szerző:
hvg.hu

Idén az első negyedévben tovább csökkent a felszámolások és a kényszertörlések száma. A csődök és felszámolások vállalkozásszámhoz viszonyított aránya ugyancsak javuló tendenciát mutat. A pozitív trendek ellenére viszont még mindig jelentős eltérések tapasztalhatók a Bisnode Bedőlési Index értékében a magasabb, illetve az alacsonyabb kockázatot rejtő szektorok között.

Idén várhatóan tovább csökken a kényszertörlések száma, az első negyedévben regisztrált kevesebb mint 5300 eljárás mintegy 40 százalékkal marad el az egy évvel korábbi hasonló időszak adatától – derül ki a Bisnode Magyarország Kft. elemzéséből. Már tavaly megfigyelhetők voltak a javuló trendek a felszámolások, csődök és kényszertörlések terén. A kényszertörlések számának 2014-es tetőzése után 2015-ben már 27 százalékkal csökkent ennek az eljárás típusnak a száma.

A felszámolások száma is tovább csökkent – 2015 első negyedévéhez képest több, mint 30 százalékos mérséklődést mutatva – az év első három hónapjában indított eljárások száma nem érte el a 2100-at. A csődeljárások továbbra sem gyakoriak, míg 2014-ben évi 88, addig 2015-ben már csak 63 ilyen eljárás indult. Az idei év első három hónapjában 12 új csődeljárás indult, míg az előző év azonos időszakában 19.
Növekedett viszont a végelszámolások száma, míg az elmúlt két évben számuk 7900 körül mozgott, addig 2016. január és március között már 3200 fölé került a számuk, több mint 32 százalékos növekedést produkálva a tavalyi első negyedévi értékhez képest.

Továbbra is magas a bedőlési index

A csődök és felszámolások számának visszaesése a Bisnode Bedőlési Index értékén (felszámolások és csődeljárások cégszámhoz viszonyított 12 hónapra vonatkozó aránya) is éreztette pozitív hatásait. Míg 2015 első negyedévében a mutató értéke 3,01 százalék volt, addig 2016-ra hatalmas javulást követően 1,67 százalékon zárt. A BBI kiváló mutatószám a gazdaságban fizetésképtelenné váló cégek arányának megállapítására, illetve az egyes szektorok kockázatosságának összehasonlítására, mivel a számításnál a hitelezők felé történő nemfizetés következtében induló eljárások kerülnek csak figyelembe vételre. Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy a kényszertörlések egy része szintén fizetésképtelenség miatt indul. A BBI 44,5 százalékos javulása az elmúlt 1 évben bizakodásra ad okot, hiszen a nemfizetési eljárások száma 2014. vége óta nagymértékben visszaesett. A javuló trendek ellenére sem szabad viszont megfeledkeznünk új partnereink körültekintő átvilágításáról még az üzlet megkötését megelőzően.

A vendéglátás magasan a legkockázatosabb szektor

A Bisnode csoport negyedévente elkészíti a szektorok bedőlési arányait tartalmazó listáját, melyből az alábbi táblázatok a legalacsonyabb, illetve a legmagasabb bedőlési kockázatot hordozó iparágakat emelik ki.

A legnagyobb bedőlési arányt felmutató iparágak az elmúlt 12 hónapban
2016. első negyedév 2015. első negyedév Ágazat Bedőlési arány
20156 első negyedév 2015. első negyedév
1. 1. Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 3,05 5,80
2. 5. Fafeldolgozás (kivéve: bútor), fonottáru gyártása 2,70 4,18
3. 8. Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása 2,60 3,74
4. 2. Építőipar 2,59 4,93
5. 4. Nagykereskedelem (kiv.: jármű, motorkerékpár) 2,44 4,25
6. 3. Adminisztratív és szolgáltatást támogató tev. 2,32 4,45
7. 6. Gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása 2,32 3,83
8. 13. Gumitermék gyártása 2,25 3,24
9. 7. Szállítás, raktározás 2,19 3,79
10. 17. Kommunális tevékenység 2,18 2,75
Forrás: Bisnode

A legkisebb bedőlési aránnyal rendelkező iparágak listáján hosszú ideje hasonló szektorok szerepelnek. Az egészségügy és az oktatás továbbra is az élen állnak. A listára újonnan felkerülő gépipar mindjárt a 6. helyen nyitott, a szektor bedőlési arányának 1,64 százalékpontos javulásának köszönhetően, kiszorítva ezzel, a tavalyi listán 10. helyezett nemfém ásványi termékek gyártására szakosodott ágazatot.

Bár a legkockázatosabb szektorok közül

a vendéglátás kockázatossága csökkent a legnagyobb mértékben,

2,75 százalékponttal, még mindig magasabb rizikót rejt, mint a második helyre előretörő fafeldolgozás.

Az építőipar kockázatosságában ugyancsak jelentős csökkenés következett be, 2,33 százalékpontot javítottak, ezzel a negatív lista korábbi második helyéről a negyedik helyre kerültek. A legnagyobb kockázatot rejtő szektorokra kivétel nélkül igaz, hogy csökkent a csődök és felszámolások cégszámhoz viszonyított aránya, a különbségek a csökkenés mértékében keresendők.

Ebbe a rangsorba is bekerültek új ágazatok, kiszorítva ezzel a korábbi 9. és 10. helyezett kiskereskedelmet és textilipart. A lista új tagjai a 8. helyen nyitó gumigyártó üzletág, illetve a 10. helyre felkerülő kommunális tevékenységet végző társaságok lettek.

Heves megyében a legrosszabb a helyzet

Az egy évvel ezelőtti listavezető Szabolcs-Szatmár-Bereg megye már csak a második legkockázatosabb megyénk, 3,68 százalékos bedőlési aránnyal Heves megye vette át az elsőséget.

A csődök és felszámolások csökkenő számának hatására, minden megyében javuló tendencia figyelhető meg az elmúlt 12 hónapban. A legnagyobb javulás a fővárosban és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt, mindkét térségben több mint 1,8 százalék ponttal mérséklődött a bedőlési arány. A legkisebb – 0,5 százalékpont alatti – javulás Komárom-Esztergom Heves és Győr-Moson-Sopron megyét jellemezte.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!