szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A Czakó Erzsébet és Reszegi László szerkesztette Nemzetközi Vállalatgazdaságtan hiánypótló alkotás.

 

A Czakó Erzsébet és Reszegi László szerkesztette Nemzetközi Vállalatgazdaságtan hiánypótló alkotás. A tan- és szakkönyvként is forgatható kötet – ahogy Csillag István korábbi gazdasági miniszter az előszóban fogalmazott – a témában született első magyar nyelvű anyag, amelyből bárki felkészülhet a versenyvilágra. A könyv magyar szakirodalomban elsőként átfogóan mutatja be a nemzetközi porondon tevékenykedő vállalatok működési sajátosságait

A kötet az alapfogalmak tisztázásától a multik stratégiáinak sajátosságain keresztül a vállalatok nemzetközi pénzügyeiig minden területbe bepillantást nyújt. Az elméletet színesítő esettanulmányoknak, témában született aktuális cikkeknek, illetve a szerzők által megfogalmazott dilemmáknak köszönhetően a könyv olvasmányos, a konzekvens felépítés pedig könnyen tanulhatóvá teszi az anyagot az egyetemi hallgatók számára.

A Nemzetközi Vállalatgazdaságtan azonban – ahogy azt a kötetet végigkísérő felsővezetői szemléletmód is bizonyítja - nem csak egyetemistáknak íródott, minden tanulásra kész menedzsernek – irányítson multinacionális vállalatot vagy KKV-t – számos fogódzkodót kínál.

Oktatók, tanácsadó menedzserek véleménye

Török Ádám, az MTA rendes tagja, az MTA IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztályának elnöke, egyetemi tanár, Pannon Egyetem és BME: "Ez az ízig-vérig gyakorlatias és modern felfogásban megírt, alapos, szakszerű s jól olvasható könyv sokkal többet nyújt, mint amit a cím ígér. "Így működik a modern világgazdaság" lehetne a könyv alternatív címe azoknak, akik igényes magyar szakmai olvasmányra vágynak, de már nem feltétlenül ütnének fel tankönyveket. A szerzők nagy érdeme, hogy sikeresen próbálnak hidat verni a közgazdaságtan és az üzleti tudományok manapság egymástól talán eltávolodó, ám valójában mindinkább egymásra utalt szakterülete között."

Kalotay Kálmán, az UNCTAD tanácsosa, a World Investment Reportokat készítő szakértői csoport tagja: "A magyar olvasó annyifélét hallott már a nemzetközi vállalatokról, a "multikról", hogy végképp nem tudja, hova rakja őket. A Nemzetközi vállalatgazdaságtan egyszerre színvonalas tankönyv, amelyet könnyű tanulni és tanítani, és a témát a nagyközönség által is nagyrészt követhetően bemutató szakkönyv, amely a nemzetközi vállalatokkal kapcsolatos tévhitek eloszlatásában is segít. Mindezt úgy teszi, hogy közben a téma bonyolult tolvajnyelvét érthető magyarra fordítja le."

Marosffy László, vezérigazgató-helyettes, Egis Gyógyszergyár : "Nagy segítséget ígér nekünk, gyakorló vállalatvezetőknek is ez a könyv. Jobban láthatjuk helyünket, lehetőségeinket az anyavállalat rendszerében, és újra átgondolhatjuk, hogyan tudjuk, és mivel kell még segítenünk nekünk, a mi leányvállalataink fejlődését. Mindez tudományos keretben, izgalmas gyakorlati példákkal, gazdag irodalom- és internetes forrásjegyzékkel."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Úgy tűnik, a kormány épp most borította fel az oltási tervet

Úgy tűnik, a kormány épp most borította fel az oltási tervet

XVII. századi gyűrűt és Erzsébet királynéhoz köthető domborművet találtak régészek Budapesten

XVII. századi gyűrűt és Erzsébet királynéhoz köthető domborművet találtak régészek Budapesten

Végre felújítják a régóta elhanyagolt budai Malom-tó környezetét

Végre felújítják a régóta elhanyagolt budai Malom-tó környezetét