szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tigáz akár több százezerre rúgó fizetési felszólításokat is küldhet a befizetéssel csúszó ügyfeleinek behajtási költségátalány jogcímén – írja a Népszabadság.

A lap bemutatja egy nő történetét, aki a telkén lévő épületek egy részében évtizedek óta működteti családi tulajdonú nonprofit oktatási intézményét. A gázmérő és a Tigázzal kötött szerződés az ő nevén van. Évtizedekkel ezelőtt jelezte a szolgáltatónak az oktatási intézmény beindítását, és a társasággal úgy állapodtak meg, hogy a fogyasztás felét az oktatási kft. fizeti.

Az ügyfél mindig minden számlát befizetett, de a cége bevételeinek jellegéből adódóan rendre körülbelül egyhetes késéssel. Mivel a szabályok is csak több hónap késedelmet büntetnek a mérő kikapcsolásával, ebből eddig nem volt baja.

Néhány nappal ezelőtt azonban értesítést kapott arról, hogy a Tigáz tőle és az oktatási kft.-től is egy évre visszamenőleg havi 12-13 ezer forintot követel „behajtási költségátalány” jogcímén. A cég egy kétségkívül évek óta létező törvényre hivatkozott, amely szerint az EU szabályai szerint a bármekkorát is késő cégektől minden egyes számla után egységesen 40 euró sarc követelhető egy évre visszamenőleg. Ez a cikkben szereplő nő esetében összesen több mint kétszázezer forint.

Az ügyfél egyeztetett szakértőkkel, és úgy döntött, hogy egyelőre nem fizet. Emellett levélben tiltakozott a Tigáznál.

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke a lapnak azt mondta: a hatályos szabályok alapján valóban nem kifogásolható, ha egy kereskedelmi cég tételenként 40 ­eurót számít fel behajtási költségátalány jogcímén a neki tartozó másik vállalkozásnak késedelmes fizetés esetén. Szerinte az itthoni vállalkozások, köztük a közműszolgáltatók eddig egyszerűen nem éltek ezzel a lehetőséggel.

Az alelnök ugyanakkor a rendelkezésre bocsátott anyagok alapján kérdéses eljárásnak tartja, hogy a Tigáz a magánszemélynek is kiszámlázta a havi több mint 12 ezer forintot, mégpedig egy évre visszamenőleg.

A konkrét üggyel kapcsolatos a lap megkeresésére a Tigáz csak általánosságban válaszolt. A gázcég válaszában ugyanakkor külön hangsúlyozták, hogy a késedelmes számlánkénti, 40 eurónak megfelelő forintösszeg magánszeméllyel szemben nem számítható fel.

Az eset valószínűsíthetően nem egyedi, a jövőben szinten biztosan többen is szembesülhetnek hasonló kellemetlen meglepetéssel – írja a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához

Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához

Betegszállító és főorvos a járvány újabb áldozatai között

Betegszállító és főorvos a járvány újabb áldozatai között