szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Óvatos optimizmussal tekint a jövő év elé a gyorsjelentését kedden ismertető svéd Volvo. A cég megrendeléseinek száma és a profit is nőtt a harmadik negyedévben, és bár az amerikai és japán megrendelések növekedésére számítanak az európai termelést 10 százalékkal csökkentik.

A szeptemberrel végződött három hónapban az adózott eredmény 3,83 milliárd korona volt az egy évvel korábbi 2,81 milliárd után, az árbevétel 15 százalékkal 73,32 milliárd koronára emelkedett. Az üzemi eredmény 5,77 milliárd koronára nőtt 4,91 milliárdról, miközben a megrendelések 18 százalékkal 59 ezer fölé emelkedtek.

A német Daimler után a világ második legnagyobb teherautó gyártójának vezérigazgatója, Olof Persson hangsúlyozta, hogy bizonytalanok a makrogazdasági kilátások jövőre, különösen Európában. A kontinensen a kereslet várhatóan 10 százalékkal csökkenni fog 2012-ben, ezért ott ennek megfelelően év elején 10 százalékkal visszafogják a termelést. Észak-Amerikában viszont a megrendelések 20 százalékos emelkedésére számítanak az elavult járművek cseréje miatt, Japánban pedig a kettős természeti csapás után lassan magára találó gazdaság növekedése fogja ösztönözni a keresletet.

©

A társaság keddi közlése szerint a Volvo piaci részesedése 27,1 százalékra nőtt Európában a tavalyi 23,8 százalékról, az Egyesült Államokban 16,1 százalékról 19,1 százalékra bővült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!