szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ha a főváros a piacon a jelenlegi egyensúlyt kimozdító változást szeretne elérni, akkor mintegy 1000 szerződéses taxist kellene begyűjtenie, akikkel havi 200 ezer fuvart kellene bonyolítania, ami nem túl reális – derül ki a városüzemeltetés tájékoztatójából, amelyet a Fővárosi Közgyűlésnek készítettek.

Nem javasolja a városüzemeltetési főosztály (vf) a Fővárosi Közgyűlés számára, hogy létrehozzon és üzemeltessen egy teljes egészében fővárosi önkormányzati tulajdonban lévő taxis céget – írja a Népszabadság az önkormányzat oldalán fellelhető dokumentumokra hivatkozva.

Az újság pénteki cikke szerint a jövő heti fővárosi közgyűlés napirendi pontjai között szerepel egy ilyen vállalat felállításának kérdése.

A vf összefoglalójában rámutat, hogy a fővárosban 5000 engedéllyel rendelkező vállalkozó dolgozik. A taxisok 90 százaléka valamelyik fuvarszervezőhöz tartozik. Jelenleg a legnagyobb cégnél mintegy 800 taxis teljesít szolgálatot. 

©

Ezek alapján, ha a főváros a piacon a jelenlegi egyensúlyt kimozdító, érzékelhető változást kívánna elérni, akkor mintegy 1000 szerződéses taxist kellene begyűjtenie, akikkel havi 200 ezer fuvart kellene bonyolítania. Mindez azonban a tájékoztató szerint nem nevezhető reálisnak. 

Ráadásul egy ilyen vállalat felállítása – ha piaci alapokon zajlana – igen komoly forrásokat követelne. Például a címkiadáshoz szükséges informatikai rendszert is ki kellene alakítani, s várhatóan – a sofőröket nem számítva – egy 70 fős állományt is fel kellene venni. Mindez csaknem 400 millió forintba kerülne, s akkor még nem esett szó a forgótőkeigényről, amit a tájékoztató egymilliárd forintra tesz. Ezenfelül egy ilyen cég létrejötte tulajdonosi háttere miatt etikai és versenyjogi problémákat vethet fel – ismerteti az újság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére

Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról