szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kanadai nyugdíjalaphoz kerül a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, pontosabban az azt tulajdonló cég 49,99 százaléka – írta meg a nol.hu. A budapesti repülőtér eladása egy csomag részét képezi.

Kanadai lesz a budapesti nemzetközi repülőtér üzemeltetője, gyakorolni kell a kifejezést, ezentúl ugyanis azt kell használni a korábbi német üzemeltető helyett. Az új tulajdonos Kanada egyik legnagyobb, állami nyugdíjalapja, a PSP Investments, amely több, mint 64 milliárd dollárnyi eszközt kezel – írja a nol.hu.

"Olyan vállalat kezébe kerülnek a repülőterek, amelyek elkötelezettek azok felelősségtelljes üzemeltetésében. Mi elértük a célunkat, ők pedig továbbra is perspektívát kínálnak a munkavállalóinknak" – kommentálta a változást Peter Sassenfeld, az igazgatóság tagja.

A változás nem csak a budapesti repteret érinti, mert a tulajdonos anyavállalata, a spanyol kézben lévő Hochtief a hat repülőtérből álló csomagját adta el. A budapesti reptér ingatlana állami tulajdonban van, az adás-vétel az üzemeltetési jogra vonatkozik, és még 68 évig él. A Bloomberg információi szerint a hat repülőtér vételi ára 1,5 milliárd euró körül lesz. A BAA International Ltd. 2005-ben még 464 milliárd forintért vásárolta meg a ferihegyi repülőtér 75 éves üzemeltetési jogát, 2007-ben az üzemeltetési jogot viszont 1,3 milliárd fontért eladták a Hochtiefnek. A Hochtief akkor 261 millió eurós fejlesztési programot jelentett be.

A Hochtief már egy jó ideje próbál túladni reptérüzemeltető cégén, korábban a francia Vinci és a kínai HNA Group is szóba került vevőként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiket és hogyan akar legközelebb beoltatni Orbán Viktor?

Kiket és hogyan akar legközelebb beoltatni Orbán Viktor?

Lengyelország törvénnyel akadályozná meg a facebookos tiltásokat

Lengyelország törvénnyel akadályozná meg a facebookos tiltásokat

Idén még több Mac gépet fogunk venni, mint tavaly – szól az előrejelzés

Idén még több Mac gépet fogunk venni, mint tavaly – szól az előrejelzés