szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Állami támogatást adna a kormány az Igazi Csíki Sör gyártásához, a Heineken cégérét pedig betiltanák.

A kormány kész állami támogatást nyújtani az Igazi Csíki Sör gyártásához és helyzetbe hozná a kézműves söröket is – jelentette be Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes elmondta: az önkényuralmi jelképek tilalmát kiterjesztik a kereskedelmi célú termékekre is.

Semjén Zsolt a törvényjavaslatot "absztrakt erkölcsi megfontolással" indokolta. De kérdésre válaszolva azt nem cáfolta, hogy összefüggés van a Heineken cégérével és az Igazi Csíki Sör forgalmazásának akadályozásával.

A Heineken logójában vörös csillag szerepel, ami nyilvánvaló politikai tartalom – mondta Semjén. Felidézte azt is, hogy 1951-ben a vörös csillagot levették a sörről, majd 1991-ben a Szovjetunió megszűnése után visszatették

Ha a törvényjavaslatot elfogadja az Országgyűlés, akkor amennyiben ilyen jellegű bejelentés érkezik a lakosságtól, az arra hivatott szerv dönteni fog, lehet-e forgalmazni a Heineken vörös csillagú logóval ellátott söreit. A törvényjavaslatban annyi engedmény szerepel, hogy indokolt esetben a kormány felmentést adhat.

Halász János, a Fidesz szóvivője két napja még csak a vizuális környezetszennyezésről beszélt, arról nem, miért most kezdte zavarni szemüket a csillag. Halász szerint a törvény megáll majd nemzetközi színtéren.

A Heineken korábban levélben fordult Lázár Jánoshoz, aki a cég söreinek bojkottjára biztatta a hódmezővásárhelyieket az erdélyi Csíki Sörrel szembeni jogvita miatt. Lázár azt is megígérte Erdélybe is elmegy, hogy tanácsokkal lássa el a holland céggel perben állt sörfőzde tulajdonosát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feljelentést tettek a kínai vakcina beszerzése miatt

Feljelentést tettek a kínai vakcina beszerzése miatt

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

„Szólítson mein Führernek” – szatirikus képzelt interjúval száll bele Orbán Viktorba a Profil

„Szólítson mein Führernek” – szatirikus képzelt interjúval száll bele Orbán Viktorba a Profil