szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány a jelek szerint csúnyán elszámolta magát, amikor benyújtotta a költségvetést, csak a személyi jövedelemadó csökkentéséhez hiányzik 500 milliárd forint. A hiány pótlására szolgálnak a magánnyugdíjpénztári tagdíjak, de a módszer nem felel meg a hatályos jogszabályoknak.

A magánnyugdíjpénztári tagdíjak 2011-es 360 milliárd forintját és a felhalmozott vagyonból 540 milliárdot - Matolcsy György gazdasági miniszter szerint - egy közös alapba irányítanak át. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy november 1-től életbe lépett tb-törvény szerint a magánszemélyektől levont nyugdíjjárulékokat a Nyugdíjbiztosítási Alap helyett a felhalmozott magánnyugdíj-tagdíjakkal közös alapba utalnák tovább. Csakhogy erre a hatályos törvények értelmében nincs lehetőség. A járulékoknak a törvény értelmében a megfelelő alapba, a nyugdíjjárulékoknak a Nyugdíjbiztosítási Alapba, az egészségbiztosítási járulékoknak az Egészségbiztosítási Alapba kéne befolyniuk.

Az 540 milliárdos felhalmozott vagyon költségvetésbe olvasztása nélkül azonban nem valósulhat meg a tervezett adócsökkentés. Legalábbis ha abból indulunk ki, hogy a teljes adócsökkentés Matolcsy György által két napja bejelentett fedezetszükséglete 4-500 milliárd forint. Ez viszont nincs összhangban a kormány által beterjesztett költségvetési törvénnyel. Eszerint ugyanis épp ennyi fog hiányozni a jövőre tervezett szja-bevételekből. Akkor most van fedezet az adócsökkentésre vagy nincs?

A cikk folytatódik az Adózónán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Költségvetés 2011: család, üzleti szféra, elbocsátások közszférában

A jövő évi költségvetés GDP-arányos eredményszemléletű hiánya 2,94 százalék lesz - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szombati kormányszóvivői tájékoztatón, ahol azt is megtudhattuk: a 2011-es költségvetés a családok erőteljes támogatását, az üzleti szféra levegőhöz juttatását, és a közszféra karcsúsítását tűzi ki célul.

MTI Gazdaság

Költségvetés 2011: az elemzők a részletekre várnak

Akár lényegesen is csökkenhet a következő években az államadósság és a kamatteher a magán-nyugdíjpénztári befizetések és vagyon átirányításával az állami kasszába, de a részletek ismeretének hiányában még sok a bizonytalanság és az eredmények is kétesek az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik kissé eltérően ítélték meg a hatásokat.

Virágokkal emlékeznek Törőcsik Marira a Nemzeti Színháznál

Virágokkal emlékeznek Törőcsik Marira a Nemzeti Színháznál

Norvégia elhalasztja a végső döntést az AstraZeneca-vakcináról

Norvégia elhalasztja a végső döntést az AstraZeneca-vakcináról

Most lenne csak igazán szükség az épületen belüli térképekre

Most lenne csak igazán szükség az épületen belüli térképekre