szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Bár néhány kisebb tőzsdei cég – például a Zwack, a PannErgy és...

Bár néhány kisebb tőzsdei cég – például a Zwack, a PannErgy és a PannUnion – már közzétette második negyedéves gyorsjelentését, az igazi dömping majd csak a következő napokban kezdődik. A nagyok közül elsőnek kedden a Richter hozza nyilvánosságra a második negyedéves számokat, őket szerdán követi a másik gyógyszeripari cég az Egis, majd csütörtökön a Magyar Telekom. Az OTP augusztus 14-én, a Mol augusztus 28-án közli az április-június közötti időszak eredményeit. 

A második negyedév eredményére a legtöbb cégnél komoly hatást gyakorolt a forint és a feltörekvő devizák erősödése. A gyógyszergyártók árbevétele nőhet, adózott eredménye viszont csökkenhet, míg a Mol esetében az üzemi eredmény alacsonyabb lehet, mint az előző negyedévben, a nettó veszteség viszont profitba fordulhat. Az OTP komoly meglepetéseket valószínűleg már nem tartogat, ahogy a Magyar Telekom sem. Az Ecoline kétrészes sorozatának első epizódjában a kedden, illetve szerdán jelentő a gyógyszeripari cégekkel kapcsolatos várakozásokról olvashat.

Robbanhattak a FÁK piacok

A kedden jelentő Richtertől elsősorban a külpiacokon vár az előző negyedévinél jobb teljesítményt Dobár Péter. A részvényelemző szerint a hazai piacon az első három hónapban realizált 8,5 milliárd forintos forgalmat feltehetően a tárgynegyedévi − 7,3-7,7 milliárd forint − jelentős mértékben alulmúlhatta, azonban éves szinten a magyar piacról származó árbevétel stagnálására lehet számítani. 

Az exportpiacokon ugyanakkor az előző gyenge negyedévet követően a tárgynegyedévben valódi árbevétel-robbanás következhetett be, s az egy esztendővel korábbit nagyjából 9, az első negyedévit pedig 24 százalékkal maghaladó, 219-224 millió euró közötti forgalmat érhetett el a vállalat. A teljes bevétel 70,3-70,9 milliárd forint lehetett, szemben a 2008 második negyedévi 57,8 milliárd forinttal.
 
A legtöbb figyelem a külpiacok közül is a FÁK régióra irányulhat a Richter esetében, az orosz és az ukrán gazdaság problémái miatt ugyanis a Richternek is itt voltak gondjai az elmúlt időszakban. A CIB elemzője szerint az orosz piacot a korábbi negyedéveket jellemző negatív folyamatok a második negyedévben már nem befolyásolták, így a legnépesebb FÁK országban akár 63-66 millió eurós árbevételt is realizálhatott a Richter, ami negyedéves szinten 59 százalékos, míg éves szinten 30 százalék körüli ugrást jelenthet. Az ukrán értékesítés az előző két negyedévet jellemző összeomlást követően szintén az élénkülés jeleit mutathatja. Negyedév/negyedév alapon 50 százalék körüli bővülés is bekövetkezhetett, ugyanakkor éves viszonylatban tovább is csökkenés várható,

Éves összevetésben jelentős növekedést vár az üzemi eredményben is Dobár Péter. A CIB számításai szerint az üzemi tevékenység eredménye 12,1-12,6 milliárd forint között alakulhatott, ami harmadával több az egy esztendővel korábbinál, s nagyjából megfelel az előző negyedévinek. A nettó eredményt ugyanakkor már valószínűleg nem tudta az első negyedévi szinten tartani a vállalat: a január-márciusi időszakban mért 21,5 milliárdot követően ezúttal mindössze 5,1 és 5,6 milliárd forint között alakulhatott az adózott profit, miután a pénzügyi soron akár 6 milliárdos veszteséget is elkönyvelhetett a Richter (persze ez még mindig jó duplája a 2008 hasonló időszakában mértnek).

Komoly növekedést vár a Richtertől a Concorde is éves összevetésen: prognózisuk szerint a második negyedévben árbevételt 21,6 százalékkal, üzemi eredményt 58,5 százalékkal, konszolidált nettó eredményt pedig 117 százalékkal növelte a gyógyszergyártó.

