szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A várakozásokat meghaladó második negyedéves eredményekről számolt be...

A várakozásokat meghaladó második negyedéves eredményekről számolt be a napokban a két hazai tőzsdén jegyzett gyógyszergyártó. Az exportpiacokon a tavalyinál gyengébb forint hajtott az árbevételt, miközben a hazai piac, ha még nem is gyógyul, de legalább nem romlik az állapota. Az első negyedéves oroszországi és ukrajnai gondok is enyhülni látszanak, s bár a FÁK régióban még mindig nagy a kockázat, úgy fest, kezd normalizálódni a piac. Bár az elmúlt hónapokban már erősödő forint miatt mind az Egis, mind a Richter milliárdos veszteséget könyvelt el pénzügyi soron, s ez természetesen az adózott eredményt is visszarántotta, a két vállalat teljesítménye így is impozáns.

Egis: nyolcadával nőhet az árbevétel

Üzemi szinten a vártnál jobb, adózott soron azonban némileg gyengébb – az üzleti évet tekintve – harmadik negyedévről számolt be az Egis. A kisebbik gyógyszergyártó forgalma 17 százalékkal 26,88 milliárd forintra emelkedett, miközben üzemi profitja 81 százalékkal 3,7 milliárdra ugrott szemben a szakértők által jósolt 3,5 milliárddal. A szép eredményt ugyanakkor jelentősen lerontották a pénzügyi tételek, az Egis csak az árfolyamhatásokon majd 3,4 milliárd forintot bukott, így az adózott eredmény már elmaradt a tavalyitól és a várttól is: a 1,96 milliárd forint az egy esztendővel korábbinál 12, a szakértők által jósoltnál néhány 10 millió forinttal kevesebb.

Az árbevétel bővülését a gyengécske forintnak köszönhetően az export hajtotta: a határokon túli értékesítés az április és június közötti időszakban 22 százalékkal haladta meg a tavalyit – legalábbis forintban mérve, dollárban ugyanis 8 százalékos visszaesést tapasztaltak. Az átlagosnak megfelelő mértékben süllyedt a forgalom a FÁK régióban, ahol 40,8 millió dollár értékben adott el termékeket a harmadik negyedévben az Egis. Oroszországban 12, Ukrajnában pedig 14 százalékos visszaesést mértek, miközben az egyéb országokban ötödével megugrottak az eladások.

©

Hasonló volt a helyzet a kelet-európai térségben is, ahol szintén 7 százalékkal süllyedt az árbevétel az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor az egyes országok között régiónkban is komoly eltérések voltak. Miközben Lengyelországban euróban mérve 13 százalékos zuhanást mutattak ki az értékesítésben, a többi nagy piacon – Csehországban, Szlovákiában, Romániában – növekedést tapasztaltak.

A magyar piacon most már ismét láthatóan emelkedik az Egis forgalma: a harmadik negyedévben 5 százalékkal bővült az árbevétel, a teljes üzleti évből eltelt kilenc hónapban pedig 2 százalékos emelkedést mértek. Az igazsághoz ugyanakkor hozzá tartozik, hogy időközben is a piac is egy egészséges növekedési pályára állt: a teljes forgalom 8 százalékkal nőtt, így az Egis piaci részesedése enyhén tovább csökkent.

©

A harmadik negyedéves gyorsjelentést követően enyhén módosította korábbi várakozásait az év egészére az Egis. Marosffy László vezérigazgató-helyettes elmondta: most úgy látják, hogy a 2008/2009-es forgalom 12 százalékkal lehet magasabb forintban, mint egy évvel korábban. Kissé javított a társaság a FÁK piacokra vonatkozó prognózison: Ukrajnában a korábbi legalább 30 százalékos visszaesés helyett most csak 20 százalékos csökkenést várnak, míg az egyéb FÁK országokban a korábban jelzett 8-10 százalékos sáv felső részéhez lesz közelebb a tényleges növekedés.

Változatlan maradt ugyanakkor többek közt a hazai piacra vonatkozó – forintban mért – +2 százalékos várakozás, s nem módosított Marosffy László az oroszországi 5-10, s a kelet-európai 5 százalékos növekedési prognózison sem (előbbi dollárban, utóbbi euróban értendő).

