szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar piacon soha nem látott mértékű médiahatalom összpontosul annak a cégnek a kezében, amely a Népszabadságot is kiadó Mediaworksöt irányítja.

Szinte napra pontosan két éve, 2014. október 8-án adta a hvg.hu is hírül, hogy létrejött a magyar médiapiac egyik óriása, a Mediaworks Hungary Zrt. Az osztrák Vienna Capitals (VCP) birtokában lévő vállalat ekkor megvásárolta a Ringier és az Axel Springer kiadóvállalatok termékeit – a két kiadó korábban sikertelenül próbált egyesülni, a médiát felügyelő hatóságok, illetve a Gazdasági Versenyhivatal nem adta áldását az üzletre, mivel túl nagy médiakoncentráció került volna egy kézbe.

A Mediaworks ezzel megszerezte a Népszabadság és a Nemzeti Sport kiadásának jogát is. „Befektetőként célom, hogy Magyarország legnagyobb kiadóvállalatából a legnagyobb céget csináljam. A kiadói portfóliót fejleszteni szeretnénk” – mondta akkor Heinrich Pecina, a VCP elnöke. Ekkor már elvárásként fogalmazódott meg, hogy az összes terméknek meg kellene állnia a saját lábán, azaz önfenntartónak kellene lenniük.

Míg korábban, amikor felmerült a Ringier és az Axel Springer összeolvadásának ötlete, a Médiatanács és a versenyhivatal is aggódott a nagy piaci koncentráció miatt, most, szeptember végén a Mediaworks további növekedésére is rábólintott: ekkortól lett végleges, hogy a cég megveszi a Pannon Lapok Társasága Kft.-t, amelynek nyolc megyei napilapja van, ezzel pedig 12-re nő Medaiworks által kiadott megyei napilapok száma, a cég pedig legalább félmillió olvasóval növelte táborát.

A Népszabadság 2015. július 1-jén került teljes mértékben a VCP befolyása alá, ekkor adta el az MSZP-közeli Szabad Sajtó Alapítvány a 27,69, illetve a Népszabadság Zrt. Dolgozóinak Kulturális, Szociális Segélyező Egyesülete 1,4 százalékos részesedését Pecinának.

Mindeközben már jó régóta pletykáltak a piacon arról, hogy a Mediaworks megvételét kormányközeli körök tervezik. Augusztus 30-án már közleményt is kiadtak arról, hogy senkivel nem tárgyalnak az eladásról, és épp a PLT-s megvásárlással kapcsolatos bővülésre koncentrálnak: „a Mediaworks tulajdonosa (Vienna Capital Partners, VCP) nem változott; a legutóbbi híresztelésekben szereplő adás-vételi szerződéssel kapcsolatos tárgyalásra nem került sor, így szerződés aláírására sem. Továbbá szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a Mediaworks éppen egy jelentős felvásárlást végez, és jelenleg ez áll a vezetőség figyelmének központjában."

A pletykák továbbra sem csituló pletykák már arról szóltak, hogy az első számú gázszerelő-polgármester-milliárdos Mészáros Lőrinc fogja megszerezni a céget. Valamiféle ilyen befolyásra engedett következtetni az Átlátszó cikke, amely kvázi cenzúrát látott felfedezni Máriás Leonárd újságíró - a hvg.hu korábbi munkatársának - sorsában: a többszörös díjnyertes oknyomozó szakember szerződését nem véglegesítették a három hónapos próbaidő után a szintén Mediaworks-lap Világgazdaságnál.

A Mediaworks jelenleg is büszkén hirdeti: 700 munkavállalót foglalkoztat, 63 médiaterméket ad ki, 1,83 millió olvasót ér el, online 1,6 millió látogatót mondhat magáénak széles tematikus spektrumot lefedve, nyomdát is birtokolva. Az egész Mediaworks 2015-ös nettó árbevétele 16,4 milliárd forint volt, míg a most megvett PLT-nak 7,78 milliárd forint az Igazságügyi Minisztérium adatbázisa szerint.

A Népszabadságból egyre kevesebb sikerült eladni, 2010-ben még napi 71 ezer példány fogyott a lapból, ez 2015-re 43 ezerre esett vissza a MATESZ adatai szerint.

A lap vesztesége viszont csökkent: míg 2013-ban 1,4 milliárdos mínuszban zárt a lap, 2014-re már 481 millióra csökkent a veszteség.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hurrikán volt az űrben az Északi-sark fölött, soha nem láttak még ilyet

Hurrikán volt az űrben az Északi-sark fölött, soha nem láttak még ilyet

Csak néhány kattintás, és talán ön lesz az egyik, aki Hold-körüli utazásra indulhat

Csak néhány kattintás, és talán ön lesz az egyik, aki Hold-körüli utazásra indulhat

Karácsony szerint elkerülhetetlennek látszik a további szigorítás

Karácsony szerint elkerülhetetlennek látszik a további szigorítás