szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sérelemdíjat követelhet az, akinek személyiségi jogait - így akár magán- vagy üzleti titkát - megsértik. Az új szabályozás értelmében a sérelemdíj mértékét a bíróság állapítja meg.

A jelenlegi szabályozás szerint az, akinek személyiségi jogait megsértették, egyéb eszközök mellett nem vagyoni kárának megtérítését követelheti – ezen nem vagyoni kár bizonyítása a gyakorlatban sokszor ütközött nehézségekbe, hiszen azt a károsultnak minden esetben be kellett tudni mutatnia, hogy milyen nem vagyoni jellegű hátrányok érték a jogsértés következményeként.

Az új törvény célja az, hogy feloldja a nem vagyoni kártérítésben rejlő, a bírói gyakorlatban is gondot okozó fogalmi ellentmondást, mely abból adódott, hogy a magyar jogban a vagyoni kár pénzben kifejezhető, összegszerűen kimutatható és a kártérítés összege a bekövetkezett vagyoni hátránynak megfelelő, a nem vagyoni kár viszont pénzben nem határozható meg.

E rendelkezés alapján a bíróság azt vizsgálja majd, hogy a személyhez fűződő jogok megsértése bekövetkezett-e, illetve hogy a jogsértő magatartása, mulasztása felróható volt-e, a sérelemdíjra való jogosultság megállapításának a jogsértésen túli bármely egyéb hátrány bizonyítottsága viszont nem feltétele.A sérelemdíj mértékét a bíróság a konkrét eset körülményeire – különösen a jogsértés súlyára, a felróhatóság mértékére és a jogsértésnek a sértettre gyakorolt hatására – tekintettel állapítja meg, nincsenek tehát előre meghatározott összeghatárok vagy más összehasonlítható számszerűsítési módszer a sérelemdíj összegére.

Az új törvény kimondja, hogy a sérelemdíjra irányuló igényt nem lehet átruházni és öröklése is kizárt, tehát a személyhez fűződő jogok érvényesítése – ahogy korábban is – személyhez kötött.Az igény örökölhetőségének kizártsága termé-szetesen nem jelenti azt, hogy a hozzátartozók kegyeleti jogaikat, mint saját személyiségi jogaikat ne gyakorolhatnák. A sérelemdíj a személyiségi jogok teljeskörére alkalmazandó, így a jó hírnév, magán- vagy üzleti titok, vagy a személyes adatok védelmén túl a szellemi alkotásokra, teljesítményekre is vonatkozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Alkotmánybírósághoz fordulnak jogvédők a rát elvonása miatt

Diszkriminatívnak és alkotmányellenesnek tarja a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) azt a törvényi rendelkezést, hogy egy családban csak egy ember részesülhet a tartós munkanélkülieket támogató rendelkezésre állási támogatásból (rát), ezért beadvánnyal fordulnak az Alkotmánybírósághoz a jogszabály megsemmisítését kérve.

MTI Gazdaság

Kezdődik a Jukosz-per a strasbourgi bíróságon: Oroszország pellengéren?

A strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bíróságon csütörtökön megkezdődik az a per, amelyben a csődbe ment Jukosz olajipari cég volt részvényesei perlik az orosz államot, mert állításuk szerint megsértette az Európai Emberi Jogi Egyezmény több cikkét azáltal, hogy adózási bűncselekmények vádjával eljárást kezdett a cég ellen.

Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?

Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?

Tovább drágulhat a gyümölcs, a fagy elvitte a barackot

Tovább drágulhat a gyümölcs, a fagy elvitte a barackot

Az iPhone-ján próbálna ki egy Samsung telefont? Nem lehetetlen

Az iPhone-ján próbálna ki egy Samsung telefont? Nem lehetetlen