Még akad kockázat

Módosított a 2009-es prognózison – ahogy néhány nappal korábban beszámoltunk róla – Bogsch Erik a Richter vezérigazgatója is, miután a várakozásokat messze meghaladó második negyedéves számokat tett közzé a cég. A nagyobbik hazai gyógyszergyártó várakozásai szerint a csoport euróban mért árbevétele nagyjából megegyezhet a tavalyival, ami egyértelmű javítása az előrejelzésnek, hiszen három hónappal ezelőtt a vezérigazgató még 5 százalék körüli visszaesést várt.

A főbb piacok közül javított a korábbi prognózison a vezérigazgató Románia, Oroszország, és Ukrajna esetében. A két FÁK államban továbbra is a forgalom csökkenését valószínűsítik a Richternél, azonban a korábbi 5-10 százalékos oroszországi, s 40-50 százalékos ukrajnai visszaeséssel szemben most az árbevétel 0-5 százalékos valamint 30-40 százalékos süllyedésére számítanak (Oroszországban euróban, Ukrajnában dollárban mérve). Romániában a három hónappal ezelőtti prognosztizált stagnálás helyett most lejben 0-10 százalékos növekedést valószínűsít Bogsch Erik.

Piros: visszaesés, zöld: emelkedés
©

A vezérigazgató bár elmondta: jobb a helyzet, mint várták, ugyanakkor józanságra intett, s felhívta a figyelmet, hogy a Richter egyes piacain a kockázat még mindig nagy. Ha esetleg romlani kezdene a helyzet a FÁK régióban, akkor lehetnének még problémái a vállalatnak Ukrajnában, sőt akár Oroszországban is. Ezen kívül kiemelte, hogy nagyon sok múlik az árfolyamok alakulásán is.

Magasabb célár, várható emelkedés

Az elemzők többségében pozitívan értékelték mindkét vállalat eredményeit. Az Egis esetében például a Concorde 2 illetve 4 százalékkal megemelte 2009, illetve 2010-re vonatkozó eredményvárakozását, s immár 2161, illetve 2237 forintos EPS-t prognosztizál. Bár a Concorde év végére vonatkozó 20 000 forintos fair érték várakozásán nem módosított, mások szerint vonzó lehet a jövőben is az Egis papír.

Az Erste szakértői szerint például a javuló értékesítési szerkezet gondoskodhat arról, hogy az Egis a közvetkező időszakokban is dinamikusan növekvő bevételekről és javuló marzsokról tudjon majd beszámolni. Bár nem zárható ki egy eladói nyomás kialakulása a részvényben (mivel a negyedéves eredmény elmaradt a piaci konszenzustól), a bank elemzői úgy gondolják, hogy még az elmúlt hetek száguldása után is vonzó maradhat hosszú távon.

A Richter gyorsjelentés után több pénzintézet is megemelte a nagyobbik gyógyszergyártó célárát. A legtöbbet Buda-Cash várja a papírtól: a brókercég hosszú távon felhalmozást ajánl, s a korábbi 38 800 forintos kurzus helyett immár 41 300-as árfolyamot vár. Hosszú távon hasonlóan vélekedik a CIB is (felhalmozás), a bank azonban rövidtávon tartást javasol, célárát pedig 33 500-ról 37 500-ra növelte. A Concorde a Richter EPS várakozását is megemelte: a 2800 forintos egy részvényre jutó nyereség 5 százalékkal magasabb a korábban prognosztizáltnál. Az Egis-szel ellentétben a Richternél azonban a Concorde is emelte fair-érték becslését: 33 000 helyett 34 650-es kurzust várnak.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miniszterelnökség: A Diákváros fel fog épülni, a Fudan Egyetem mellett

Miniszterelnökség: A Diákváros fel fog épülni, a Fudan Egyetem mellett

Roberto Benigni életműve végre kiérdemelte az Arany Oroszlánt

Roberto Benigni életműve végre kiérdemelte az Arany Oroszlánt

Második oltásként sem adnak AstraZenecát a 60 év alattiaknak Németországban

Második oltásként sem adnak AstraZenecát a 60 év alattiaknak Németországban