szerző:
Máriás Leonárd
Tetszett a cikk?

Pár hónapon belül több mint két tucat diszkontboltot nyithat az Auchan a Lukoil benzinkutakon, ha minden az elképzelések szerint alakul - értesült a hvg.hu. Úgy tudjuk, az eddig csak városszéli hipermarketeket üzemeltető lánc ezzel próbál közelebb kerülni a vásárlókhoz. Budapesten lenne a legtöbb üzlet, de vidéken közepes méretű városokban is terjeszkedne a francia bolthálózat. A lánc sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta információnkat.

Beszállna a városi diszkontharcba az Auchan: a hvg.hu értesülése szerint országszerte kisebb méretű, expressz boltokat nyitna az eddig csak városszéli hipermarketeket üzemeltető áruházlánc. Több forrásból úgy tudjuk, az elmúlt hónapokban megszületett egy terv, mely szerint – ha nem lesz további csúszás, akár már az ősszel – a Lukoil benzinkutakon indulna az országban két tucatnál több diszkontüzlet. Van olyan benzinkút is, ahol hallottak erről az – információink szerint – ma is érvényben levő tervről.

A rendszer franchise alapon működne: értesülésünk szerint a termékeket és a márkát az Auchan adná, de a boltok és a berendezések a Lukoil-kutaké lennének. Az egyik kiválasztott benzinkúton az alkalmazottak azt mondták a hvg.hu újságírójának, ők is hallottak arról, hogy Lukoil-kutakon lesznek Auchan-boltok, de nem tudtak arról, hogy az ő kútjuk bekerült-e a körbe. Azt ugyanakkor nem tartották valószínűnek, hogy a közeljövőben megvalósul a terv.

Nem tudják, de már felvetődött

Első megkeresésünkre Gillemot Katalin, az Auchan kommunikációs igazgatója azt mondta, a konkrét információkat sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarja és nem tudja, és arra kért minket, később térjünk vissza a kérdésre. Azt viszont elárulta, hogy lehetőségként felvetődött diszkont áruházak nyitása. Mint mondta, az már fél-egy éve akut téma, hogy hogyan lehet közelebb vinni a boltokat a lakossághoz, de egyelőre semmilyen konkrétumról nem tud beszámolni, több lehetőséget vizsgálnak a kollégák.

©

Az Auchan pár héttel későbbi, újabb megkeresésünkre nem cáfolta az értesülést, és már azt válaszolta, hosszú ideje foglalkozik annak kérdésével, hogy a Magyarországon is jelen lévő hipermarket szakma mellett milyen egyéb kereskedelmi formával (pl. kisebb alapterületű egységek, keresztcsatornás kereskedelem) tudna megjelenni a piacon. Ugyanakkor azt írta, hogy információinkat nem tudják megerősíteni, és azt ígérte, amennyiben bármilyen lépésre szánná el magát az áruházlánc, arról tájékoztatni fogják az újságírókat, és a médián keresztül a vásárlókat is.

A Spar már belevágott

Az egyébként nem új ötlet, hogy benzinkutakon nyitna boltot egy áruházlánc. A Spar éppen tavaly októberben indította be egy budapesti XI. kerületi OMV-kúton az első Spar-expresszt, egyelőre tesztjelleggel. Idén februárban már öt tesztbolt működött az OMV-kutakon. A szintén franchise rendszerben működő üzletek abban különböznek a szokásos benzinkúti shopoktól, hogy szélesebb a választék, vannak bennük alapvető élelmiszerek is, és nem olyan drágák a termékek, mint a kutakon megszokhattuk. A boltok nonstop nyitva vannak, és kényelmesen lehet parkolni.

Ez a környékbeli boltosoknak komoly kihívás, a vásárlóknak viszont tetszik. Egyikük a hvg.hu-nak azt mondta, főleg hétvégén vásárolnak sokan a XI. kerületi OMV-kúton nyitott Sparban, és az a jó, hogy elérhető áron tudja megvenni azt a néhány élelmiszert, amire éppen szüksége van.

Mindenesetre a kisebb Auchan-diszkontok tervét már Dominique Ducoux, az áruházlánc magyarországi vezérigazgatója is belengette márciusban. Azt mondta, várhatóan még idén elkészülhet az új, kis alapterületű áruházak koncepciója, valamint a tervek között szerepel új franchise boltok nyitása is, franchise partnerek bevonásával. Az Auchan jelenleg 19 nagyáruházat üzemeltet, kivétel nélkül a városok szélén, illetve van 11 Auchan-benzinkút, és további hat megnyitását tervezik idén.

Budapest, az agglomeráció, közepes és nagyvárosok

Úgy tudjuk, kezdetnek júniusban néhány tesztbolt nyílt volna Budapesten, ahol egyébként nagyjából tíz üzlettel számoltak, a többi vidéki városokban lenne. A tesztüzem azonban még nem kezdődött el, így elképzelhető, hogy az egész projekt csúszni fog.

A fővárosban a belvárostól valamivel távolabb eső kutakon nyílnának a boltok. Vidéken, úgy tudjuk, lenne néhány főváros környéki településen is bolt, de a távolabbi helyeknél nem csak nagyvárosok kerültek szóba.

A diszkont információink szerint azt jelentené, hogy az Auchan-boltok olcsóbbak lennének a belvárosokban üzemelő versenytárasknál, úgy tudjuk, a Tescónál is épp most készülnek árcsökkentő manőverre, információink szerint a Tesco Expresszek árait levinnék a hiperek árszintjére.

Állítólag arról is szólnak a tervek a francia hátterű üzletláncnál, hogy az alacsonyabb ár mellett széles választékot is kínálnának az Auchan-expresszek. Azt egyelőre nehéz elképzelni, ez hogyan fog megvalósulni a benzinkutak kis bolthelyiségeiben.

Lecsúsztak a budapesti belvárosról?

Arról, úgy tűnik, az Auchan lekésett, hogy Budapest belvárosában hódítson el területeket, mint a Tesco, a Spar és a CBA-k. Kaptunk olyan információkat is, hogy a belvárosba települést el is vetették az áruházláncnál, mert nem érte volna meg. Korábban, amikor az áruházlánc megvette a Cora-áruházakat, még eljátszottak azzal a gondolattal, hogy megveszik a városok belső részein jelen levő MATCH-okat, illetve Profi-boltokat is (mivel az anyacég ugyanaz a belga Delhaize-csoport volt). Végül azonban letettek erről, és az üzleteket a CBA, a Coop, valamint a Spar szerezte meg.

©

Az már egy ideje elég egyértelmű, hogy a hipermarketek korának kezd leáldozni. Több európai országban látszik, hogy a hipermarketek piaci részesedése szűkül, a gyorsabbnak és rugalmasabbnak látszó diszkontok terjeszkedése azonban megállíthatatlannak tűnik. A tendenciát Magyarországon is megérzik a hiperek, a külföldi diszkontláncok (Aldi, Lidl, Penny Market) 2012-ben az egy évvel korábbihoz képest 9 százalékkal növelték forgalmukat, ami másfélszer nagyobb tempó, mint amit a teljes hazai élelmiszer és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelem produkált. A GfK Hungária 2010-ben azt jelezte előre, hogy 2015-re Magyarországon a 20 százalékot is elérheti majd a diszkontok piaci aránya, 2020-ra 27 százalékosra nőhet részesedésük.

A diszkontok egyik előnye a hiperekkel szemben az, hogy közelebbi bevásárlási lehetőséget biztosítanak a vásárlóknak. Erre mozdult

Sikeresek a Tesco Expresszek

Az első Tesco Expressz 2007 augusztusában nyílt Szegeden. Tavaly év végén az áruházláncnak már 40 expressz üzlete működött az országban, valamint 24 S-market bolt. Természetesen a környéktől is függ, hogy egy expressz jól teljesít-e, de úgy tudjuk, a Tescónál elégedettek a kisebb boltok teljesítményével, mint egyik forrásunk fogalmazott, „sikeresnek tartják a formátumot”.

rá, illetve reagált a Tesco is, és az elmúlt években egyre több szupermarketet és expressz boltot nyitott a belvárosokban és külsőbb területeken is. Emellett a belvárosi kisebb alapterületű boltok nyitását serkentette a plázastop is, ugyanis, ha már létező épületben, egy bérleményben nyitottak áruházat, nem vonatkozott rájuk a plázanyitási korlátozás. 300 négyzetméter alapterületűnél nagyobb üzleteket a plázastop szerint azonban csak külön, miniszteri engedéllyel lehet építeni, sőt 2014-től már átalakítani sem lehet enélkül az ennél nagyobb üzleteket.

Az áruházak stratégiáinak változásában szerepet játszik az is, hogy megváltoztak a vásárlók: óvatosabban költünk, és egy rá is untunk a hipermarketekre. Régen hétvégi program volt a nagybevásárlás valamelyik városszéli nagyáruházban, ma viszont sokan szívesebben járnak olyan közeli boltokba, amelyek az igényeikhez igazodnak. Már számolunk azzal, hogy a városszéli hipermarket messze van, ami több benzinbe kerül, és azt sem szeretjük a nagyáruházakban, hogy bemegyünk és olyasmit is nagy tételben megveszünk, amire éppen nincs szükségünk, de olcsón adják. Ezzel a jelenséggel nyilvánvalóan tisztában vannak az Auchannál is, és ez lehet az egyik oka, hogy közelebb akarnak kerülni a lakossághoz.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétfordulós lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás

Kétfordulós lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás

Három kilót ledobtak az új Bubiról

Három kilót ledobtak az új Bubiról

Egy sajátos szabály miatt küldtek ki magasabb összegű gépjárműadó-csekket az autósoknak

Egy sajátos szabály miatt küldtek ki magasabb összegű gépjárműadó-csekket az autósoknak