szerző:
MTI

Történetének legnehezebb évét zárja majd a szarvasi Gallicoop Zrt.: a 22 éve működő pulykatermelő és -feldolgozó társaság 2012-ben, hosszú nyereséges időszak után várhatóan negatív mérlegeredményt könyvel el a takarmányárak elszabadulása és a fogyasztás csökkenése miatt - közölte a társaság vezérigazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Szarvason.

Erdélyi István bejelentette: a társaság nem tudja elkerülni az áremelést. A tulajdonosi kör a nyár végén a termelői ár 17 százalékos emeléséről döntött három lépcsőben, az első, 5 százalékos áremelés szeptemberben megtörtént; a következő 6 százalékos lesz októberben, majd novemberben újabb 6 százalékos emelésre készül a társaság. A vezérigazgató az áremelési kényszert hangsúlyozva azt mondta: csak ennek árán van esélye a társaságnak arra, hogy "nem túl nagy veszteséggel" zárja a 2012-es üzleti évet. 

A Gallicoop Zrt. 2011-ben 31,7 milliárd forint árbevétel mellett 1,147 milliárd forint adózott eredménnyel zárt, 2012-ben 33 milliárd forint árbevételi terv szerepel az üzleti tervben, de veszteséges lesz a gazdálkodás - hangsúlyozta Erdélyi István. 

A Gallicoopnak a hazai baromfifeldolgozásból 8 százalék a részesedése, a pulykafeldolgozásból 37 százalék. A szarvasi társaság az egyedüli cég Magyarországon, amely zárt, költségtakarékos integráció keretében működik, ahol a tojás-előállítástól a késztermék-feldolgozásig minden a cégen belül történik; az óltól az asztalig követhető nyomon a termék útja. 

A társaság a termelés racionalizálása érdekében saját takarmánykeverő üzemet működtet, biogázüzemet hozott létre, amit német befektetők valósítottak meg és üzemeltetnek, így nem terhelik a céget a hulladékkezelés költségei. Ez éves szinten 150-200 millió forint költségmegtakarítást jelent, az üzem részére saját kút biztosítja a vizet, és korszerű saját szennyvíztisztító is épült a közelmúltban. A társaság azonban elérkezett a termelés lehetséges racionalizálásának határához - mondta a vezérigazgató.

Erdélyi István szerint a baromfiipar és hazai húsipar 10 százalékos áfacsökkentés mellett a fogyasztás érdemi visszaesése nélkül tudná a túléléshez szükséges áremeléseket végrehajtani, ez jótékony hatással lenne a feketegazdaság visszaszorítására is. A vezérigazgató állítása szerint a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlyának helyreállítása lendítheti fel érdemben a hazai állattenyésztést. Kifejtette: a növénytermesztés és az állattenyésztés aránya 70-30 százalék, más országokban a megoszlás 50-50 százalék. 

A 2013-as üzleti év előzetes terveiről szólva a Gallicoop vezetője annyit mondott: a cél ma még 35 ezer tonna pulyka feldolgozása, a válság további mélyülése azonban átírhatja az üzleti tervet. A társaság 930 embernek ad munkát és megélhetést Szarvason és a közeli településeken. A közvetlen foglalkoztatottak száma 650 fő és a vásárolt szolgáltatásokon keresztül további 280 főnek nyújt közvetetten rendszeres jövedelmet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen

A fű lesz a megoldás, ha betiltják a műanyag szívószálakat?

A fű lesz a megoldás, ha betiltják a műanyag szívószálakat?

Marsi Anikónak meggyűlt a baja a szavakkal

Marsi Anikónak meggyűlt a baja a szavakkal

Rendőrautó alá bújt a kiskutya, így lelt gazdára

Rendőrautó alá bújt a kiskutya, így lelt gazdára

Háromezer embert rúgnak ki a Volkswagentől Szlovákiában

Háromezer embert rúgnak ki a Volkswagentől Szlovákiában

Újabb razzia volt a Fészeknél

Újabb razzia volt a Fészeknél