szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rohamosan közeleg a határidő, ameddig a gyógyszerészek bevásárolhatják magukat azokba a patikákba, ahol dolgoznak. Sokan ódzkodnak a hitelfelvételtől, akik pedig mégis megpróbálkoznának ezzel, esélyük sincs év végéig a szerződéskötésig eljutni a hosszas ügyintézés miatt. Egyes tulajdonosok eközben nyomott áron válhatnak meg patikájuktól, a veszteséges gyógyszertárak sorsa pedig függőben marad: lehet, hogy ezeket már az állam sem vinné. A patikahitelek kihelyezésében közreműködő Magyar Fejlesztési Bank szerint ugyanakkor flottul mennek a dolgok, a következő hetekben jelentősebb szerződésállományra számítanak.

Jövő év január 1-jétől minden patikában legalább 25 százalékos tulajdonrésszel kell rendelkeznie az ott dolgozó gyógyszerészeknek, illetve azon gyógyszerészeknek, akik a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban tulajdonosok. A 2011 elejétől hatályos gyógyszertörvény ugyanakkor itt nem áll meg, 2017. január elsejéig minden patikában el kell érnie a gyógyszerészi tulajdonrésznek az 51 százalékot.

A közforgalmú patikák tulajdonosi szerkezetének megváltoztatására szükséges pénz ugyanakkor a legtöbb gyógyszerésznek nem áll a rendelkezésére. A GKI-EKI Egészségkutató Intézet idén áprilisi felmérése szerint azon gyógyszerészek 63 százaléka, akiknek a struktúraváltás miatt szükségük lenne forrásra, nem rendelkezik saját mobilizálható tőkével.

A kormány is látta, hogy a gyógyszerészek jelentős részének nincs elegendő pénze a bevásárlásra, ezért egy úgynevezett patikaalapot hoztak létre, melyben a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is részt vesz közvetítőszervként. Az alap egyik konstrukciója a patikákban dolgozó gyógyszerészeknek adna támogatást: a 10 milliárdos kerettel futó patika hitelprogramban a gyógyszerészek minimum 5, maximum 60 millió forint hitelt igényelhetnek, 10 éves futamidőre. A rendelet egyéves tőketörlesztési türelmi időt is biztosít. Az elvárt önrész 10 százalék, a kamat 9-10 százalék, amiből 3 százalékot a gyógyszerész fizet, a fennmaradó, legfeljebb 7 százalék törlesztését pedig az állam magára vállalja.

A második konstrukció a patika-tőkeprogram, amelyben azokat a gyógyszerészeket célozzák meg, akik láncpatikákban dolgoznak. Az MFB egyik leánya, a tőkebefektetéssel foglalkozó KvfP Zrt. megvásárolja az üzletrészt, átmenetileg tulajdonossá válik, az üzletrészt pedig 5 év alatt vásárolhatja meg a gyógyszerész. Ha nem, akkor az marad az MFB leányánál – ha egyik magyarországi gyógyszerész sem jelentkezik érte –, vagyis az államé lehet a gyógyszertár, és ő is válhat majd többségi tulajdonossá 2017-re.

A veszteséges gyógyszertárak sorsa igencsak függőben van
©

A jövő év eleji határidő közeledtére már a hatóságok is igyekeznek felhívni a figyelmet. Az ÁNTSZ a napokban levélben szólított fel csaknem ötszáz érintett gyógyszerészt arra, hogy január elsejéig vásárolják meg patikájuk negyedét, ha még nem tették ezt meg, különben a gyógyszertárat visszaminősítik drogériává.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara adatai szerint 839 patikában nincs többségi tulajdonrésze a gyógyszerésznek, ebből 487-ben pedig nem éri el a 25 százalékot sem. A törvényben előírt tulajdonrendezéssel érintett patikák közül 390-400 tartozik valamilyen gyógyszergyártói vagy egyéb patikalánchoz. Első körben így 500 patika helyzete válik bizonytalanná.

