szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Írországi üzletember tett ajánlatot a felszámolás során értékesítésre kínált kapuvári húsüzemre - értesült a Világgazdaság egy a pályáztatás részleteit jó ismerő, ám neve elhallgatását kérő forrástól. A lap szerint a befektető szándékai szerint alaposan átrajzolná a gyár profilját, és kóser marhavágást indítana be Kapuváron.

A húsüzemre ajánlatot tévő vevő az önkormányzat kérésére nem zárkózik el attól, hogy a sertésvágási tevékenységet is megtartsa, ám ahhoz, hogy ezt nyereségesen tudja működtetni, jelentős beruházásokat kellene tennie, hiszen a vágóvonal meglehetősen elavult - írta a VG.

Amennyiben a vevő szándékai komolyak, a nagyarányú beruházást a beszámoló így sem spórolhatja meg. A darabolósor ugyan könnyedén átállítható sertésről marhára, ám a két állat eltérő méretei miatt a meglévő vágósoron már nem vágható szarvasmarha, ehhez tehát új vágósort kell építeni, vagy már eleve levágott marhát kell Kapuvárra szállítani további feldolgozásra.

A húsüzem ráadásul sokáig állt, tehát az újbóli beindítás technikai költségei, a hűtőrendszer felélesztése szintén jelentős költséggel járhat, ahogy a kóserszabályoknak való megfelelés is szervezést és költséges engedélyeztetési eljárást igényel. Információink szerint a készterméket – amelynek tervezett feldolgozottsági foka még nem ismert – a befektető Írországban értékesítené, ahonnan feltehetőleg viszonteladókon keresztül amerikai piacra kerülne a kóser áru.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!