szerző:
hvg.hu

Erősödik Magyarország autóipari beszállítói pozíciója azzal, hogy a Széchenyi Tőkebefektetési Alap 50 millió forintot invesztált a pécsi Matro Kft.-be, amely többek között a Mercedes-nek és a Scanianak is beszállít.

A Knorr Bremsenek és a Densonak, valamint további járműipari és gépipari ügyfeleknek szállít be a pécsi Matro Kft., amelyben 50 milliós befektetéssel szerzett támogatói részesedést a Széchenyi Tőkebefektetési Alap. Az alapból juttatott 50 millió forintból 30 millió válik jegyzett tőkévé, a többi a tőketartalékot növeli. Ezzel az alap a Matro Kft.-t alapító és vezető Kleisz család mellett 32 százalékos tulajdonossá válik. A friss tőkét létszámfejlesztésre, további modern komputervezérelt megmunkálógépek beszerzésére fordítják, illetve részben alapanyag-vásárlást biztosító forgótőkeként hasznosul.

Elsősorban fém alapanyagokból állít elő forgácsolással alkatrészeket a pécsi Matro Kft., immár több mint két évtizede. Termékei három nagy csoportra oszthatók: haszongépjármű-alkatrészek, személygépkocsi-alkatrészek, illetve szerszámgépek komponensei. „Noha a beszállítói piacon ádáz verseny folyik, és a méretgazdaságosság itt is fontos tényező, a Matro mégis hosszútávra meg tudta vetni lábát, köszönhetően speciális stratégiájának.” –  magyarázza Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóságának elnöke. „A haszongépjármű-piacon már kisebb szériák vállalásával is jelen lehet lenni, ezáltal jobban érvényesülnek egyéb versenytényezők: a rugalmasság, a gyors alkalmazkodás, a szakértelem, a megrendelő igényein túlmutató szakmai támogatás, ráadásul a nyugat-európainál alacsonyabb humánerő költséggel.”

Mercedes-Benz, M.A.N, Scania, a vezető európai haszongépjármű piac legismertebb márkái, ezekben Matro alkatrész is található, köszönhetően a Knorr-Bremsevel kötött beszállítói megálllapodásnak. A Matro 1995 óta szállít ugyanis fékrendszereikbe alkatrészeket, részint a Magyarországon is jelenlévő Knorr üzemekbe Budapestre és Kecskemétre, továbbá a Knorr-Bremse német és olasz gyáraiba. „Noha az éves árbevételünk 60 százalékát biztosítja ez a hosszútávú megállapodás, az elégedettség mellett idővel a kiszolgáltatottság érzését is meghozta.” – meséli Kleisz Zoltán, a Matro Kft. ügyvezetője. A több lábon állást végül 2010-ben a Densoval kötött megállapodás biztosította: a japán cég székesfehérvári üzemébe szállítanak alkatrészeket, melyek részegységgé történő összeszerelést követően végül Ford és Volkswagen személygépkocsik motorjaiba szerelnek be.

„Bár 2009-ben megfeleződött a társaság árbevétele, és csökkenő fedezetei okán veszteségessé vált, a 2010-es évet máris új piacok megtalálására fordították, s ez az offenzív stratégia nagy szerepet játszott a döntésünkben” – mondja Csuhaj V. Imre. „. A járműiparon belül szélesebb spektrumot céloztak, és a szerszámgép-piacon is erősítettek gyártásban és szervizelési szolgáltatásban. Ez a hozzáállás minden befektetőt megnyugtat a kihelyezés megtérülése felől.”

Az új stratégia eredményeképpen 2010-ben már 45%-kal nőtt a bevétel, megközelítve a 700 millió forintot. Helyreállt a társaság eredménye is. Tavaly pedig már létszámbővítést kellett végrehajtani a Denso megbízás kielégítésére: 76-ról 112-re nőtt a személyi állomány. „A Densonak történő szállítás nemcsak 50 százalékra növeli az árbevételen belül a személygépkocsi-alkatrészgyártás részesedését, hanem jó referenciaként szolgál további beszállítói megállapodásokhoz” – mondta Kleisz Zoltán.

További információk:
Juhász Péter
Goodwill Communications Pénzügyi PR-kommunikáció
[email protected]
+36 20-358-5155
A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. a Magyar Állam 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaság, tulajdonosi jogait a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség gyakorolja. Az alapkezelő feladata a Regionális Operatív Programok keretéből felállított Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrásának eljuttatása a magyar KKV-szektor felé, meghatározott időtartamra szóló tőkebefektetés formájában. Az alapkezelő 2015 végéig 120-150 projekt lebonyolítását célozza meg, tőkebefektetési tevékenységét előre meghatározott és transzparens befektetési politika mentén végzi, szakmai alapon kiválasztott befektetési bizottság döntés-előkészítésével. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap küldetése, hogy a nemzetgazdasági szempontból jelentős, ugyanakkor a piaci kockázati tőkebefektetők figyelmén többségében kívül eső szektorok vállalkozásait elsősorban tőke oldalon támogassa. Az Alap befektetési politikája ezáltal ösztönzi a gazdasági növekedést, a foglalkoztatás bővülését, a leszakadó régiók felzárkózását és szolgálja az európai uniós források minél hatékonyabb területi felhasználását.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Öngyilkosságot kísérelt meg a volt perui elnök, amikor jöttek a rendőrök letartóztatni őt

Öngyilkosságot kísérelt meg a volt perui elnök, amikor jöttek a rendőrök letartóztatni őt

Két év után találták meg az önjelölt Houdini csontvázát az erdő mélyén

Két év után találták meg az önjelölt Houdini csontvázát az erdő mélyén

Kiderült, ki váltja Radics Gigit az X-faktorban

Kiderült, ki váltja Radics Gigit az X-faktorban

Medián: Az MSZP beérte a Jobbikot, a Fidesz ismét erősödött

Medián: Az MSZP beérte a Jobbikot, a Fidesz ismét erősödött

Magyarország 20. százada a Fortepan képein

Magyarország 20. százada a Fortepan képein

Átvette megbízólevelét Isztambul új főpolgármestere, de még mindig megfúrnák a győzelmét

Átvette megbízólevelét Isztambul új főpolgármestere, de még mindig megfúrnák a győzelmét