A gyógyszerész kamara optimista, sikerülhet a többségnek

"Arra számítok, hogy a gyógyszertárak döntő többsége meg tud felelni a törvényi kötelezettségeknek" – fejtette ki a hvg.hu-nak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke. A patikaalappal kapcsolatos pontos számokért az MGYK elnöke az Emberi Erőforrások Minisztériumához irányított minket, ám annyit el tudott mondani, hogy ők úgy tudják, annak mindkét konstrukcióját igyekeznek kihasználni az érintett gyógyszerészek. A gyógyszerészeknek amúgy a jelenlegi tulajdonosok is biztosíthatnak hitelt a patikába történő bevásárlásra. Emellett Hankó Zoltán szerint természetesen vannak olyanok is, akik saját erőből valósítják meg a tulajdonszerzést.

Mi is az a drogéria?
Ezzel a fogalommal mindössze a hétköznapi nyelvezetben találkozhatunk, a magyar jogrend ezt már nem használja. Az átlagemberek által drogériának tartott üzletek – például a dm vagy a Rossmann – működését egyéb jogszabályok, például a kémiai biztonságról szóló törvény, a kereskedelmi törvény és a gyógyszerellátásról szóló törvény is szabályozza. Az, hogy egy gyógyszertárat drogériává minősítenének vissza, lényegében azt jelenti, hogy a továbbiakban csak nem vényköteles gyógyszereket árulhatna, ám ehhez a fentebb említett jogszabályoknak kellene megfelelnie.

A fő érdek az MGYK elnöke szerint az, hogy ha egy gyógyszertár eredményesen működik, akkor ez az új felállásban is így maradjon. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a veszteséges patikákkal, ott mennyire érheti meg egyáltalán a gyógyszerésznek bevásárolnia magát, Hankó Zoltán úgy válaszolt, hogy 2011-12-ben csökkent ezek száma és a veszteség volumene is (a patikaszektor egésze a Széll Kálmán-tervek miatt veszteségessé vált, évről évre szűkült a gyógyszerkassza, amelyre idén már csak 187 milliárd jut, ez a 2011-es összegnek a fele – a szerk.). Az a fontos, hogy a jelenleg létező gyógyszertárak hosszú távú működését biztosítsuk – hangsúlyozta.

Kemények a feltételek

A hitelprogrammal ugyanakkor több probléma is akad. A Népszabadság szerint a hitelt elvileg az OTP Banknál és a takarékszövetkezetekben lehetne igényelni, de előbbinél még a kiajánlható hitelkonstrukció sem készült el. A takarékok feltételei pedig a gyógyszerészek szerint túlságosan kemények: ragaszkodnak például a hitel visszafizetését garantáló jövedelemigazoláshoz és az ingatlanfedezethez.

A gyógyszerészek úgy tudják: a kormány korábban azt ígérte nekik, hogy a hitelgaranciát az állam vállalja, a saját lakásaik jelzálogosítására nem lesz szükség. Ha valaki mégis eleget tudna tenni a feltételeknek, akkor pedig az idővel lehet baj: a hiteligénylések elbírálását a takarékszövetkezet hat-nyolc hétre vállalja, vagyis a január elsejei határidő már nem teljesíthető így.

Hitel? Köszönjük, inkább nem

"Patikaalapos hitelfelvételi próbálkozásról hallottam, de nem jött össze a szerződés, mivel a bank a családi ezüstöt szerette volna" – mondta Korodi Karolina, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) elnöke. A bank fedezetet várt az említett gyógyszerészektől, akik viszont saját ingatlanjukat nem adták biztosítékként a hitelért cserébe. A HGYSZ elnöke szerint a kikényszerített vásárlásokkal további probléma az is, hogy szinte képtelenség ilyen gyorsan végrehajtani azokat. A hitelprogramban részt vevő MFB honlapjára csak október elején került ki az, hogy az OTP országos hálózatán keresztül is elérhető a patikahitel, és még ha lennének is olyan gyógyszerészek, akik valamilyen vagyontárgyukat felajánlanák fedezetként, akkor sem lenne elég idő az ügyek átfutására: a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy banki ingatlanbecslés két hónapot is igénybe vesz. "Ekkor pedig már jön a karácsony, nem lesz idő befutni ezt a kört".

