szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alig pár Uber-sofőrt vizsgált az ezerből a BKK egy belsős, lapunk által megismert levél szerint. Ez alapján akit elkaptak az ellenőrök, az hagyományos, túlszámlázó taxishiéna lehet.

Erős túlzás, hogy az Uber-sofőröket megszórták volna büntetésekkel a BKK ellenőrei, ez szűrhető le egy Uber-levélből.

Az új taxirendelet augusztus 7-i hatályba lépése óta a BKK-nak lehetősége van ellenőrizni a taxisokat, beleértve az Uber-sofőröket is. Eddig azt sugallta az ellenőrzésekről megjelent, a BKK tájékoztatásán alapuló hír, hogy legalábbis sokszor szabálytalanodnak az uberesek. (A büntetés akár 600 ezer forint is lehet engedély nélküli személyszállítási szolgáltatás esetén, és a járművet ki is tilthatja a közlekedési hatóság a forgalomból.) A Világgazdaság a BKK-tól kapott adatokra hivatkozva azt írta, a taxirendelet életbe lépése óta eltelt durván kéthetes intervallumról, hogy összesen 289 alkalommal ellenőriztek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. dolgozói, és 118 esetben intézkedtek. A lap szerint a BKK munkatársai az Uber-sofőröket is többször ellenőrizték, akik jellemzően nem tudták a jogszabályban meghatározott tevékenységi engedély meglétét igazolni, nem rendelkeztek személyszállítói vezetői igazolvánnyal, illetve kocsijuk nem felelt meg a kritériumoknak. A BKK közléséből, amely a VG-ben hétfőn jelent meg, azonban nem derült ki, hogy az említett 118 esetből mennyi volt az Uber-sofőr, és mennyi mondjuk a hagyományos, túlszámlázó taxishiéna.

A lapunk által megismert Uber-levél (amelyet a sofőröknek küldtek ki) azonban azt írja, hogy a cég ezer autóspartnere közül kevesebb mint tízet vizsgált a BKK, vagyis 1 százalék alatt maradt az ellenőrzött uberesek aránya. (Arról nem írnak, hogy ezen pár esetből hány sofőrnél találtak szabálytalanságot az ellenőrök.) Ez alapján a fülön csípettek zöme hagyományos, túlszámlázó taxishiéna lehet, nem Uber-sofőr.

Az Uber azt emeli ki a sofőröknek küldött levelében, hogy minden esetben kiáll az autós partnerei mellett, párbeszédet folytatnak a BKK-val és a közlekedési hatósággal, hogy rövid időn belül minden fél számára kielégítő megoldást találjanak, és folytatják a munkát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen marihuánát adnának a koronavírus elleni oltásért Washingtonban

Ingyen marihuánát adnának a koronavírus elleni oltásért Washingtonban

Ismét kitört az Etna

Ismét kitört az Etna

SZFE: 107 tanár követeli az őszi félév teljes elismerését

SZFE: 107 tanár követeli az őszi félév teljes elismerését