szerző:
Torontáli Zoltán

Nem csak szellemi, de anyagi értelemben is felbecsülhetetlen lehetőség központja Budapest azzal, hogy itt van a CEU. De akár fel is becsülhető, megnéztük a számokat.

Szeretné, ha a gyermeke szerte a világban elfogadott amerikai diplomát kapna? Ha igen, akkor (posztgraduális szinten) évente 10–20 millió forintnak megfelelő dollárt vagy eurót kell kipengetnie. Kivéve, ha a CEU-ban gondolkodik, amely ugyanezt a perspektívát sokkal olcsóbban, ezáltal sokkal nagyobb rétegek számára hozzáférhetően nyújtja. Szinte felmérhetetlen előnye származik az országnak abból, hogy a CEU Budapesten van, hiszen így egy magyar fiatal nem csak az oktatás díjaiban tud elképesztő összegeket spórolni, de nyilván a megélhetés költségeiben is.

Hogy konkrétan milyen összegek forognak kockán, annak megítéléséhez szakértőkhöz fordultunk: a Milestone Intézetnek pontos rálátása van a nemzetközi egyetemi tanulmányok költségeire, hiszen pont azzal foglalkozik, hogy nyugati egyetemekre készít fel magyar tanulókat.

Tüntetés a CEU mellett 2017. április 4-én
©

„Nincs más egyetem sem itthon, sem a régiónkban, amely a posztgraduális képzésre jelentkező hallgatóknak olyan intézményi kereteket biztosítana és hozzáférést tenne lehetővé a szellemi javakhoz, mint amilyen kedvező feltételekkel a Közép-európai Egyetem teszi ezt” – mondja Greskovits György, a Milestone Intézet oktatási programvezetője.

Az eltérések döbbenetesek.

A CEU-nál a nemzetközi rangsorban mindössze két hellyel előrébb sorolt University College Londonban a European History MA képzése (brit és európai uniós állampolgároknak) 3,56 millió forintba kerül évente, míg a European Public Policy mesterképzés 4,54 millió forintba. Ha ehhez hozzávesszük a kint tartózkodás költségeit, amelyben a legnagyobb tételt a londoni lakhatás jelenti, a Milestone számítása szerint a hallgatónak évente majdnem 10 millió forintot kell költenie arra, hogy tanulhasson.

Amerikában még magasabbak a költségek, a Michigani Egyetemen ugyanazért a Public Policy mesterképzésért, amit a CEU is biztosít a hallgatóinak 13 millió forintot kell kifizetni, és nem amerikai állampolgárként semmilyen szociális támogatásra nem jogosult a hallgató (bár ösztöndíjakra pályázhat). „Ha az amerikai tartózkodás költségeit 6,263 millió forintra tesszük, akkor az összköltség évente csaknem 20 millió forintra rúg.

Ezzel szemben a Közép-európai Egyetemen a legtöbb mesterképzés 3,7 millió forintért elérhető, és Budapesten élni is olcsóbb, mint egy brit vagy amerikai nagyvárosban. Egy hallgatóra 2,4 millió forint körüli kiadásokkal számol a Milestone Budapesten, de az egyetemisták a Közép-európai Egyetemtől jelentős támogatásokhoz juthatnak, amelyek nemcsak a képzést, hanem az egyéb kiadásokat is fedezhetik. Arról nem is beszélve, hogy egy magyar diák a megélhetési költségeit akár nullának is tekintheti, ha a szülők úgy döntenek, hogy eltartják egyetemi tanulmányokat folytató gyereküket.

Ám egy CEU-hallgató a képzését részben vagy teljes egészében fedező ösztöndíjakhoz is hozzájuthat, emellett pénzügyi támogatást is kaphat. A legkevesebb támogatás 600 ezer forint évente, míg a legmagasabb 1,152 millió, de

olyan hallgatók is vannak, akiknek a budapesti lakhatását teljes egészében fedezi az egyetem.

Tavaly összesen 13 millió euró ösztöndíjat osztott ki az egyetem, ahol a hallgatók 85 százaléka tanul ösztöndíjjal. Ezzel szemben a fent megnevezett egyetemeken a közép-európai diákok által megpályázható ösztöndíjak száma elenyésző, és magyar egyetemistáknak gyakorlatilag nem is hozzáférhető.

„Nem meglepő, hogy már a törvény elfogadása előtt sorban álltak az – érzékelhetően hosszú távon fenntartható fejlődési stratégiákban gondolkodó – európai országok nagyvárosai, hogy szívesen befogadnák az intézményt, ha nálunk nem tudná folytatni működését” – mondja Greskovits György.

©

Szerinte a magyar kormány csak a saját érdekeit nézi, és nem azét a közösségét, amelynek érdekeit hivatott képviselni. „A törvény elfogadásával a kormány azt üzeni a magyar társadalomnak és honfitársaiknak, akik komoly áldozatokat hoztak azért, hogy külföldön tanuljanak és diplomát szerezzenek, hogy nem érték a tudás, a teljesítmény, a tudományos kiválóság, az intézményi és személyes autonómia, mint azt a Közép-európai Egyetem elleni fellépés is bizonyítja” – mondja.

Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy a reálisan igénybe vehető támogatásokat, kedvezményeket figyelembe véve átlagosan (és ténylegesen, a tapasztalatok szerint) mennyibe kerül egy mesterdiploma megszerzése évente. Az adatokat forintban és kerekítve közöljük, a Milestone Intézet gyűjtéséből.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nemcsak büdösek a poloskák, hanem károsak is

Nemcsak büdösek a poloskák, hanem károsak is

Az év legvakmerőbb vádlottja a tárgyalás közben, a bíró és az őrök előtt akart drogot adni társának

Az év legvakmerőbb vádlottja a tárgyalás közben, a bíró és az őrök előtt akart drogot adni társának

Szaúd-Arábia beismerte az újságíró megölését, bűnbakokat is találtak

Szaúd-Arábia beismerte az újságíró megölését, bűnbakokat is találtak

Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia

Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia

Kína nekiállt egy egész népcsoport átnevelésének

Kína nekiállt egy egész népcsoport átnevelésének

Komoly díjat hódított el egy angliai magyar pék

Komoly díjat hódított el egy angliai magyar pék