szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Napokon belül megkezdi a fúrási munkákat 350 milliós eurós projektsorozata...

Napokon belül megkezdi a fúrási munkákat 350 milliós eurós projektsorozata első helyszínén, Szentlőrinciben a PannErgy (PE) – közölte az Ecoline-nal Gyimóthy Dénes a társaság vezérigazgatója. Az elképzelések szerint a településen egy a térség hőellátására alkalmas geotermikus erőművet építenek, amelynek kivitelezési munkálatai a vezérigazgató tájékoztatása szerint április-májusban indulhatnak, s ha minden a terv szerint halad, a létesítmény még ebben az esztendőben, a fűtési szezont érintően elkészül.

Gyimóthy Dénes jelezte: az előzetes földtani vizsgálatok alapján a szentlőrinci fúrás esetében két verzió képzelhető el. Vagy nagyjából 1200 méteres mélységben találnak 65 fok körüli vizet, ami rendkívül alacsony fúrási költségeket tenne lehetővé, vagy 1700 méteren 90 fokosat. Amennyiben a vállalat tudja tartani a most vázolt ütemtervet, akkor 2009 végén a város távfűtéses lakásait már a geotermikus erőmű szolgálhatja ki. A PannErgy vezetése korábban többször kiemelte: a geotermikus energia amellett, hogy jóval környezetkímélőbb, mint a hagyományos megoldás, kisebb, és sokkal kiszámíthatóbb kiadásokat jelent a távfűtéses háztartások számára, mint a gáz alapú technológia.

Az idén még két fúrás

A PE elődje, a Pannonplast 2007 őszén jelentette be, hogy a műanyagiparról áttér az energiaszektorra, s geotermikus erőművek építésébe kezd. Az akkori tervek szerint az új stratégia keretében 20 ilyen létesítményt húztak volna fel országszerte öt esztendő alatt, mintegy 350 millió euróból. Azóta azonban kiderült, hogy a magas energiaárak, illetve kedvező konstrukció miatt az önkormányzatok komoly érdeklődést mutatnak a projektek iránt, így a társaság mostanáig már mintegy 30 szerződést kötött. Az erőműveket projektcégek építik meg, amelyekben a PannErgynek 90 százalékos, a helyi önkormányzatoknak pedig 10 százalékos részesedése lesz.

Gyimóthy Dénes elmondta: a szűk keresztmetszetet a fúrókapacitás jelenti, ez határozza meg a projektek ütemét. Jelenleg a vállalatnak egy fúró áll rendelkezésre, de heteken belül megérkezhet még kettő, amelyek már úton vannak. A vezérigazgató jelezte: ha a berendezések megérkeznek, akkor még ebben az évben legalább további két helyen kezdhet fúrásokat a PE. A két kiszemelt település Tamási és Csurgó, ezekben a városokban azonban előreláthatólag csak jövőre készülnek el az erőművek.

A válságot érzik

Gyimóthy Dénes honlapunknak elmondta: természetesen a válságot a PannErgy is érzi, azonban a krízis miatt a vállalat nem írta át számottevően a terveit, igaz a megváltozott környezet kicsit módosítja a projektek megvalósulásának sorrendjét. A lassabb, megfontoltabb kivitelezés mellett a válság két ponton befolyásolta a PE elképzeléseit: egyrészt a úgy döntöttek, hogy késleltetik a villamos energia előállítására is alkalmas erőművek építését, s eleinte csak hőpiacokra koncentrálnak, másrészt változtattak a finanszírozási elképzeléseken is.

A társaság az eredeti tervek szerint a beruházások 20 százalékát saját forrásból, 30 százalékot a kereskedelmi bankoktól kapott hitelekből finanszírozta volna, míg a maradék 50 százalék egyéb nem kereskedelmi pénzintézetektől származott volna. Gyimóthy Dénes azonban most az jelezte: a hitelezési tevékenységüket az elmúlt hónapokban igencsak visszafogó kereskedelmi bankok forrásait vélhetően nem fogják igénybe venni, hanem a projekteket a korábbinál tervezettnél nagyobb arányú EU-s és állami támogatással, illetve önrészből finanszírozzák. Nagyobb súllyal számítanak a nem kereskedelmi bankokra is, amelyek közül a vezérigazgató az Európai Beruházási Bankot (EIB) emelte ki. 

Jandó Zoltán

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt

Napos idő várható, helyenként hózáporokkal

Napos idő várható, helyenként hózáporokkal

"Ők fogják ceruzámat" – Írhatta-e József Attila a botrányt kavaró nyolcsorost?

"Ők fogják ceruzámat" – Írhatta-e József Attila a botrányt kavaró nyolcsorost?