szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pintér Zoltán, a Buda-Cash volt vezérigazgatója azt állította, hogy 7 éven át részegen járt be dolgozni. Az orvosszakértő szerint viszont ennek ellenére is felelősségre vonható.

A tavaly februárban bebukott Buda-Cash Brókerház alapítója, majd vezérigazgatója, Pintér Zoltán júniusban a Buda-Cash-per kezdetén arra hivatkozva mentegette magát, hogy a vádbeli időszakban, vagyis 2007 áprilisa és 2014 májusa között alkoholista volt, és gyakorlatilag 7 éven át részegen járt be dolgozni, ezért nem tudott utasítást adni senkinek kétes ügyletekre, sőt nem is tudott ilyesmiről.

A bíróság igazságügyi elmeorvosi szakértői véleményt kért az ügyben, a szakértő pedig megállapította, hogy Pintér viszont nem volt kóros elmeállapotban, vagyis beszámítható volt, és felelősségre vonható az adott időszakért – írja a Világgazdaság.

Pintért és társait, Varga Pétert, Tölgyesi Pétert, Gyarmati Jánost és Pál Gyulát azzal vádolják, hogy 2007 és 2014 között több mint 40 milliárd forint értékű ügyfélvagyont kezeltek sajátjukként, sőt a vád szerint maga Pintér határozta el, hogy az addig felhalmozott értékpapír- és pénzhiányt úgy fedezik majd, hogy „az ügyfeleik között található takarékszövetkezetekben tulajdoni részesedést és döntéshozói, irányítói pozíciót szereznek, így rendelkezni tudnak a betétesek vagyona felett”. Ezt az tette lehetővé, hogy a Buda-Cash igazgatósági tagjai 2008-ra már tulajdonrészt is szereztek a DRB jogelődjeiként működő takarékokban.

A DRB bankcsoport így végül 66 milliárd forintos kárt szenvedett, elvesztette saját és betétesei vagyonát, majd fizetésképtelenné vált.

A vád szerint a Buda-Cash már 1998 januárjától jogtalanul használta az ügyfélvagyont, kamuszámlát hoztak létre a Jackson Brothers International Corporation névre, amelyet később a Torma József, 2007. április 5-től pedig a Karácsony Miklós névre írtak át. Sem a cég, sem a magánszemélyek nem voltak valósak, a kamuszámlára az ügyészség szerint azért volt szükség, hogy „a fiktív ügyfél nevében a Buda-Cash-t pénzhez és értékpapírokhoz juttató tranzakciókat tudjanak lebonyolítani”.

Összesen az ügyészség szerint a brókerek 115 milliárd forintos kárt okoztak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!