szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A távközlési vállalat árbevétele 2009 egészében 4,3 százalékkal 643,9 milliárd forintra mérséklődött, adózott...

A távközlési vállalat árbevétele 2009 egészében 4,3 százalékkal 643,9 milliárd forintra mérséklődött, adózott eredménye 11,7 százalékkal 93,2 milliárd forintra esett. A negyedik negyedévben a nyereség esetében még nagyobb volt a visszaesés, a 10,2 milliárd forint bő 20 százalékkal marad el az egy esztendővel korábbitól, ráadásul a Bloomberg konszenzusánál is 700 millió forinttal kevesebb. Az árbevétel az év utolsó három hónapjában 4 százalékkal 163,4 milliárd forintra süllyedt.

Lakossági üzletág - Több TV, kevesebb internet

A lakossági üzletágnál a szegmensek közötti kiszűrések előtti bevételek 4,0 százalékkal 81,8 milliárd forintra csökkentek, a rendkívüli tételek nélkül számolt EBITDA pedig 2,6 százalékkal 43,4 milliárd forintra mérséklődött 2009. negyedik negyedévben 2008 azonos időszakához képest. Nagyobb visszaesést mértek a mobil bevételek esetében, amelyek 5 százalékkal maradtak el az egy esztendővel korábbitól, s 48,6 milliárd forintra rúgtak. A cég gyorsjelentésében a jelentős mértékű visszaesést azzal magyarázta, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezetben az ügyfelek racionalizálni próbálták a kiadásaikat. A T-Mobile lakossági ügyfeleinek száma valamint a SIM kártyák száma alapján mért piacrészesedése is csökkent a 2008 végi szinthez képest.

Kisebb mértékben ugyan, de elmaradtak a 2008 utolsó negyedévben mérttől a vezetékes bevételek is az elmúlt esztendő utolsó három hónapjában. A 33,2 milliárd forint 2,7 százalékos visszaesést jelent. A csökkenést az okozta, hogy a gazdasági visszaesés és a különböző IP- és kábelalapú hangszolgáltatások irányába történő migráció következtében növekedett az ügyfél lemorzsolódás, ami az előfizetési és forgalmi bevételek csökkenéséhez vezetett. A szélessávú ügyfelek száma ugyan tovább nőtt, és meghaladta az 595 000–et, azonban az árak csökkenésének és a kedvezőbb díjszabású csomagokra történő migráció erősödésének következtében az internet bevételek 6,5 százalékkal mérséklődtek. Ezen kedvezőtlen hatásokat részben ellensúlyozta, hogy az ügyfélszám növekedésének köszönhetően az utolsó negyedévben majd harmadával nőttek a TV szolgáltatásokhoz kapcsolódó bevételek, s 2009 végén a TV előfizetők száma már 630 000 volt.

Vállalati szegmens

A vállalati üzletág esetében a szegmensek közötti kiszűrések előtti bevételek 2,3 százalékkal 47,5 milliárd forintra csökkentek, a rendkívüli tételek nélkül számolt EBITDA viszont 2,5 százalékkal 21,3 milliárd forintra nőtt. A vezetékes bevételek 6,8%-kal csökkentek, tükrözve a magyar gazdaságban tapasztalható recessziós hatásokat, míg a mobil bevételek ennél is nagyobb mértékben 9,1 százalékkal estek vissza a lakossági üzletágnál már említett okok miatt.

A két nagyobb alszegmensebn mért visszaesést ugyanakkor részben ellensúlyozta a rendszerintegrációs és információtechnológiai szolgáltatásokból származó bevételek 10, százalékos bővülése. A jelentős növekedés annak köszönhető, hogy számos, az év korábbi időszakában elhalasztott vállalati és állami beruházás a negyedik negyedévben lezárult.

Mit mond a vezérigazgató?

Christopher Mattheisen a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója elmondta: az erősödő verseny, és a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt nehéz éven van túl a társaság, a cégnek azonban több területen sikerült előrelépnie. A hazai vezetékes piacon tovább folytatták az összekapcsolt csomagok értékesítését, hogy megerősítsék a Magyar Telekom, mint integrált szolgáltató pozícióját. A vezérigazgató jelezte: ezen csomagok iránti kereslet meghaladja várakozásaikat, és az év során megduplázódott azon ügyfelek aránya, akik hangalapú, internet és TV szolgáltatásokra egyaránt előfizetnek. Emellett 2009-ben jelentősen növelni tudták részesedésüket a TV piacon, így a vállalat jelenleg a második legnagyobb TV szolgáltató Magyarországon.

Christopher Mattheisen hozzátette: a külső környezet eredményekre gyakorolt kedvezőtlen hatásait a részsikerek ellenére sem tudta teljes mértékben ellensúlyozni a Magyar Telekom, mivel a lakossági és üzleti szegmensben egyaránt erős nyomás nehezedett az ügyfelek vásárlóerejére. A forgalom jelentősen mérséklődött, miközben az ügyfelek költség-racionalizálási törekvései következtében nőtt az elvándorlás.

Mindezek következtében 2009-ben a bevételek a vállalatvezetés várakozásait meghaladó mértékben csökkentek. Sikerként könyvelte el ugyanakkor a vezérigazgató, hogy a tavaly végrehajtott költségcsökkentési intézkedéseknek köszönhetően a bevétel visszaesése ellenére a rendkívüli tételek nélküli EBITDA és a CAPEX is a publikus célkitűzésnél némileg kedvezőbben alakult.

További visszaesés 2010-ben

A folyó üzleti évre előretekintve a magas munkanélküliség és a háztartások rendelkezésre álló jövedelmének csak korlátozott mértékű növekedése következtében várhatóan továbbra is nagy nyomás nehezedik majd az ügyfelek kiadásaira, ráadásul a vállalati szegmensben is várhatóan folytatódnak a kedvezőtlen tendenciák, ami korlátozóan hat a bevételekre – jelezte az MTelekom vezér. Nem túl jó hír az sem, hogy a 2009. évi átlagnál erősebb forintárfolyam kedvezőtlen hatással lehet a vállalat eredményeire, mivel negatívan befolyásolja a nemzetközi leányvállalatok hozzájárulását a forintban számított eredményekhez. Mindezek következtében a társaság vezetése 2010-ben a bevételek és a rendkívüli tételek nélkül számolt EBITDA esetében is 5-7 százalékos csökkenést vár.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A brit vírusmutációnál 64 százalékkal magasabb a kórházba kerülés kockázata egy tanulmány szerint

A brit vírusmutációnál 64 százalékkal magasabb a kórházba kerülés kockázata egy tanulmány szerint

Nem Orbán, hanem az elköltendő közpénz miatt "titkos" az alagút

Nem Orbán, hanem az elköltendő közpénz miatt "titkos" az alagút

EU-csúcs: terítéken az oltási folyamat felgyorsítása

EU-csúcs: terítéken az oltási folyamat felgyorsítása