szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kell feltétlenül lázas tőkegyűjtésbe kezdeniük a kis cégek tulajdonosainak, hogy megfeleljenek az új polgári törvénykönyv hatszoros tőkekövetelményének. A jogszabályban ugyanis maradt egy menekülési útvonal, amit jól kihasználhat a tipikus magyar kft.

Erős túlzásnak tűnik, hogy a korlátolt felelősségű társaságok tulajdonosainak összesen 400-500 milliárd forintot kell betenniük a cégeikbe a szombaton hatályba lépő új polgári törvénykönyv miatt. A jogszabály szerint ugyanis korlátolt felelősségű társaságot (kft.) ismét csak hárommillió forint törzstőkével lehet majd működtetni. Ez első látásra komoly tehernek látszik, a jelenleg működő kft.-k közel fele, mintegy 160-170 ezer cég ugyanis az eddig megkövetelt 500 ezer forintos törzstőkével van bejegyezve, így a cégeknek most ennek hatszorosát kellene beszedniük a tagjaiktól.

A társaságok két év haladékot kaptak, a 3 millió forintos jegyzett tőkét 2016. március 15-ig kell bejegyeztetni a cégbírósággal. Ennek akkor kell korábban megfelelni, ha már a végső határidő előtt módosítják a társasági szerződést, például székhelyet váltanak vagy új tagot, vezetőt jegyeznek be. A 3 millió forintos korlátot azonban könnyű lesz megkerülni, és a cégtulajdonosok akár a végtelenségig is halaszthatják a tőkeemelést.

Nyitva maradt kiskapu

A kft.-k törzstőkéjének legkisebb kötelező összegét eddig a gazdasági társaságokról szóló törvény határozta meg (ez a jogszabály az új Ptk. életbe lépésével hatályát veszti). Ebben mindig volt némi bizonytalankodás, az első, gazdasági társaságokról szóló törvény például nem sokkal a rendszerváltás előtt egymillió forintban határozta meg a legkisebb törzstőkét, ezt 1997-ben 3 millióra emelték, majd 2007-ben ismét leszállították 500 ezer forintra, azóta nem változott. Azt viszont a legutóbbi, jelenleg még hatályos törvény előírta, hogy a bejegyzéstől számított egy éven belül be kell fizetniük a tagoknak az előírt összeget.

Várakozók a cégbíróságon
©

Az új  Ptk.-ból ez a kitétel kimaradt, amit a cégtulajdonosok könnyen kihasználhatnak. A cégek ugyanis megtehetik, hogy határoznak a tőkeemelésről, viszont későbbi időpontra írják elő az összeg befizetését – mondta a hvg.hu-nak Borsy János Mátyás, a Borsy Ügyvédi Iroda vezetője, a Mazars Kft. partnere. A cégbíróság a benyújtott határozat alapján várhatóan annak ellenére is be fogja jegyezni a 3 milliós tőkét, hogy a tényleges befizetés nem történt meg. Ha így lesz, ettől fogva más törzstőkét találunk majd a cégek kivonataiban és mást, ha a mérlegükbe is belenézünk. Vagyis látszólag 3 millió forintos tőkéje lesz a kft.-knek, a mérlegükben viszont ennek nagy részét a cég tagokkal szembeni követelései soron találjuk majd. Magyarán ez a pénz csak ígéretként lesz a cégekben, ténylegesen nem.

Az eredmény így azért sem fog különbözni az eddigi állapottól, mert a jegyzett tőke jellemzően nem olyan összeg, amit a társaság magánál tart, hanem árukészletben, vagy bármilyen ingó, ingatlan vagyonban van. Emellett az is jellemző volt eddig is, hogy a társaságok tagjai csak bemutatták a jegyzett tőkéhez megkövetelt összeget, majd lekerült a cég számlájáról, és továbbra is magáncélra használták az összeget.  

Puhán ösztönzik a tulajdonosokat

Az új Ptk. egyetlen korlátot szab a végtelenségig halasztott tőkeemelésnek. Ha a cég egy évnél több időt ad a tulajdonosoknak, akkor addig nem fizethet osztalékot, amíg nem rendeződik a tőkekövetelmény kérdése.  

A törvény szövegében az az érdekes, hogy feltételezi, van osztalék az érintett cégekben. Valószínűleg azonban éppen abban a cégkörben nem lesz hatásos ez a fajta ösztönzés, amelyet pont rá kellene bírni az alaptőke emelésére – ezek a legkisebb, 500 ezer forint tőkéjű kft.-k –, hiszen tekintve, hogy rájuk a legkevésbé jellemző az osztalékfizetés, így feltehetően annyira nem is hozza őket lázba ez a "szigorítás". A szóban forgó cégek  eredménye ugyanis, akár esik, akár fúj a gazdaságban, jellemzően pozitív nulla körül alakul minden évben, a legális vagy nem legális adóoptimalizáló megoldások miatt. (Még egyszerűbben, a kis cégekből gyakran nem osztalékként „veszik ki” a pénzt a tulajdonosaik.)

©

Az új Ptk. az osztalékos korláton kívül még azzal ösztönzi a cégtulajdonosokat, hogy amíg nem teljesítik az előírt tőkeszintet, a nem teljesített összeg erejéig kötelesek helytállni a társaság tartozásaiért.

Papírvédelem

A kft.-k törzstőkéjének 3 millió forintra emeléséről szóló törvényjavaslat nem sokat árul el arról, miért kell visszatérni a magasabb limithez. Az indoklás csak jelzi, hogy az eddigihez képest szigorúbb előírást tartalmaz, ami utalhat arra, hogy a jogalkotó az üzleti biztonság, illetve a kis cégek hitelezőinek védelme érdekében változtatott.   

Ha ez volt a szándék, a hitelezők a jövőben csak papíron lesznek valamivel védettebbek az eddiginél, ténylegesen nem lesz több pénz a cégekben a kifizetésükre. Persze a 3 millió forintos jegyzett tőke akkor sem nyújtana sok üzleti biztonságot, ha ennek a pénznek elérhetőnek kellene lennie, hiszen egy társaság könnyedén felhalmozhat milliárdos kifizetetlen számlákat, ilyenkor a 3 millió forintos jegyzett tőkével nem sokra megy a hitelező.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!