szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kulturális és a kreatív ágazatokban tevékenykedő kkv-k támogatására jelentős összegű garancia biztosítását kezdeményezte az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap (EBA), az erre a célra rendelkezésre álló garanciakeret jelenleg 121 millió euró (mintegy 37,5 milliárd forint).

A várakozások szerint a 121 millió eurós garanciából részesülő kereskedelmi, kiskereskedelmi és fejlesztési bankok, valamint egyéb pénzügyi közvetítők több mint tízezer kkv-nak tudnak majd támogatást nyújtani a legkülönfélébb területeken. A bizottsági közlemény ide sorolta az audiovizuális ágazatokban tevékenykedő filmes, televíziós, a rádiózással és az animációval foglalkozó vállalatokat, valamint a fesztiválokat, de a zene, az irodalom, az építészet, a levéltári, az iparművészeti, az előadói művészetek, a kiadói tevékenység, és a képzőművészetet területén működő vállalkozásokat is, beleértve a könyvtárakat, a múzeumokat és kulturális örökség megóvásával foglalkozó intézményeket.

A kulturális és kreatív ágazatok támogatási keretrendszerét azzal a céllal hozták létre, hogy Európa-szerte elősegítsék a mikro-, kis- és középvállalkozások létrehozását, elindítását és fejlődését a kulturális élet legkülönbözőbb területein, a filmszakmától kezdve a fesztiválokon és a zenei ágazaton át egészen a múzeumokig – közölte az uniós bizottság.

A kezdeményezés alapján az európai kkv-k növekedését és foglalkoztatását elősegítő EBA felhívást tesz közzé, amelyre a pályázati feltételeket teljesítő pénzügyi intézmények – bankok, garanciaintézmények, pénzalapok – jelentkezhetnek. Az EBA a kiválasztott pénzügyi közvetítők számára díjmentesen fog garanciákat és viszontgaranciákat nyújtani, akik így több hitelt tudnak biztosítani a kulturális és kreatív területeken tevékenykedő vállalkozásoknak.

A tervek szerint az európai kulturális és kreatív kkv-k már ez év végétől részesülhetnek a támogatásban - tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csalódott a független tesztlabor a Galaxy S21 Ultra kamerájában

Csalódott a független tesztlabor a Galaxy S21 Ultra kamerájában

Zacher Gábor: Tök mindegy, melyik vakcinát kapjuk

Zacher Gábor: Tök mindegy, melyik vakcinát kapjuk

Szarajevó, a felszabadult, de elveszett város

Szarajevó, a felszabadult, de elveszett város