szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Míg a hazai fizetőeszköz gyengülése jót tesz a hazai...

Míg a hazai fizetőeszköz gyengülése jót tesz a hazai gyógyszer-gyártóknak, hiszen forintban mért export árbevételük ennek köszönhetően jelentősen nő, a környező országok devizáinak gyakran még a forintnál is nagyobb mértékű zuhanása egyes piacokon nehéz helyzetbe sodorhatja a Richtert és az Egist is. A két cég már 2008 utolsó negyedévében is nehézségekkel szembesült például Ukrajnában és Oroszországban márpedig a hrivnya és a rubel azóta sem szárnyal.

Pénzügyi nyereség

A tavalyitól, s az elemzői várakozásoktól némileg elmaradó éves szinten 35,8 milliárd forintos (konszolidált) üzemi eredményről számolt be szerdán a Richter. A társaság árbevétele 5,7 százalékkal 236,27 milliárd forintra emelkedett 2008-ban, míg adózott eredménye 28,2 százalékkal 43,5 milliárdra nőtt.

A társaság jelentősen profitált az utolsó negyedév gyenge forintjából: az adózott nyereség növekedése szinte egy az egyben a pénzügyi soron elkönyvelt eredmény megugrásának volt köszönhető. Míg 2007-ben a csoport 1,24 milliárdos pénzügyi veszteséggel zárta az évet, ez a tétel tavaly 8,65 milliárdos többletbe fordult át, nagyrészt az utolsó negyedévnek köszönhetően: az elmúlt három hónapban 5,97 milliárdos realizált és 1,73 milliárdos nem realizált nyereséget könyvelhettek el pénzügyi soron.

Az árbevétel emelkedése ezúttal is az exportpiacoknak köszönhető: míg Magyarországon az idén tovább csökkent a társaság gyógyszergyártásból származó árbevétele, külföldön további növekedésről adott számot a cég. Az egész évet tekintve különösen jól ment a vállalatnak az Egyesült Államokban, ahol részben a profitmegosztási szerződések alapján a Barr Laboratories-től kapott jelentős bevételnek köszönhetően bő 15 százalékkal nőtt a forgalom, s jól teljesített a cég az Európai Unióban is, ahol összességében majd 9 százalékos árbevétel-bővülésről számolhattak be. Az oroszországi értékesítésben azonban 2,2 százalékos visszaesés volt tapasztalható (ezt a nagykereskedők készletgazdálkodásával magyarázta a cég), s bár ezt kompenzálta a többi FÁK-államra jellemző dinamikus bővülés, a teljes régió növekedése így is lelassult, s 2008-ban mindössze 4,4 százalékos volt.

Bogsch Erik a társaság vezérigazgatója elmondta: 2008 az utolsó békeév volt, ez az esztendő rendkívül nehéz lesz mindenkinek természetesen beleértve a gyógyszeripart és a Richtert is. A társaság hosszú idő óta először nem adott előrejelzést a következő üzleti évre. Ahogy a vezérigazgató kifejtette: ilyen gyorsan változó környezetben nem lehet semmit előre kiszámolni.

Exportbevétel-növelő forint

Az Egis hétfői tőzsdezárást követően tette közzé 2008/2009-es üzleti évének első negyedéves számait. A társaság az egy esztendővel korábbinál mintegy 16 százalékkal magasabb 28,5 milliárd forintos (nem konszolidált) árbevételt realizált míg üzemi nyeresége több, mint duplájára az egy évvel korábbi 2,58 milliárdról 5,56 milliárdra nőtt, adózott profitja pedig 101,5 százalékkal 5,63 milliárdra emelkedett.

Bár – ahogy Marosffy László vezérigazgató-helyettes a keddi elemzői konferencián elmondta – a szép eredményekben komoly szerepet játszik egy egyszeri tétel (Lengyelországban majd egy negyedévnyi többletszállítás könyvelt el az Egis, ennek hatása azonban a második üzleti negyedévben kiegyenlítődik), a cég ennek kiszűrése után is bővülésről számolhatott be. Ha az egyszeri tételt nem vesszük figyelembe, akkor a forgalom 5 százalékkal, az adózott nyereség pedig 40 százalékkal nőtt.

Az árbevétel növekedését egyértelműen az export hajtotta: a korrigált adatokat figyelembe véve itthon nyolc százalékkal 7,3 milliárd forintra süllyedt, a határokon túl azonban 11 százalékkal 18,4 milliárd forintra nőtt az Egis értékesítése. Utóbbi bővüléshez pedig jelentősen hozzájárult a forint gyengélkedése: a 11 százalékból 7 köthető az árfolyamok változásához.

Az Egis a Richterrel ellentétben adott előrejelzést, azonban a november elején közölt prognózist több piacán is jelentősen módosította a társaság. Itthon a korábbi 4 helyett csak 2, Kelet-Európában 15 helyett 12, az egyéb FÁK-államokban 15 helyett 0-15 százalékos növekedést várnak, míg az első negyedévben igen gyengén teljesítő Ukrajnában 15 százalékos bővülés helyett 10 százalékos visszaesésre számítanak.

