szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre gyorsabban terjed Magyarországon is az új fogyasztási "technológia", a megosztás, amivel elvileg mindenki jól jár, a fenntarthatóság is erősödik és a GDP sem rongálódik.

Itthon még újdonságnak számít, a világ fejlettebb részén már trend a termékek és szolgáltatások közösségi megosztásán alapuló fogyasztása. Már Magyarországon is több tucat megosztáson alapuló netes platform létezik, amelyek használatával a résztvevők szinte észrevétlenül válnak ökotudatos fogyasztókká. A megosztáson alapuló gazdaság lényege három fő ismérvében rejlik: egyfelől változik a fogyasztói attitűd, azaz fontosabb a termék vagy szolgáltatás elérése, mint birtoklása, e mellett az online technológiák lassan mindent visznek, végül a személyek közötti szerveződés, ami kikerüli a megszokott értékesítési útvonalakat – mondja a kezdeményezéseket összefogó OuiShare magyar alapítója, Berkovics Dalma a Tudatos Vásárlók Egyesülete internetes magazinjának.

Mi az a OuiShare?

Az OuiShare, a különféle, közösségi fogyasztáson alapuló platformok mögött álló, magánembereket, startup cégeket, kutatóintézetek összefogó hálózattörténete is közösségi fogyasztással kezdődött: egy párizsi asztaltársaságból nőtte ki magát. A non-profit szektorban dolgozó fiatal értelmiségi alapítók 2011 őszén kezdtek ötletelésbe. Az egyik alapító egy blogot is indított, amiben összefoglalta a megosztáson alapuló platformokkal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.
A blog és a kötetlen beszélgetések résztvevőinek köre gyorsan bővült, 2012 januárjában megtörtént az első „hivatalos” OuiShare találkozó, mintegy száz résztvevővel. Gyakorlatilag néhány hónap leforgása alatt világméretűvé vált a szervezet, mára már több ezer fős konferenciákat tartanak világszerte. „Az OuiShare kiépülése eddig minden országban hasonlóképpen zajlott: minden országban volt aki beleásta magát és a saját városában elkezdte szervezni a helyi közösségét” – mondja Berkovics Dalma. A szervezők mindezt munka mellett, önkéntesen végzik, ahogy az OuiShare is non-profit szerveződés. Az OuiShare nem egy lobbiszervezet, sokkal inkább egy értékek alapján szerveződött közösség, afféle think-tank.

Talán a telekocsi rendszere a legismertebb. Itt arról van szó, hogy egy hosszabb út során a "sofőr" útitársat találhat magának, aki beszáll a költségekbe. A cserebere, illetve a pénzügyi ellenértéken alapuló modellek is a megosztás alapú gazdaság részét képezik. Vannak teljesen ingyenes, kölcsönösségen alapuló platformok, ahol valaki ads valamit, majd valakitől, valahol, nem feltétlenül attól, akinek adtott, a rendszeren belül visszakap valamit.

Emellett vannak olyan megosztáson alapuló szolgáltatások, ahol valamilyen ellenértéket kérnek. Például van egy olyan szoba, amit nem használnak, azt kiadják a turistáknak az Airbnb.com-on, persze jóval olcsóbban, mint egy szálloda.

Bár első látásra a megosztáson alapuló fogyasztás sértheti a nagy cégek gazdasági érdekeit, a multik is igyekeznek rácsatlakozni az új trendre. Az amerikai Walmart új szolgáltatásának lényege, hogy ha online rendelsz tőlük valamit, akkor azt már nem csak a Walmart szállítja ki neked, hanem megtehetik az éppen a Walmartban vásárlók is. Végső soron a vásárló és a cég is pénzt spórol ezzel, ráadásul a kiszállító vevő is jól jár. Eközben jóval kevesebb benzin fogy, kevésbé környezetszennyező a rendszer. Fenntarthatóbb, alacsonyabb a környezetterhelése, ugyanakkor nem direkt környezetvédő érvekkel próbálja eladni magát, hanem azzal, hogy szimplán olcsóbb és gyorsabb.

Magyarországon jelenleg 20-25 működő platformról lehet beszélni. Általánosságban igaz, hogy a nyugatihoz képest a hazai viszonyok sem mások, az itteni platformoknak is hasonló kihívásokkal kell szembenézni: hogyan alakul a bizalom, hogyan jön létre a kereset és kínálat egyensúlya, és hogy viszonyul az állami szabályozás ezekhez a megosztáson alapuló üzletekhez.

A megosztás alapfeltétele az internet, okostelefon megléte és kihasználtsága, ami Magyarországon még relatíve alacsony. A lakosság mérete miatt Budapest az egyetlen szóba jövő város, de még itt is nehezen érhető el a kritikus tömeg.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Borúlátó Budapest: kevesen hiszik, hogy a járvány után több pénze lehet a fővárosnak

Borúlátó Budapest: kevesen hiszik, hogy a járvány után több pénze lehet a fővárosnak

Fejenként 600 ezer forintot tartanak otthon a magyarok

Fejenként 600 ezer forintot tartanak otthon a magyarok

Chrome böngészőt használ? Frissítse most, biztonságosabb lett a használata

Chrome böngészőt használ? Frissítse most, biztonságosabb lett a használata