szerző:
hvg.hu

Hamis ígéretekkel csábított a Klapka Üzletház az Arany Só és az Arany Só inhalátor vásárlására. A versenyhivatal milliós bírsággal "jutalmazta" a próbálkozást.

A Klapka Üzletház Kft. jogsértő módon reklámozta Arany Só elnevezésű arany kolloidos étkezési sóját, valamint Arany Só Mini Szanatórium elnevezésű inhalátorát. A vállalat tiltott gyógyító és az egészségre gyakorolt, megalapozatlan hatásokkal népszerűsítette a termékeket – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozás egyúttal hamisan keltette annak látszatát, hogy az Arany Só terméket jogszerűen forgalmazza. A GVH a jogsértésért 2 millió forint bírságot szabott ki a Klapka Üzletház Kft.-re, és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását.

Az Arany Sót emberi fogyasztásra szánták, és – egyéb, különleges táplálkozási célú élelmiszer-kategóriában történő nyilvántartásba vétele hiányában – általános közfogyasztásra szánt élelmiszernek minősül. Az Arany Só Mini Szanatórium inhalátor orvostechnikai eszközként szerepel a nyilvántartásban.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a Klapka Üzletház Kft. jogszerűtlenül hirdette termékeit 2015 júniusától, mert az Arany Sónak és az Arany Só Mini Szanatóriumnak gyógyhatást tulajdonított: a termék esetében a jogszabályi tilalom ellenére, az inhaláló készülék esetében pedig megalapozatlanul és klinikai értékelés nélkül. Emellett az egészségi állapotra vonatkozó, bizonyítatlan jótékony hatásokat is tulajdonított nekik, megtévesztve ezzel a fogyasztókat.

A vállalkozás az Arany Sót jogszerűtlenül forgalmazta, figyelmen kívül hagyva annak közegészségügyi kockázatait. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet véleménye szerint ugyanis a kolloid oldatok nem fogyaszthatók sem élelmiszerként, sem étrend-kiegészítőként, így a kolloidos konyhasó forgalmazása akár élelmiszerként, akár étrend-kiegészítőként jogszerűtlennek minősül.

A hivatal súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat egészségügyi problémával küzdő fogyasztókat célzott meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek a problémájukkal kapcsolatos hirdetésekre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kína 2020-ra fellőne egy mű-Holdat, ami bevilágítana egy egész várost

Kína 2020-ra fellőne egy mű-Holdat, ami bevilágítana egy egész várost

Törőcsik Mari nagy változásra készül

Törőcsik Mari nagy változásra készül

Szaúd-Arábia beismerte az újságíró megölését, bűnbakokat is találtak

Szaúd-Arábia beismerte az újságíró megölését, bűnbakokat is találtak

Banksy a teljes képét le akarta darálni, csak elromlott az iratmegsemmisítő

Banksy a teljes képét le akarta darálni, csak elromlott az iratmegsemmisítő

Ne fogadj el új állást, míg fel nem teszed ezeket a kérdéseket!

Ne fogadj el új állást, míg fel nem teszed ezeket a kérdéseket!

Segít a telefonnyomkodás abban, hogy megtanuljon olvasni a gyerek?

Segít a telefonnyomkodás abban, hogy megtanuljon olvasni a gyerek?