Felfelé módosították ugyanakkor a nyugati késztermék exportra vonatkozó előrejelzést a cég: itt most már csak maximum 2 százalékos csökkenésre számítanak a 3 hónappal ezelőtti 10 helyett. A teljes árbevétel esetében azonban pontos becslésbe nem bocsátkozott Marosffy László. Mint elmondta: volumenben 3 százalékkal nőhet a forgalom, de azt, hogy ez ilyen hektikusan mozgó árfolyamok mellett mondjuk dollárban milyen árbevétel-változást jelenthet nem lehet megjósolni.

Devizás gondok

Nem csak a forint gyengült azonban az elmúlt időszakban: lejtőre került lényegében az összes régiós deviza, s ennek a hazai gyógyszer-gyártók már kevésbé örülhetnek. Azokban az országokban ugyanis ahol a Richter és az Egis euróban vagy dollárban számláz, a helyi vevőknek igencsak megdrágultak a magyar cégek termékei, hiszen míg például Ukrajnában alig fél éve egy egy dolláros termékért 4,5 hrivnyát kellett fizetniük, most ugyanezért már több mint 8-at kell. Éppen ezért ezekben az országokban a nagykereskedők vagy visszafogták vásárlásaikat, vagy megpróbálták áthárítani a megnövekedett terhek egy részét vevőikre, amennyiben pedig ez sem sikerül akkor igyekeztek a szállítókkal megosztani az árfolyamváltozásokból eredő veszteséget.

Ráadásul a helyi gazdaságok nem túl fényes helyzete miatt egyre nő ezekben az országokban a kockázatos kintlévőségek aránya is, s a két cégnek lehetnek behajthatatlan követelései is Oroszországban, illetve Ukrajnában.

Az Egis Ukrajnában már most komoly problémákkal szembesült: a vállalat árbevétele közel felével esett vissza észak-keleti szomszédunknál. Igaz Oroszországban a társaságnak ilyen gondjai még nincsenek – ott 35 százalékkal nőttek az eladások – más problémák a legnépesebb FÁK államban is akadtak. 

Marosffy László elmondta: folyamatosan tárgyalnak a helyi nagykereskedőkkel Oroszországban és Ukrajnában is, s akadt olyan vevőjük, amely a fizetőképessége szélére sodródott, így amellett, hogy csökkent az ukrajnai forgalom a két országban kialakult helyzet miatt értékvesztést is el kellett számolnia a társaságnak. A vezérigazgató-helyettes jelezte az elkönyvelt, összesen 350 millió forintos értékvesztésből 200 millió köthető az orosz piachoz, 50 millió pedig Ukrajnához, míg a maradék 100 milliós értékvesztés fele az egyéb FÁK országokban, fele pedig Kelet-Európában történt.

Rányomta a bélyegét a Richter utolsó negyedévére is az oroszországi, illetve ukrajnai helyzet. Bogsch Erik kiemelte: az árfolyamok változásából tisztán előnye a társaságnak csak a nyugat-európai piacokon, az Egyesült Államokban, valamint azokban az egyéb országokban származott, amelyek devizája kisebb mértékben gyengült, mint a forint. Ez pedig a teljes árbevétel mindössze 21 százalékát adja. A fontosabb kelet-európai piacok közül november óta Lengyelországban, Csehországban és Romániában is rosszabbul teljesített a helyi pénz, mint a forint, így azokon a piacokon negatív volt a devizahatás.

Bár a FÁK régióban is dollárban, illetve euróban számol el a társaság, mivel az ottani fizetőeszközök mélyrepülése komoly gondokat okozott vevőiknek, ezt nem sikerült úgy meglovagolnia a cégnek, mintha csak a forint mozdult volna el lefelé. A vezérigazgató jelezte: részben az ukrán, és főleg az orosz partnerek fizetési nehézségei miatt a hosszútávú jó kapcsolat érdekében kénytelenek voltak kompenzációt adni partnereiknek. Mivel pedig ez az árbevétel soron jelent meg, ebből eredt az elemzők által várt, s a tényleges üzemi eredmény közti majd másfél milliárd forintos különbség jelentős hányada. 

Bogsch Erik hozzátette: ilyen gondokra a jövőben is számítani lehet, ezek mértékét azonban nem igazán lehet megjósolni. Mint elmondta: a Richter számára a legfontosabb most, hogy követelései érvényesíteni tudja, a pénz befolyjon a vevőktől, így abban az esetben ha valamely partnerük nem fizet leállítják a szállítást. 


Jandó Zoltán

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön az Ikea Titan, egy otthonra szánt hangszóró, amit látni sem lehet majd

Jön az Ikea Titan, egy otthonra szánt hangszóró, amit látni sem lehet majd

Használt cipőket is árulni fog a Nike

Használt cipőket is árulni fog a Nike

Doku360: Faleveleket eresztettem szélnek, de talán meglátszik egy épület terve belőlük

Doku360: Faleveleket eresztettem szélnek, de talán meglátszik egy épület terve belőlük