szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Külföldi lapértesülések szerint Bernie Ecclestone is beszállt a Saab svéd prémium autómárkáért folytatott küzdelembe.

Külföldi lapértesülések szerint Bernie Ecclestone is beszállt a Saab svéd prémium autómárkáért folytatott küzdelembe. A Forma-1 elsőszámú vezetője azzal a luxemburgi székhelyű Genii Capitallel közösen próbálja megszerezni az autógyártót, amely néhány hónappal ezelőtt megvásárolta a Renault F1-es csapatának 75 százalékát.

Egyszer már feladták az utolsó kenetet

A katasztrofális anyagi helyzetben álló amerikai General Motors tavaly január óta próbálja eladni a Saabot, az időközben csődvédelembe menekülő mamutcég azonban eddig nem járt sikerrel. Miután tavaly év végén a korábban Forma-1-es csapatot is működtető Spykerrel folytaott tárgyalások is zátonyra futottak, a GM egy héttel karácsony előtt bejelentette, hogy egyszerűen lehúzzák a rolót a cégnél. A Saab 2008-ban 3 milliárd koronás (412 millió dolláros) veszteséget hozott össze, s 2001 óta nem tudott nyereséget termelni, ami lényegében azt jelenti, hogy a GM túl sok pénzt nem látott még svéd leányából, hiszen az amerikaiak épp 2000-ben zárták le a vállalat felvásárlását.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy a General Motors a senkinek nem kellő Saab bezárása mellett döntött. Ugyanakkor az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy szakértők egy része a bejelentést követően azonnal jelezte: korántsem biztos, hogy valóban ez lesz a végleges döntés. Mike Tyndall, a japán Nomura elemzője a Bloombergnek például azt nyilatkozta: az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján valószínűbb, hogy a Saab bezárása is csak a bejelentés szintjén marad, és a GM mégis más irányba keresi a megoldást. A szakértő természetesen az Opel-sagara utalt, amely során nem egy esetben változott a GM hozzáállása a német céghez.

Vevődömping

Ahogy arra számítani lehetett az anyacég még 2010 utolsó napjaiban visszakozott, s december 29-én arról tájékoztattak, hogy 2010 januárjában születik meg a végső döntés a Saabról. Ekkor úgy festett, hogy a svéd vállalat iránt továbbra is csak a Spyker érdeklődik, az elmúlt napokban azonban más vevőjelöltek is feltűntek, köztük Bernie Ecclestone-nal. A Forma-1 teljhatalmú ura a Bloombergnek elmondta: jó márkának tartja a Saabot, amit jelenlegi tulajdonosa valószínűleg elhanyagolt, így jó befektetés lehet a svéd márka megvásárlása.

A két Forma-1-es ismerős mellett svéd lapértesülések szerint egy harmadik vevőjelölt is feltűnt a színen. Dagens Industri című újság arról számolt be, hogy egy csoport – amelynek tagjai között szerepel a korábban a Scaniát és a MAN-t is irányító Haakon Samuelsson, valamint a Saab repülőgép-üzletágának egykori vezetője Jan Nygren is – szintén beszállt a Saabért folyatatott küzdelembe.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
 A 300 milliárdos állami pályázat kétharmadát az igénylők fél százaléka kapta

A 300 milliárdos állami pályázat kétharmadát az igénylők fél százaléka kapta

Negyvenöt szupersportkocsi vonult fel egy illegális autós találkozón

Negyvenöt szupersportkocsi vonult fel egy illegális autós találkozón

Újabb dizájnerdrogok kerültek tiltólistára

Újabb dizájnerdrogok kerültek tiltólistára