szerző:
hvg.hu

Egy kanadai nyugdíjalaphoz kerül a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, pontosabban az azt tulajdonló cég 49,99 százaléka – írta meg a nol.hu. A budapesti repülőtér eladása egy csomag részét képezi.

Kanadai lesz a budapesti nemzetközi repülőtér üzemeltetője, gyakorolni kell a kifejezést, ezentúl ugyanis azt kell használni a korábbi német üzemeltető helyett. Az új tulajdonos Kanada egyik legnagyobb, állami nyugdíjalapja, a PSP Investments, amely több, mint 64 milliárd dollárnyi eszközt kezel – írja a nol.hu.

"Olyan vállalat kezébe kerülnek a repülőterek, amelyek elkötelezettek azok felelősségtelljes üzemeltetésében. Mi elértük a célunkat, ők pedig továbbra is perspektívát kínálnak a munkavállalóinknak" – kommentálta a változást Peter Sassenfeld, az igazgatóság tagja.

A változás nem csak a budapesti repteret érinti, mert a tulajdonos anyavállalata, a spanyol kézben lévő Hochtief a hat repülőtérből álló csomagját adta el. A budapesti reptér ingatlana állami tulajdonban van, az adás-vétel az üzemeltetési jogra vonatkozik, és még 68 évig él. A Bloomberg információi szerint a hat repülőtér vételi ára 1,5 milliárd euró körül lesz. A BAA International Ltd. 2005-ben még 464 milliárd forintért vásárolta meg a ferihegyi repülőtér 75 éves üzemeltetési jogát, 2007-ben az üzemeltetési jogot viszont 1,3 milliárd fontért eladták a Hochtiefnek. A Hochtief akkor 261 millió eurós fejlesztési programot jelentett be.

A Hochtief már egy jó ideje próbál túladni reptérüzemeltető cégén, korábban a francia Vinci és a kínai HNA Group is szóba került vevőként.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet

Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet

TASZ: Álságosan akadályozza a kormány a tüntetést

TASZ: Álságosan akadályozza a kormány a tüntetést

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Schmidt Mária saját fegyverével próbálta Heislert megtámadni

Schmidt Mária saját fegyverével próbálta Heislert megtámadni

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik