szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A GVH engedélyezte a Market-csoport eladását, a vevő a Garancsi István tulajdonában lévő Garhartt Zrt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Garhartt Invest 2014. Zrt. (Garhartt Zrt.) irányítást szerezzen a Market Építő Zrt., a Market International Zrt. és a Market Épületszerviz Karbantartó Kft. (Market-csoport) felett. A korábbi híradások csak a Market Építő Zrt. feletti irányítás megszerzéséről szóltak. A GVH az összefonódás értékelésekor megállapította, hogy a Garhartt Zrt. és a Market-csoport különböző piacokon tevékenykedik, így az összefonódás nem jár együtt horizontális hatással.

A GVH további hatásokat sem azonosított, mert a Garhartt Zrt. az elmúlt két évben ténylegesen nem végzett ingatlanberuházási-ingatlanhasznosítási tevékenységet, és a Market-csoport piaci részesedése az építőipari kivitelezés magyarországi forgalmából nem érte el a 30 százalékos mértéket.

A vevő Garhartt az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint – a többek között a Videoton focicsapatának többségi, a MET Energiaszolgáltatónak pedig résztulajdonosa – Garancsi István egyedüli tulajdonában van, és az Orbán Viktorhoz közel álló üzletember egyszemélyben jegyzi is a céget vezérigazgatói poszton. A társaságot idén szeptember elsején alapították és két nap múlva be is jegyezte a cégbíróság. A cég jegyzett tőkéje 20 millió forint, főtevékenysége egyéb sporttevékenység. Elektronikus elérhetőségként gy cdhungary.com-os e-mail címet adtak meg.

Az állami megrendeléseken felhízlalt, a Fradi-stadiont is építő, egymilliárd forintos jegyzett tőkéjű Market Építő Zrt. tavaly 38,6 milliárdos árbevételt hozott össze, mérleg szerinti eredménye pedig 613,7 millió forint volt. A Market Építő több mint 12 éve került a Wing-csoporthoz, és ez idő alatt megtízszerezte árbevételét. A csomag másik eleme, a 10 millió forint  jegyzett tőkével működő Market International Zrt. 2009-ben még csaknem 17,5 milliárd forint árbevételt és csaknem 2 milliárd forint mérleg szerinti veszteséget jegyzett, tavalyra az árbevétel 18 ezer, az eredmény pedig csaknem 7,5 millió forintra változott. A köztes években hektikus volt az árbevétel: 2010-ben 11 milliós forgalom mellett 16 milliós veszteséget hoztak össze, de egy évvel korábban 533 millió forint feletti bevétel mellett csaknem 48 milliós eredményt jegyeztek. Ebben az évben az adózott eredmény még csaknem 548 millió forint volt, azaz tekintélyes nyereséget vettek ki a cégből. Tavalyelőtt ismét jelentősen zsugorodott a bevétel: 8,7 millióf forint volt, a mérleg szerint eredmény pedig éppen elmaradt a 27,8 milliótól.

A csomag harmadik tagja, a 3 milliós jegyzett tőkéjű Market Épületszerviz Karbantartó Kft. ezzel szemben stabilan nyereséges volt, 2009 és 2012 között valamivel 300 millió forint alatt mozgott, míg a mérleg szerint eredmény 3,2 millió és 300 ezer forint között volt. Ehhez képes kiugró volt viszont a vállalat tavalyi éve, amikoris félmilliárd forint feletti árbevétel 22 millió forintnál nagyobb mérleg szerinti eredményt hozott.

Garancsi a Napi.hu listáján a 48. leggazdagabb magyar lett 2014-ben 13,7 milliárd forintosra becsült vagyonával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Obama volt EU-nagykövete: Az elnökválasztás az amerikai demokrácia jövőjéről szól

Obama volt EU-nagykövete: Az elnökválasztás az amerikai demokrácia jövőjéről szól

Lenne itt 3,5 millió betöltetlen állás

Lenne itt 3,5 millió betöltetlen állás

Van-e csodafegyvere az ellenzéknek 2022-re? – Tóka Gábor vitaindító elemzése

Van-e csodafegyvere az ellenzéknek 2022-re? – Tóka Gábor vitaindító elemzése