbert főrabbi. A legtöbb zsinagógában nem kell terembérleti díjat fizetni, s hivatalosan a rabbi munkájához tartozik a temetéshez hasonlóan az esküvői szertartás lebonyolítása is – mondta el a hvg.hu-nak Radnóti Zoltán rabbi. Az esküvő napján a pár böjtöl, és egymást sem láthatják a szertartás időpontjáig. Elsőként bejön a férfi, majd a lefátyolozott lány, és elmondanak egy áldást a borra.  Később a rabbi mond egy beszédet, és felolvassa a ketubát, azaz a házasságlevelet, amelyet ő maga írt.

A házassághoz  általában a zsidó származást kell igazolni,  s a rabbi hozzájárulásához   is szükség van. Amennyiben a pár úgy dönt külső helyszínen, hüpe alatt szeretné megtartani az esküvőjét, a hely tulajdonosa szabja az árat. A Bródy Sándor utcai Építészek Kertjében például 50 ezer forintos kötelező italfogyasztást kellett vállalnia a házaspárnak cserébe a helyért.

Egy átlagos esküvő, egyházi szertartás nélkül közel másfél millió forint, de ennek tízszerese is lehet, ha az a cél.  Az esküvői hitel azokon segít igazán, akik nem engedhetik meg maguknak még a szerényebb szertartást sem, de valamilyen oknál fogva sürgős számukra a menyegző, vagy drágább lakodalmat szeretnének, mint amennyire a pénzük futja. Az átlagosan 10-12 százalékos kamatozású rövid lejáratú privát kölcsönt vagy máshol áruhitelt igénylők viszont nagy bajba is kerülhetnek, ha nem sikerül időben visszafizetniük a legfeljebb 2 milliós összeget.

Cikksorozatunk következő részében a szertartás utáni vacsora és az esküvői szolgáltatások költségeit firtatjuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Diana kísért majd Károly esküvőjén

Károly herceg, és Camilla Parker Bowles esküvőjének közeledtével egyre inkább foglalkoztatja a közvéleményt, vajon mit szólt volna a frigyhez Diana hercegnő? Az ex-hercegnőjükbe szerelmes britek szerint szellemként kísérti majd a házaspárt a halott hercegnő emléke.

hvg.hu Vállalkozás

Esküvő a neten

Egy-két közhelytől eltekintve átgondolt honlapnak számít az Esküvőszervező honlap, melynek hiányosságait vette górcső alá Pécsi Ferenc, a hvg.hu honlapszakértője.

MTI Kult

Királyi esküvőre készülnek Székesfehérváron

A lovagkirály - I. László - és Rheinfeldi Adelheid hercegnő 1078-as székesfehérvári esküvői ceremóniáját elevenítik fel a Királyi esküvő rendezvénysorozat keretében június 24-25-én az egykori koronázó városban.

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését

Érdekes különbség: más népek máshogy érzik a keserűt

Érdekes különbség: más népek máshogy érzik a keserűt

Állítólag ezeket az iPhone-okat már nem fogja támogatni az Apple

Állítólag ezeket az iPhone-okat már nem fogja támogatni az Apple