Az eredmény ezúttal nem a gyengülő forint miatt elért nagy pénzügyi nyereség miatt mutat javulást, hiszen az előző negyedév óta a forint erősödött, így a pénzügyi soron hatalmas veszteség keletkezett. A Concorde elemzői úgy vélik: a FÁK árbevétel, a magára találó CEFTA és belföldi értékesítés, az egész kelet-közép-európai térségben tapasztalható, Q1 készletleépítés utáni újrafeltöltések, a továbbra is szilárd amerikai forgalom, valamint költségcsökkentés segítette a negyedévet.

Mindezek alapján a Concorde a 2009-es EPS várakozást 5 százalékkal, 2800 forintra emelte (+26 százalék év/év), az év végi fair érték becslést pedig 33 000 forintról 34 650 forintra, ami még mindig alacsonyabb a jelenlegi részvény-árfolyamnál.

Egis: profitnövekedés a nehéz időszakban

A Concorde elemzői az Egistől 1,97 milliárd forintos, az egy évvel korábbitól 14 százalékkal elmaradó konszolidáció előtti adózott eredményre számítanak , a konszolidált harmadik negyedéves nettó profitra vonatkozó 2,17 milliárd forintos várakozás pedig 2 százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakában elértet. Az 3,45 milliárd forintos EBIT-előrejelzés 65 százalékos éves szintű emelkedést jelent – a prognózis alapja az év/év alapon 400 bázisponttal megugró bruttó fedezet, ami a termékmix kedvezőbb alakulásának köszönhető.

A forintban számolt nem konszolidált nettó árbevétel a Concorde szerint 16 százalékkal, az exportból származó árbevétel pedig 23 százalékkal nőtt, mindkettőt elsősorban az magyarázza, hogy a forint az időszakban 38 százalékkal volt gyengébb a dollár ellenében, mint a tavalyi hasonló negyedévben. Dollárban számolva a teljes árbevétel 15 százalékos visszaesése várható, míg a dollárban számolt export 11 százalékkal lehet kevesebb év/év alapon, elsősorban az Oroszországba (27,5 millió dollár), illetve a poszt-szovjet térségbe irányuló értékesítés átmeneti csökkenése miatt.

A gyenge orosz értékesítés ugyanakkor a Concorde szerint nem egy romló trend kezdete, hanem csak néhány új generikus készítmény regisztrációs folyamatában tapasztalható késlekedés következménye. Ukrajnában a Richterhez hasonlóan a hrivnya magára találása nyomán ismét vásárlásba kezdő nagykereskedőknek köszönhető a javulás. Az Egis korábban jelezte, hogy az ukrán forgalom nagyon bizonytalan, így az idei évre a Concorde jelentős – de lassuló - visszaeséssel számol. Az ukrán piac fokozatos helyrerázódását erősítette meg az Ecoline-nak korábban Marosffy László az Egis vezérigazgató-helyettese is, aki elmondta: jelenleg az egy esztendővel korábbi értékesítési szint 90 százalékán állnak észak-keleti szomszédunknál.

A pénzügyi sor a Concorde szerint 1,4 milliárd forintnyi veszteséget fog mutatni, mivel a követelések átértékelésének negatív hatását nem tudja ellensúlyozni a piaci kapitalizáció 13 százalékát kitevő készpénzállomány után járó kamatbevétel.

A Concorde a 2009-es üzemieredmény-várakozást 10 százalékkal, 14,8 milliárd forintra emeli, a konszolidált és nem konszolidált nettó eredmény várakozást változatlanul, 16,5, illetve 16,2 milliárd forinton hagyja. Az év végi fair érték várakozás is marad 20 000 forint.

A Concordéhoz hasonló eredményeket vár a szerdán jelentő kisebbik gyógyszergyártótól a CIB is. Dobár Péter jelezte: az adózott eredmény 11 százalékkal 1,98 milliárdra csökkenhetett nagyrészt az 1,4-1,7 milliárd közötti pénzügyi veszteség következtében, az üzemi szintű profit azonban 72 százalékkal 3,52 milliárd forintra nőhet. Az árbevétel növekedését a Richterhez hasonlóan az exportpiacok hajthatják, a teljes bevétel közel ötödével lehet magasabb, mint 2008 hasonló időszakában.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerencsen új üzleti lehetőségeket látnak a csokiimádó Gombóc Artúrban

Szerencsen új üzleti lehetőségeket látnak a csokiimádó Gombóc Artúrban

Foci-Eb: hétvégéig nyilatkozhat három város, hány nézőt enged be a meccseire

Foci-Eb: hétvégéig nyilatkozhat három város, hány nézőt enged be a meccseire

Zenét készít egy algoritmus a borok "hangjából"

Zenét készít egy algoritmus a borok "hangjából"