©

"Emellett nehéz megbecsülni most egy gyógyszertár értékét. A jelenlegi tulajdonosok kényszerből válnak meg annak egy részétől, így elképzelhető, hogy egyes gyógyszerészek nyomott áron tudnak hozzájutni patikabeli részesedésükhöz" – fejtette ki a HGYSZ elnöke. A két fél – a mostani tulajdonos, illetve a gyógyszerész – megállapodásán múlik, ebből hogyan lehet jól kijönni. Korodi Karolina szerint ez a megoldás lehet majd a legnépszerűbb, mivel a hitelfelvételt nem tudják időre összehozni a gyógyszerészek, illetve sokan nem is akarnak pénzintézettől kölcsönhöz jutni.

A veszteséges gyógyszertárak helyzetére kitérve, a HGYSZ elnöke elmondta, hogy arra hitelt nem lehet felvenni, így ez az opció kizárt. Ugyanakkor ha a gyógyszertár önhibáján kívül lett veszteséges – például egy konkurens rányitott –, akkor valószínű, hogy több év alatt ki tudja nőni az így keletkezett veszteséget. Ha egy gyógyszerész lát perspektívát egy patikában, akkor is minden bizonnyal a bevásárlás mellett dönthet. Ha azonban a gyógyszerész nem vásárolná be magát a patikába, és egyik magyarországi gyógyszerész sem tenne így, és végül az államnak sem kellene a patika, akkor az a gyógyszertár be fog zárni – emelte ki Korodi Karolina.

Számos ügylet van előkészítés alatt

A hvg.hu a patikahitellel kapcsolatban megkereste a Magyar Fejlesztési Bankot is. A bank válaszában az általános ismertetésen túl közölte, hogy a patika-hitelprogramhoz eddig 8 hitelintézet csatlakozott (ebből hét takarékszövetkezet). A kör folyamatosan bővül, az MFB most köt közvetlen keretmegállapodást 22 további hitelintézettel, továbbá a TakarékBankon keresztül közvetve 32 további hitelintézetnél lesz elérhető a hitelprogram a közeljövőben. A hitelintézetek az utolsó simításokat végzik a saját rendszerükben, és nemsokára mindegyik aktiválja a saját hálózatában a patika-hitelprogramot – áll a bank válaszában.

Az MFB közlése szerint már a hitelprogram kidolgozása során intenzíven egyeztettek mind a Magyar Gyógyszerészi Kamarával, mind a hitelprogramhoz csatlakozási szándékukat jelző hitelintézetekkel. A hitelprogram meghirdetését követően a visszajelzések mind az ügyfelektől, mind a hitelintézeti partnereinktől folyamatosan pozitívak.

©

A bank közlése szerint a hitelprogramban részt venni kívánó gyógyszerészek fedezeti problémáinak kezeléséhez 2013. október 22-e óta lehetőség van a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalásának igénybevételére a hitelprogram keretében 2016. december 31-ig létrejövő hitel-, illetve kölcsönszerződésekhez.

A konkrét kérdésekre kitérve, hogy pontosan mennyi megkötött szerződésről, érdeklődésről tudnak, az MFB közölte, hogy a refinanszírozott hitelintézeti partnereiktől kapott információk alapján számos ügylet van előkészítés alatt, ezek volumene napról napra nő, így a következő hetekben jelentősebb szerződésállományt prognosztizálnak. Az MFB-hez eddig egyetlen reklamáció sem érkezett ügyféltől vagy érdeklődőtől, hitelintézeti partneren keresztül sem. Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e a tulajdonszerzési határidő meghosszabbítása, ha nem sikerül időre befejezni az átállást, az MFB közölte, hogy ez nem az ő kompetenciájuk.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Nem bánja meg!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem tett vallomást a George Floyd meggyilkolásával vádolt rendőr

Nem tett vallomást a George Floyd meggyilkolásával vádolt rendőr

Jutalmat kínálnak a védőoltásért több német üzletláncnál

Jutalmat kínálnak a védőoltásért több német üzletláncnál

Maruzsa: Nem lesz kötelező a gyerekeket visszavinni az óvodába és az iskolába

Maruzsa: Nem lesz kötelező a gyerekeket visszavinni az óvodába és az iskolába