szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Eséssel kezdetek az ArcelorMittal papírjai az amszterdami kereskedésben, miután a világ legnagyobb acélgyártója a...

Eséssel kezdetek az ArcelorMittal papírjai az amszterdami kereskedésben, miután a világ legnagyobb acélgyártója a várakozásoktól elmaradó első negyedéves eredményeket közölt csütörtökön. A luxemburgi bejegyzésű társaság kamat és adófizetés, tőketörlesztés,  illetve amortizáció előtti működési eredménye (EBITDA) ugyan 1,89 milliárd dollárra emelkedett az egy esztendővel korábbi 883 millióról, az elemzői konszenzus azonban ennél közel 10 százalékkal magasabb, 2,05 milliárdos nyereséget valószínűsített. Az adózott eredmény mindeközben 679 milliós nyereségbe fordult a 2009 hasonló időszakában realizált 1,06 milliárdos veszteségből.

A vállalat a szokatlanul hideg téllel magyarázta a vártnál gyengébb első negyedéves számokat. Az indoklás szerint a kedvezőtlen időjárás visszavetette a kazahsztáni és ukrajnai termelést. Minden bizonnyal ez is szerepet játszik abban, hogy az ArcelorMittal kapacitáskihasználása továbbra is mindössze 72 százalék volt a január és március közötti három hónapban.

A cég vezetése kedvező második negyedéves előrejelzésekkel próbálta nyugtatni a kedélyeket. A következő három hónapra 80 százalékos kapacitáskihasználtságot, és 2,8-3,2 milliárd dollár közötti EBITDA-t jósolnak. Utóbbi egyébként nagyjából megegyezik az elemzők várakozásaival is, akik arra számítanak, hogy az acélár emelkedése javíthatja a társaság teljesítményét. A piacot ugyanakkor a kedvező prognózisok nem igazán nyugtatták meg: a vállalt papírjainak jegyzése 3,8 százalékos mínuszban járnak.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Semjén szerint Jakab, Hadházy és Tordai orvosi értelemben véve is pszichopaták

Semjén szerint Jakab, Hadházy és Tordai orvosi értelemben véve is pszichopaták

Vasárnap lesz a Pilátus című film a Duna tévén

Vasárnap lesz a Pilátus című film a Duna tévén

Reklámban nevette ki a kormány sportmániáját a Paramount

Reklámban nevette ki a kormány sportmániáját a Paramount