szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A multinacionális cégek számára a sztenderdizálható üzleti folyamatok...

A multinacionális cégek számára a sztenderdizálható üzleti folyamatok kiszervezésének egyik kelet-európai központjává vált Magyarország az elmúlt 2-3 évben. A folyamat ráadásul várhatóan a gazdasági válság hatására sem szakad meg, sőt a krízis akár fokozhatja is az ilyen jellegű beruházásokat a térségben. A nagyvállalatok számára ugyanis egy ilyen regionális szolgáltató központ komoly költségcsökkentést tesz lehetővé, a kiadások lefaragása pedig az elmúlt hónapokban lényegében minden cégnél központi kérdés lett.

Költségcsökkentés

A válság kapcsán a vállalatok számára kiemelten fontos szemponttá vált a költségcsökkentési lehetőségek felülvizsgálata, illetve a transzparens működés bemutatása az ügyfelek és a felügyeletek felé. A kevésbé kedvező árbevételi kilátások miatt a cégek mindent megtesznek a cash-flow-juk és a munkaerő költségeik optimalizálása érdekében. Ebben a folyamatban érdemes megfontolni egy regionális szolgáltatási központ létrehozásának lehetőségét is - hangsúlyozza Bosnyák Attila, a londoni székhelyű Aviva Életbiztosító pénzügyi vezérigazgató-helyettese. Márpedig az ilyen központok komoly költségcsökkentést tesznek lehetővé, Lőcsei Tamás PricewaterhouseCoopers adópartnere például elmondta: egy a pénzügyi feladatok kezelésére létrehozott regionális pénzügyi központ kialakításával cégcsoport szinten akár 20-30 százalékos megtakarítás is elérhető.

Nem véletlen tehát, hogy a szakértők úgy vélik, hogy a szolgáltató központok elmúlt években Kelet-Európában megfigyelhető gyors terjedése a következő hónapokban is folytatódik. Ez pedig hazánknak komoly lehetőséget jelent, amellett ugyanis, hogy az egész régióban Budapest jelenleg az egyik legkedveltebb helyszín az ilyen központok számára, a főváros mellett növekvő jelentősége van a vidéki egyetemi városoknak is, mint Debrecen, Pécs és Szeged.

Szolgáltató Központok Magyarországon

Budapest a második

Az Atos Consulting felmérése szerint egyébként Budapest a második legjobb adottságokkal rendelkező helyszín egy szolgáltató központ számára. Az elemzés három szempont szerint pontozta az egyes városokat: a szakképzett munkaerőre 40, a költségigényre 30, és a környezetre szintén 30 pontot lehetett kapni. A magyar főváros ez alapján az elérhető 100 pontból 75-t gyűjtött, aminek köszönhetően Prágával holtversenyben a második helyen áll, s csak a 76 pontot szerző Brno előzi meg. Ezen a listán Varsó csak a 14. 67 ponttal, Pozsony pedig mindössze a huszadik 60 ponttal.

Bár Magyarország mindenkinél jobb, maximális pontszámot kapott a költségek kategóriájában, Bosnyák Attila a témában tartott sajtóbeszélgetésen elmondta, Magyarország a szakképzettségnek köszönhetően elsősorban a magasabb komplexitású területeken lehet versenyképes a régióban. A kelet-európai régió más országai, így Szlovákia, Szlovénia, Románia, Bulgária és Horvátország ugyanis épp azért nem szerepelnek akkora súllyal a befektetők szolgáltatói központ térképén, mert bár a munkaerő ezekben az országokban relatív olcsó, nincs azonban meg a megfelelő képzettséggel rendelkezők kritikus tömege, és hiányzik az üzleti és szolgáltatói infrastruktúra.

Állami támogatás

Lökést adhat a regionális központok további létesítésének az is, hogy a kormány és az Európai Unió is támogatja azon cégeket, amelyek ilyen központot hoznak létre, vállalják, hogy két év alatt felépítik és legalább öt évig működtetik azt – mondta Lőcsei Tamás. A támogatás megvalósulhat közvetlenül, vagy adókedvezmények, így például társasági, vagy iparűzési adó kedvezmény formájában is. A támogatás összege régiónként változik, a legnagyobb összegre azok számíthatnak, akik az ország kevésbé fejlett részein hozzák létre a szolgáltató központot. A támogatás alapja meghatározható a beruházás értékének arányában, de a munkaerő költségének százalékában is.

Vissza nem térítendő támogatás kapható egyedi kormánydöntés útján, vagy EU forrásból, ugyanakkor bizonyos feltételek megléte esetén képzési támogatás, és munkahely-teremtési szubvenció is biztosított. Az új munkahelyek létrehozásának elősegítésére és az ország regionális szerepének erősítésére a kormány egyedi döntés alapján támogatja a regionális szolgáltató központ létrehozását. Feltétel, hogy például egy Budapesten megvalósuló fejlesztés esetén legalább 100 új munkahely jöjjön létre, a minimális befektetés elérje a 10 millió eurót. A támogatás összege függ attól, hogy az ország melyik részén valósul meg a fejlesztés, a vállalat mennyit költ majd a munkaerő továbbképzésére, várhatóan mekkora árbevétel származik a befektetésből, és mekkora lesz az aránya felsőfokú végzettségű munkaerő foglalkoztatásának.

Ecoline

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Lenyűgöző videó készült a Nap elmúlt 10 évéről

Lenyűgöző videó készült a Nap elmúlt 10 évéről

Tízéves eltiltást kapott a FIFA korábbi főtitkár-helyettese

Tízéves eltiltást kapott a FIFA korábbi főtitkár-helyettese

Döntött a Kúria: le kell ülnie kiszabott büntetését a lúgos orvosnak

Döntött a Kúria: le kell ülnie kiszabott büntetését a lúgos orvosnak