szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Z-generáció tagjai közül minden harmadik saját vállalkozásban gondolkodik. Ugyanakkor a 19 évnél fiatalabbak hisznek a multik erejében is.

A 16-19 évesek közül ma már minden harmadik fiatal úgy gondolkodik, hogy öt éven belül saját vállalkozást fog létrehozni. A munkát leginkább élvezni szeretnék, kreativitásra és önmegvalósításra vágynak, ugyanakkor a lelkesedésüket és realitásérzéküket az is jól mutatja, hogy hajlandóak napi nyolc óránál többet is dolgozni a siker érdekében - derül ki a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) 16 - 35 éves korosztályt vizsgáló felméréséből, amely a Z generáció munkával, munkahellyel kapcsolatos vágyait, elvárásait vizsgálta.

A felmérésben részt vevő 19 évnél fiatalabbak 45 százaléka mondta, hogy öt év múlva egy nemzetközi vállalatnál képzeli el magát, ugyanakkor minden harmadik válaszadó inkább kisebb, saját tulajdonú vállalkozást szeretne. A korosztályban megkérdezettek 17 százalék nyilatkozta, hogy szívesen erősítené tudásával valamelyik magyar kis- vagy közepes méretű vállalkozást. Ők az önmegvalósítást és a kreativitásuk kibontakoztatását tartják a legfontosabbnak a leendő munkahelyük  megválasztása szempontjából. Második helyen a biztos háttér és szorosan utána az előrelépési lehetőség áll a listájukon.

A kutatás készítői szerint feltűnő, hogy a huszonévesek és a 30-35 évesek jobban bíznak a hazai KKV-szektorban, mint fiatalabb társaik. Az arányokat tekintve közülük kétszer annyian szeretnének egy kis- vagy középvállalkozás alkalmazottjai lenni. Emellett a harmincas korosztályban minden harmadik válaszadó vallotta, hogy saját céget szeretne és 100-ból csak 10 válaszadó érzi úgy, hogy ő a családi vállalkozásban kíván érvényesülni.

A siker tekintetében a 16-19 éves korosztály derűlátóbb: több mint a megkérdezettek fele azt nyilatkozta, hogy kemény munkával bármit el lehet érni. 19 százalékuk szerint jó kapcsolatokra van szükség ahhoz, hogy valaki eredményes lehessen a munkájában, 14 % szerint pedig minden az ötleteken és a kreativitáson múlik.

A felmérés szerint a legkevesebben a harmincasok közül hiszik, hogy a siker kulcsa a kemény munka lenne, ugyanakkor minden korosztályban felmerült a szerencse is a válaszok között: átlagban minden tizedik válaszadó gondolja, hogy a sikerhez elsősorban szerencse kell. Kortól függetlenül a megkérdezettek közel fele azt vallotta, hogy a siker érdekében hajlandóak akár a napi kötelező 8 óránál többet is dolgozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!