szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csakis a legjobb minőségű, új ingatlanok eladói számíthatnak a nem túl nagy számú orosz vevő érdeklődésére − állítják egybehangzóan a Napi Gazdaság által megkérdezett ingatlanközvetítők. Az orosz vásárlók tolonganak az eladó hévízi ingatlanok körül.

©

Az orosz befektetők elsősorban a lakáspiacon mozognak − mondta Kovács László, a hévízi Exkluzív Ingatlan ügynökség tulajdonosa a lapnak − Hévíz környékén gyakorlatilag ők tartják életben a piacot. Nemcsak a vásárlásaikkal, hanem az ingatlanokhoz kapcsolódó szolgáltatások igénybevételével is. Az Oroszországból érkezők körében Hévíz és környéke olyan sláger lett az utóbbi időben, mint néhány éve a csehországi Karlovy Vary, ahol szinte mindent fölvásároltak. Hévíz adottságai mellett a vásárlásokat a magyarországi ingatlanszerzéssel járó különleges vízum is motiválja, mert ilyen olcsón máshol az EU-ban nem juthatnának ingatlantulajdonhoz − hangsúlyozta Kovács László.

Az oroszok nagyon jól ismerik az itteni piacot, alaposan tájékozódnak, tisztában vannak az árakkal, tudják, mi mennyit ér − mondta a szakember. A megállapodás és az aláírás után a kinti bankból utalják a vételárat − még nem fordult elő, hogy valaki meggondolta volna magát. A cégvezető szerint az oroszok csakis a rendezett, tiszta környéket, illetve ingatlanokat keresik, értékelik a korszerű gépészetet, járatosak a fűtéstechnikában, leromlott, felújításra váró házakkal egyáltalán nem foglalkoznak, a jó minőség alapelvárás.

Jelentős nagyságrendű orosz tőke mozog a régióban, jellemzően amerikaiakkal keveredve, s együtt elsősorban több országot lefedő portfóliókat, piacot keresnek, cégeket vásárolnak fel, amelyekben az ingatlanok állománya is számottevő − mondta a lapnak Borbély Gábor, a CB Richard Ellis régiós vezető elemzője.

A döntően középosztálybeli vevők 10 millió forinttól akár 70-80 millióig vásárolnak, kétharmaduknak 20 millió forint a felső határ. A megszerzett sorházi lakásokat, apartmanokat, házakat gyönyörűen berendezik, s az üres időszakokban sem gondolkodnak bérbeadáson − mondja Kovács László, aki szerint a sármelléki repülőtér működése, az orosz járatok beindítása tovább lendíthetne a forgalmon.

A csúcsminőség iránti igényt hangsúlyozza Aczél Mária, az Elite Ingatlan tulajdonosa is, aki szerint Budapesten a drága, több száz milliós villák környékén bukkannak fel néha orosz kuncsaftok. A középkategóriás fővárosi kínálatban egyedül a belvárosi, jó állapotú, 20 millióig kínált lakások jöhetnek szóba a kisszámú orosz vevőkörben, akiknek jellemzően mind valamilyen magyar kötődésük van − mondta a Napinak Nagy Balázs, a Palace Ingatlantanácsadó tulajdonosa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!