szerző:
MTI

Kulturális és a kreatív ágazatokban tevékenykedő kkv-k támogatására jelentős összegű garancia biztosítását kezdeményezte az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap (EBA), az erre a célra rendelkezésre álló garanciakeret jelenleg 121 millió euró (mintegy 37,5 milliárd forint).

A várakozások szerint a 121 millió eurós garanciából részesülő kereskedelmi, kiskereskedelmi és fejlesztési bankok, valamint egyéb pénzügyi közvetítők több mint tízezer kkv-nak tudnak majd támogatást nyújtani a legkülönfélébb területeken. A bizottsági közlemény ide sorolta az audiovizuális ágazatokban tevékenykedő filmes, televíziós, a rádiózással és az animációval foglalkozó vállalatokat, valamint a fesztiválokat, de a zene, az irodalom, az építészet, a levéltári, az iparművészeti, az előadói művészetek, a kiadói tevékenység, és a képzőművészetet területén működő vállalkozásokat is, beleértve a könyvtárakat, a múzeumokat és kulturális örökség megóvásával foglalkozó intézményeket.

A kulturális és kreatív ágazatok támogatási keretrendszerét azzal a céllal hozták létre, hogy Európa-szerte elősegítsék a mikro-, kis- és középvállalkozások létrehozását, elindítását és fejlődését a kulturális élet legkülönbözőbb területein, a filmszakmától kezdve a fesztiválokon és a zenei ágazaton át egészen a múzeumokig – közölte az uniós bizottság.

A kezdeményezés alapján az európai kkv-k növekedését és foglalkoztatását elősegítő EBA felhívást tesz közzé, amelyre a pályázati feltételeket teljesítő pénzügyi intézmények – bankok, garanciaintézmények, pénzalapok – jelentkezhetnek. Az EBA a kiválasztott pénzügyi közvetítők számára díjmentesen fog garanciákat és viszontgaranciákat nyújtani, akik így több hitelt tudnak biztosítani a kulturális és kreatív területeken tevékenykedő vállalkozásoknak.

A tervek szerint az európai kulturális és kreatív kkv-k már ez év végétől részesülhetnek a támogatásban - tették hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!