szerző:
MTI

Szobrot kap Martfűn a cseh cipőgyáros Jan Antonín Bata, aki 1940-ben alapította a később Tisza Cipőgyárrá átkeresztelt üzemet.

Új köztéri szoborral állít méltó emléket a cipőgyár- és egyben városalapító cseh Jan Antonín Batának Martfű önkormányzata. Az alkotás leleplezését az idénre tervezik - mondta Kiss Edit, a település független polgármestere hétfőn.

Tájékoztatása szerint a testület vállalta, hogy a település idei költségvetésében erre a célra tízmillió forintot különít el. A szoborállítás költségeinek jelentős részét azonban nem önkormányzati forrásból, hanem pályázat útján, Bata leszármazottainak segítségével és az itt élők összefogásával szeretnék összegyűjteni.

Az új köztéri szobor a Bata-téren, a volt KRESZ-park területén kap majd helyet. Felkérésre Gyurcsek Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész már elkészítette a látványtervet, amelyen Jan Antonín Bata a leendő cipőgyárat bemutató makettel látható. A szobor alapzata kőből, az épületterv vörös gránitból, a gyárlapító 2,2 méteres öltönyös alakja pedig bronzból készül.

A cseh Bata cég az építőanyagok meglétét, a közúti, vasúti és vízi közlekedés kedvező adottságait szem előtt tartva 1940 augusztusában vásárolt földet Martfűn. A rákövetkező évben elinduló építkezés alapköve szó szerint és képletesen is egy hatalmas építkezés fundamentuma lett: az egész világra kiterjedő, zlini központú konszern kétemeletes gyárépülete 1943 közepére lett kész.

Az új gyárteleppel kapcsolatban a tulajdonos nagyszabású tervet dolgozott ki. A gyár melletti partszakaszon hajókikötőt és repülőgép-leszállópályát tervezett a személy- és postaforgalom számára. A II. világháború forgataga ugyan elsöpörte a tervek egy részét, de a Cikta Rt. és jogutódja, a Tisza Cipőgyár hosszú évtizedekig meghatározó szerepet töltött be Martfű és a környező települések életében is.

A Tisza Cipőgyár 1991-ben részvénytársasággá alakult, majd újabbnál újabb változásokon ment keresztül. Néhány évvel később megjelentek mellette a különféle szolgáltatató és termelő üzemek is. A cipőgyártás tradícióját ma is őrzi a Tisza Ipartelep, de az üzemekben működő új gépek már nem csak cipőt készítenek. Az egykori dolgozók számára épített korszerű otthonok ma is állnak, a Bata-lakótelep 1999-től az Európai Örökség része.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hogy mi korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása? Meg fog lepődni

Hogy mi korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása? Meg fog lepődni

Második világháborús gránátot vitt haza egy négyéves német kisfiú a vakációról

Második világháborús gránátot vitt haza egy négyéves német kisfiú a vakációról

Már csak az a kérdés, mennyire lesz vad a rendőrség – mától bűn, ha valaki hajléktalan

Már csak az a kérdés, mennyire lesz vad a rendőrség – mától bűn, ha valaki hajléktalan

Négykerekűt is gyárt már a Segway, és csodásan néz ki

Négykerekűt is gyárt már a Segway, és csodásan néz ki

Üzemanyagcellás hibrid divatterepjáró a Mercedestől, kétféle töltéssel

Üzemanyagcellás hibrid divatterepjáró a Mercedestől, kétféle töltéssel

Nem félünk a trolloktól – jön az őszi Margó fesztivál

Nem félünk a trolloktól – jön az őszi Margó fesztivál